Bloc de Dret Penitenciari

La repatriació: un llarg camí per poder complir la condemna com a casa

09/05/2024

La repatriació: un llarg camí per poder complir la condemna com a casa

Per Francisco Javier Marín García L?autor aporta uns requisits generals i específics perquè un espanyol condemnat a l?estranger pugui demanar la repatriació al nostre país.

06/05/2024

La problemàtica de l'expulsió dels estrangers penats

Per Mariam Bataller
Les mancances en el coneixement de la llengua, a més de la immersió en un context cultural, social i jurídic poc conegut, fan que sovint aquests presos es trobin amb desavantatges per exercir de manera efectiva els seus drets. L'autora ho examina en aquest article.

04/04/2024

Les Regles de Bangkok

Per Cristina García Aguado
Més de mig milió de dones i nenes es troben privades de llibertat en condemna o presó preventiva al món. L'autora reflexiona sobre la importància que els avenços en la societat tinguin el seu reflex a la vida a la presó de les dones recluses.

14/03/2024

La Inspecció Penitenciària: un instrument al servei dels lletrats

Per Maria Guiu
L'autora analitza les funcions principals d'organisme que compta amb 20 persones que fan revisions periòdiques als Centros Penitenciarios.

29/02/2024

La primera vegada que un tribunal internacional de drets humans va abordar un cas sobre dones a la presó

Per Carmen López Cedrón
L'autora analitza la sentència dictada el 25 novembre de 2006 per la Cort Interamericana de Drets Humans, pionera en l'aplicació de la perspectiva de gènere en l'anàlisi de la violació dels drets humans de les dones a la presó, amb motiu de la proximitat de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

20/02/2024

Salut mental a la presó… I tot segueix igual

Per María Luisa Díaz Quintero
Són molts els factors que han fallat i provocat que persones amb problemàtica de salut mental entrin a l'espiral judicial i siguin apartades de la societat a centros penitenciarios, quan en molts dels casos que veiem diàriament a les nostres presons, segons l'autora, podrien haver estat evitats.

05/02/2024

La indefensió de la incomunicació

Per Comissió d'Assessorament Xurídic Penitenciari d'Orense
Els autors creuen que es fa necessari establir un sistema que permeti a les persones privades de llibertat conèixer qui és el professional designat en cadascun dels seus procediments. I expliquen el perquè en aquest article.

18/01/2024

L'indegut ús de l'assumpció del delicte com a concepte generalitzador dins del tractament penitenciari

Per Carlos García Castaño
Perquè una persona presa pugui aconseguir la progressió al tercer grau de tractament, l'anomenada “assumpció del delicte” pot venir bé, però no ha de ser necessària. Ho analitza l'autor en aquest article.

04/01/2024

Discriminació per raó de sexe i salut mental a les nostres presons

Per Isabel Medina Fonta
Les dones preses representen tan sols un 7% del total de reclusos a Espanya, cosa que les fa especialment vulnerables davant dels homes. L'autora denuncia que les dones disposen de menys espais i recursos que considerin les necessitats diferenciadament i demana també més mitjans per a les malalties mentals i evitar així els suïcidis en aquests mòduls.

03/11/2023

La relació laboral especial penitenciària: Comentaris a la sentència de la Sala IV del Tribunal Supremo 19/9/2023

David Burgos Marc
L'autor analitza la sentència de l'alt tribunal que, segons ell, aclareix definitivament tots els dubtes que penjaven sobre l'extinció de la relació laboral especial penitenciària per decisió unilateral de l'administració ocupadora.

19/10/2023

Una solució en clau constitucional

Per Carmen López Cedrón
El Suprem acahavia de concedir en una sentència recent una indemnització a un pres que treballava a la presó i va ser acomiadat de forma irregular. L'autora analitza la decisió que qualifica com “un reconeixement sense embuts d'una àrea del dret al treball de les persones a la presó”.

07/09/2023

Llei processal penitenciària i preceptivitat de la intervenció de lletrat en tots els tràmits penitenciaris, ja

La Llei Orgànica General Penitenciària va crear la figura del Jutge de Vigilància Penitenciària sense cap mena de suport processal. Per tant, l'autor proposa una sèrie de reformes perquè aquests jutges puguin no sols realitzar la seva feina, sinó alhora dotar les persones preses d'una defensa completa en totes les fases del procediment per garantir-ne els drets.

1 de 13