20 desembre 2023

Més humans que digitals

Vivim en un moment de la història en què les màquines semblen estar assumint gairebé tot el protagonisme sobre el que està passant i, sobretot, el que passarà les properes dècades. La intel·ligència artificial ens sorprèn amb les capacitats i sobretot amb el potencial que ofereix per transformar les nostres vides a un ritme molt més accelerat del que ha mostrat la irrupció d'internet. Tiro la vista al passat i encara em recordo utilitzant la vella Olivetti del despatx.

En paral·lel a la intel·ligència artificial sorgeix la preocupació pel control. Les màquines no poden acabar imposant la seva llei ni els qui les programen deixar que siguin elles les que decideixin. La destinació és clara: el programari per molt autònom i intel·ligent que pugui ser, haurà d'estar sempre al servei de les persones.

És per tot això pel que la Fundació Abogacía Española va decidir atorgar els premis d'aquesta edició als qui s'han distingit en la promoció dels drets humans digitals. És a dir, aquelles entitats o persones que treballen perquè l'avenç tecnològic no es converteixi en una nova barrera social que divideixi els qui estan integrats al nou món hipertecnologitzat i els qui, per diferents motius, es queden al marge d'aquesta evolució.

Expliquen alguns experts que, al contrari del que pugui semblar, la intel·ligència artificial farà més senzilla la comunicació entre les persones i les màquines, diluint la barrera d'accés al món digital per als que fins ara han tingut més problemes. Tanmateix, també hi ha experts que ens expliquen que les persones que programen aquestes intel·ligències no humanes introdueixen en el seu comportament els biaixos que comporten; traslladant l'exclusió que de forma inconscient tots carreguem amb nosaltres en alguna mesura.

Oferir visibilitat als que han observat la importància de reduir la bretxa digital en aquests moments d'expansió és per a l'Advocacia un reconeixement, però també un advertiment de cara al futur. Els lletrats i les lletrades espanyols tenim l'obligació de vetllar per l'accés de tots als seus drets amb garanties plenes. I si el món del present i del futur necessita l'accés al món digital per materialitzar molts d'aquests drets, el primer que cal fer és garantir-nos que ningú no queda exclòs de la digitalització.

Conèixer la història d'èxits de persones com la fiscal Maria José Segarra, l'associació La Columbeta, la feina de la Policia, la Guàrdia Civil o la verificadora Maldita.es ens encoratgen a continuar treballant en aquesta direcció. El futur és ple d'oportunitats, però perquè l'avenç que ofereix el món digital valgui la pena hem d'aconseguir que ningú no en quedi al marge.

PD: La meva admiració més profunda per a Amina Bargach, premi Nacho de la Mata, amb l'agraïment dels milers de nens a qui ha permès ser tractats com a tals malgrat les dificultats. De vegades, unes quantes persones omplen d'esperança les situacions més desesperades.

Comparteix: