09 abril 2024

Nova retòrica per a la Intel·ligència Artificial

 Rafael Guerra Per Rafael Guerra

Des de fa algun temps, penso que hauria de canviar l'orientació dels articles sobre retòrica forense que el Consejo General de la Abogacía Española té la deferència de publicar-me al seu bloc de Comunicació, Màrqueting i Coaching. Quin sentit té proposar pràctiques per a la redacció d'escrits quan ben aviat els componen programes informàtics? De fet, ja els componen.

Sense anar més lluny, ChatGPT, aplicació molt popular entre els economitzadors de la creativitat, fa uns escrits processals força acceptables.

He necessitat demanar a aquesta mena de quimera que em traduís al llenguatge pla, un complicat fragment d'una sentència dictada per una audiencia provincial. El resultat m?ha sorprès. La prosa aspra i indigesta del text humà es va transformar en una altra tova i amable en la traducció. El contingut, només vaja. Tots dos textos ho oferien semblant, però una mica imprecís, pel meu gust, és clar.

L'anomenada Intel·ligència Artificial es troba en fase preadolescent. És el moment de començar a confeccionar-li una retòrica a mida. Un altre dia, proposaré algunes regles que se m'acudeixen per a ella.

Estic segur que els escrits forenses generats per la Intel·ligència Artificial ja adulta seran perfectes i, si no del tot, gairebé. Les demandes, respostes, recursos, al·legats, fins i tot sentències que hi estiguin compostos seran fàcils de llegir, directes, precisos, el més breus que l'assumpte requereixi, i fins i tot entretinguts.

I el millor és que, quan els escrits automàtics arribin a aquest grau de perfecció, ja no caldrà llegir-los perquè altres programes igual d'informàtics s'encarregaran de fer-ho. O algú creu que es crearan aplicacions processals només per compondre escrits i no per llegir-los? Per descomptat que n'hi haurà també.

Un programa compondrà la demanda, que llegirà una altra aplicació, la qual, alhora, escriurà la contestació, i ambdós escrits seran llegits per una altra més, que redactarà la sentència corresponent.

Pel camí, altres aplicacions hauran revisat les proves, que analitzaran i s'adaptaran als requeriments de l'aplicació jutjadora.

La sentència resultant d'aquesta primera volta serà revisada per una altra aplicació, que, si escau, formularà al·legacions, a la qual una altra contestarà. Els escrits mecànics d'impugnació i d'oposició seran llegits per una altra aplicació, que emetrà nova sentència, a partir de la qual es podrà iniciar un altre procés de revisió com el descrit.

Totes les aplicacions implicades correran a la mateixa màquina, fins i tot podrà ser una única aplicació ubicada al núvol, la que realitzi totes les tasques. Emprarà uns quants segons i la tutela judicial no patirà mai retards.

I, mentrestant, què farem els advocats i els jutges? Satisfetes les nostres necessitats vitals per les màquines, ens entretindrem celebrant, en un metavers processal, judicis com s'han fet des de la Roma clàssica.

Pel que fa a la meva activitat com a xiuxiuejador de pràctiques comunicatives, la retòrica forense avui a l'ús es convertirà en un art similar al de la cal·ligrafia. Es cultivarà pel pur plaer de gaudir-ne la bellesa. L´univers real d´avui passarà a virtual, quan el d´aquest tipus que actualment estem construint, es transformi en el real.

Donada la meva posició en el temps, no arribaré a veure la Intel·ligència Artificial ensenyar-se del fòrum. Durant una temporada, encara continuarà havent-hi escrits processals redactats de teclat i lletra. Així que, malgrat el que s'ha dit al començament d'aquest article, probablement mantindré la meva orientació retòrica. Seguiré practicant la que vaig aprendre amb el tractat que Quintilià va escriure al primer segle de la nostra era.

I si el futur m'arriba i m'obliga a viure l'automatització total de la justícia, promouré la creació d'un club d'aficionats a la cal·ligrafia retòrica, per a entreteniment propi i de tots els que s'hi vulguin unir.

No hi ha marxa enrere. La Intel·ligència Artificial ens llançarà de l'espai processal on ens trobem. Però sempre ens quedarà París, on viurem mons imaginats on exercirem el paper d'advocats i jutges de tota la vida.

Aquest article no ha estat escrit amb ChatGPT ni amb cap altre bot semblant.

Comparteix: