Bloc de Dret (s) dels Consumidors

La importància de la TAE en els préstecs al consum: el que cal saber

30/04/2024

La importància de la TAE en els préstecs al consum: el que cal saber

Per Vanesa Fernández Alguna vegada has signat un contracte de crèdit al consum i t'has preguntat què vol dir realment la Taxa Anual Equivalent (TAE)? Aquest percentatge, sovint ignorat o malentès, és fonamental per comprendre el cost real del crèdit que estàs contractant.

29/04/2024

Acaba el debat del termini de prescripció per reclamar les despeses hipotecaries?

Per Jesús Sánchez García
El TJUE s'ha manifestat a la discussió en matèria de clàusules del contracte que imposa al consumidor assumir les despeses de préstecs hipotecaris. L'autor analitza el significat d'aquesta sentència, sobre la qual el Tribunal Supremo s'haurà de pronunciar.

10/04/2024

Dret a l'honor: Companyies telefòniques i registres de morosos

Per Mateu Juan Gómez.
El debat sobre els fitxers de morositat és molt més prolix que la mera anàlisi sobre la realitat del deute. Segons l'autor, l'atenció telefònica sol ser complexa i les gestions amistoses per cancel·lar-la, excessivament exigents i de dubtosa fortuna. Així, moltes vegades el recurs que queda al consumidor és el de donar ordre a la seva entitat financera perquè no aboni la factura corresponent.

03/04/2024

Termini per reclamar les despeses hipotecaries: Què diu la Audiencia Provincial de Barcelona?

Per Cristina Vallejo
L'autora analitza els efectes de la sentència del TJUE de 25 de gener de 2024, relativa a les despeses hipotecaries, en una fallada recent de la Audiencia Provincial de Barcelona.

13/03/2024

Unificació de la doctrina del TS sobre l'acumulació d'accions de nul·litat de clàusules predisposades

Per Jesús Sánchez García
A l'article l'autor analitza la recent interlocutòria de l'alt tribunal sobre la competència territorial quan s'exerciten diverses accions acumulades de nul·litat de clàusules d'un contracte de préstec al consum i, així mateix, la nul·litat del mateix contracte per aplicació de la Llei d'usura.

14/02/2024

La compravenda de vivenda en construcció: facultat de resoldre el contracte

Per Mateu Joan Gómez
Els compradors d'habitatge en construcció tenen reconeguts un catàleg de drets irrenunciables que els permeten salvaguardar els seus interessos econòmics, recuperant la inversió efectuada en el futur habitatge, així com desvincular-se del contracte per incompliment de l'obligació de lliurament de garanties i/o per la falta de Llicència de Primera Ocupació.

07/02/2024

Podem exercir el dret de devolució a la compra d'un matalàs del qual hem retirat el precinte?

Què diu el dret europeu sobre la devolució d'aquests productes i com protegeix els consumidors? Ho analitza l'autora en aquest article arran d'una sentència recent.

31/01/2024

Quin és el termini per recuperar les despeses hipotecaries?

Per Óscar Molinuevo
L'autor analitza la sentència recent del TJUE del 25 de gener, que aporta nous terminis per reclamar les despeses hipotecaries, quins són els drets dels clients i quins passos seguir.

29/11/2023

La responsabilitat civil per productes defectuosos

Per Cristina Vallejo
L'autora analitza la responsabilitat civil per productes defectuosos i l'abast de l'empresa fabricant del producte.

15/11/2023

De nou sobre els préstecs al consum i la Llei d'usura

Per Jesús Sánchez García
Les sentències dictades pel Suprem de 15 de febrer -442/2023- i de 28 de febrer -786/2023- han resolt definitivament la qüestió sobre quin és el diferencial que cal aplicar per considerar un interès notablement superior al normal dels diners en un crèdit revolving, tant respecte dels contractes formalitzats amb anterioritat a l'any 2010, com respecte dels contractes formalitzats amb posterioritat a aquesta data, cosa que genera, segons l'autor, una seguretat jurídica important.

18/10/2023

La utilitat de l'institut processal de les diligències preliminars

Per Mateu Joan Gómez
L'autor assenyala la importància de les diligències preliminars, tràmit preparatori d'un procediment posterior, a partir del qual qui es plantegi interposar una demanda pot sol·licitar l'auxili dels òrgans judicials per obtenir informació determinada. I analitza la problemàtica pràctica que, de vegades, se succeeix al voltant de la competència judicial.

11/10/2023

Les costes s'han d'imposar a l'entitat bancària en els casos de sobreseïment de l'execució si s'aprecia la nul·litat de clàusules abusives?

Per Cristina Vallejo
L'autora analitza l'abast de la sentència recent del Tribunal Constitucional relativa a les costes judicials.

1 de 15