Revista Abogacía Espanyola nº 134

NOMBRE 134. JUNY 2022

Tot i la moratòria concursal, que acabarà el 30 de juny, els concursos mantenen la seva imparable tendència a l'alça. El primer trimestre d'aquest any van augmentar gairebé un 8%. Els experts adverteixen que cada cop són més les empreses que van directament a liquidació. En aquest número de la Revista Abogacía Espanyola analitzem les xifres de les empreses en aquesta situació, els aspectes clau de la reforma concursal i el treball dels Col·legis de l'Advocacia per fomentar les segones oportunitats.

PORTADA

Sense advocats no hi ha justícia

Si la reforma de la Llei concursal surt tal com està plantejada, els qui estiguin al capdavant d'una microempresa trencada hauran d'enfrontar-se al procés de dissolució sense l'assistència d'un advocat. La presidenta del Consejo General de l'Advocacia, Victoria Ortega, reclama que es garanteixi el dret a la tutela judicial efectiva d'aquestes microempreses.

LLEGIR

TAMBÉ DESTACAMOS

Com salvar les microempreses?  

El nou procediment especial de microempreses es convertirà en el majoritari, atès la mida de les empreses espanyoles. L'objectiu és que fos senzill i àgil, però segons l'advocat i l'administrador concursal José María Puelles, es corre el risc que es converteixi en un procés complex de difícil control.

Una oportunitat per tornar a començar  

Més de 13.000 persones es van acollir el 2021 al mecanisme de segona oportunitat. Des de l'Observatori de la Insolvència Personal del Colegio de la Abogacía de Barcelona s'impulsa aquest recurs per reinserir els deutors. La seva tresorera, Yvonne Pavía, n'explica el funcionament.

Els neurodrets, un món nou  

Què passaria si un malalt d'Alzheimer rep un implant que reconfigura la memòria danyada? Podrien canviar-se les penes de privació de llibertat per condemnes a reconfiguració cerebral? Luis Miguel González de la Garza i Antonio Garrigues escriuen sobre un tema que avui sembla ciència ficció, però que aviat pot deixar de ser-ho.

NO ET PERDIS ...

Cap a un IVA reduït dels serveis jurídics?  

la UE acamodificar els tipus d'IVA, obrint la porta perquè els Estats puguin aplicar tipus reduïts a determinats serveis, inclosos els jurídics. Però de moment només per a procediments laborals i l'assistència jurídica gratuïta. Conversem amb Manuel Mata, degà del Col·legi d'Advocats de Castelló, que ho ha coordinat des del Consejo General de la Abogacía Española i la seva delegació a Brussel·les.

Comparteix: