Suport a espanyols presos a l'estranger

Com Fundació Advocacia Ésnyola, ambconsiderem que la tasca de los i les advocades és més àmplia que la defensa jurídica d'un casja que constitueix una peça essencial en l' defensa dels drets humans i l'accés a la justícia de totes les persones en la nostra societat. Des de l'enfocament institucional que inspira la nostra missió, ens sentim en la responsabilitat de posar els nostres recursos a disposició de sistemes de col·laboració o estructures que afavoreixin el dret a la defensa dels nostres connacionals. 

hi ha un volum important de homes i dones espanyoles que, com a conseqüència de la seva situació socioeconòmicaarriba a aquestes circumstàncies vinculada a la comissió de delictes de tràfic de drogues. Sol tractar-se de persones sense antecedents penals i amb dificultats econòmiques que en un moment de la seva vida accedeixen a ser "mules" a canvi d'una quantitat simbòlica de diners, freqüentment captades i enganyades per màfies perfectament estructurades. Els que constitueixen la baula de la cadena assumeixen penes de presó en presons estrangeres que possiblement mai haguessin imaginat. 

La nostra experiència acumulada en aquest sector, fonamentalment a Amèrica Llatina i el Marroc, ens ha permès conèixer la realitat penitenciària en alguns països de l'mónlo que, unit a la manca de garanties d'aquestes persones en el seu accés a la justícia, ens ha dut a estructurar iquest projecte en les següents fases:  

1. Comesorament jurídic -penitenciario al país on són detingudes amb un doble objectiu: 

  • Garantitzar su accés a una defensa de qualitat  
  • Donar a conèixer la facultat de ser traslladades al nostre país per acabar de complir les seves condemnes a centros penitenciarios espanyols.  

2. Possibilitat de participació al programa "Restauravidas: Reintegració al País d'Origen", per facilitar el procés de reinserció un cop a Espanya y treballar el procés de responsabilització per la comissió de l' delicte. 

3. Sensibilització sobre els riscos que suposa participar en activitats de trànsit de petites quantitats de drogues, I així, contribuir a prevenir casos d'empresonament d'espanyols a l'exterior. 

gràcies al enfocament integral de el projecte, que permet donar suport als i les espanyoles que tornen més enllà de l'assistència jurídica inicial, podem evitar que qui surti de la presó entre de nou en un cercle de marginalitat de què li resulti impossible escapar. Actualment, un conveni de col·laboració subscrit amb la Fundació "La Caixa" proporciona a la Fundació Abogacía Española fons per executar aquest projecte.

Entre 2013 i 2017 hi va haver més de 2000 espanyoles i espanyols presos a països de tot el món. Entre 2018 i 2021 el número va seguir una tendència descendent, aconseguint el bec més baix a causa del paralització de les comunicacions derivades de la pandèmia per Covid-19. Actualment la xifra s'ha tornat a incrementar, situant-se en 756 homes i 99 dones, cosa que puja a un total de 855 persones.

El nombre d'homes presos és significativament superior al de dones: elles representen exclusivament un 11,5% sobre el total, El que les fa especialment vulnerables per múltiples raons. Experimenten retret social a l'trencar amb el rol assignat pels mandats de gènere establerts; també personal, ja que en moltes ocasions sostenen la unitat familiar i, malgrat la seva ingrés a la presó, la funció de "cuidadora" no l'assumeixen altres membres familiars; així com penitenciari, ja que les condicions de compliment s'endureixen per ser dona. Això perquè les presons van ser concebudes per homes i per a homes, el que implica disposar de menys espais i recursos que considerin les seves necessitats diferenciadament. 

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Lluita contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, el 26 de juny, des de la Fundació Abogacía Española es va organitzar un esdeveniment en el Centre Penitenciari Madrid V (Soto de Real) amb l'objectiu de transmetre el missatge que el tràfic de drogues mai és la solució. En l'acte es va projectar el curtmetratge "Mula", Juntament amb els testimonis d'alguns dels seus protagonistes, davant 34 presos seleccionats per la direcció de el Centre Penitenciari que compleixen condemna per tràfic de drogues. Sobre l'esdeveniment es va elaborar un reportatge a Informatius Telecinco, un reportatge en Cadena Ser i una notícia per al web de la Fundació.