08 abril 2024

Els animals tenen dret a la custòdia compartida, en tota mena de famílies?

Per Olga Ortiz i Moreno, presidenta de la Comissió de Dret dels Animals del Colegio de la Abogacía de Mataró i membre de la Comissió de protecció dels drets dels animals del CICAC.

Fa uns dies es coneixia i així es publicava la notícia sobre la sentència dictada per la Audiencia Provincial de Pontevedra, Secció 6a, Sentència 526/2023 de 3 novembre 2023, Rec. 451/2023, en què es deia “… La mascota del matrimoni quedarà a cura de la Sr. Sagrari i s'abonaran per meitat les despeses extraordinàries i de veterinari . El Sr Pau contribuirà a la despesa de l'animal amb la suma de 40 euros al mes pagadors en els cinc primers dies de cada mes i actualitzable anualment d'acord amb l'IPC…”

Des de la modificació de lart. 94 bis del Codi Civil per la Llei 17/2021 de 15 de desembre que entrava en vigor el 5 de gener de 2022 es coneixia que els animals tenien la qualitat d'éssers vius dotats de sensibilitat i es comencen a considerar les relacions de convivència que s'estableix amb ells i la família però, l'aplicació de l'article no es pot estendre per analogia a les parelles de fet, (tret que les CCAA que tenen regulades les parelles de fet ho contemplin en el seu ordenament), si bé , a nivell estatal considera que queda exclosa l'aplicació de l'article 94 bis del Codi civil, ja que se circumscriu només als casos de nul·litat, separació i divorcis. Laplicació de lart. 94 regula que el jutge confiarà als animals de companyia per tenir cura d'un dels dos cònjuges.

L'aprovació de la llei coneguda com la de Benestar Animal, Llei 7/2023 de 28 de març que va entrar en vigor el 29 de setembre de 2023 desenvolupa en l'àmbit administratiu la tinença i convivència responsable amb aquests animals i l'obligació de tractar-los d'acord amb la seva condició de sers sentints amb sancions administratives en cas d'incompliment

La llei 7/2023 fa un llistat sobre quines espècies d'animals poden ser animals de companyia, i s'hi cita que gossos, despeses, fures, aquells pertanyents a espècies que tinguin la consideració d'animals domèstics , i animals pertanyents a espècies silvestres contingudes al llistat positiu d'animals de companyia (mamífers, aus, rèptils, amfibis, peixos, invertebrats) que determini el ministeri competent però que encara no s'ha fet).

Tot aquest llistat es considera que tenen la condició d'animals de companyia i entenc que aquesta llei es podria considerar com a complement a l'article 94 bis CC, perquè el jutge pugui interpretar sobre quins animals de companyia (o animals de família) pot establir un règim de convivència i cures, o que el cònjuge s'ha de fer càrrec de les despeses d'aquestes, se'm plantegen qüestions sobre què fer amb els peixos, cobaies, tortugues, etc. ? s'hauria de pronunciar el/la jutge sobre aquests o només parlem de gossos, gats o fures? S'han de fixar les despeses en la sentència que haurà d'assumir un dels cònjuges o tots dos en el moment de la separació? En aplicació a la norma administrativa aprovada i el seu contingut considero que es podia al·legar perfectament que tots els animals que han format part de la família entrarien pel que fa a l'art 94 bis del CC.

 

La legislació a nivell Estatal ha valorat els aspectes següents per prendre les decisions en relació a qui confiar la cura dels animals de la família i això és:

  • Linterès dels membres de la família.
  • El benestar de lanimal.

S'ha de tenir en compte que la tinença o la guarda dels animals de companyia en un divorci s'adoptarà amb independència del cònjuge que sigui titular i propietari de l'animal. Els jutjats han de confiar la cura dels animals de companyia a un i altre cònjuge o tots dos. Tot això tenint en compte l'interès dels membres de la família i el benestar de l'animal, amb independència de la titularitat dominical d'aquest.

 

La tinença de l'animal de companyia en les parelles de fet no s'estén per analogia o almenys que el jutge entengui que en pot resoldre. En els casos de parella de fet, per defecte, l'animal/s de companyia o romandrà amb el titular i el propietari.

Quan s'extingeix la parella estable, si es demana davant dels jutjats, serà decisió de l'autoritat judicial si aplica per analogia al matrimoni, la custòdia i la tinença de la mascota. I aquest criteri restrictiu s'interpreta així pels juristes ja que les parts són lliures de contraure o no matrimoni i per tant si decideixen conviure com a parella i no casar-se; en principi, caldrà respectar aquesta decisió i les característiques legals que comporta com així passa en altres interpretacions en relació amb les disposicions que són aplicables als matrimonis i no a les parelles de fet. Llevat que la jurisprudència en casos similars dictamini i sentenciï el contrari, la custòdia compartida/ individual de tots els animalés de companyiania sóho es regula legalment en el matrimoni.

Hem de conèixer que hi ha altres normes que són aplicables a totes aquelles persones que tinguin un animal de companyia o que hagi acceptat ocupar-se'n ja que serà responsable de la seva salut i benestar. El responsable de la seva cura haurà de procurar allotjament, cures i atenció que tinguin en compte les seves necessitats etològiques, de conformitat amb la seva espècie i raça, Article 4 Conveni Europeu sobre protecció d'animals de companyia

I estableix l'art 333 bis del Codi civil que. “El propietari, posseïdor o titular de qualsevol altre dret sobre un animal ha d'exercir els seus drets sobre ell i els seus deures de cura respectant la seva qualitat de ser sentint, assegurant-ne el benestar conforme a les característiques de cada espècie i respectant les limitacions establertes en aquesta i les altres normes vigents.”

Per això, en cas de les parelles de fet, i considerant la quantia (valor de l'animal de companyia) es podria intentar sol·licitar en el procés de judici verbal la petició del règim de cura de l'animal de companyia, règim de visites i despeses, si es provarà que tots dos han estat els responsables de la seva salut i benestar com indica l'art 4 del Conveni Europeu de Protecció d'animals de Companyia i valorant qui és la persona adequada per exercir els seus drets i els seus deures de cura, art 333 bis CC. (És una interpretació per tal de poder protegir els animals de companyia que conviuen amb parelles de fet i que sabem el vincle emocional que s'hi pot crear)

Comparteix: