02 novembre 2022

Les Jornades de Dret Penitenciari se celebren el 3 i 4 de novembre a Albacete

La tecnologia, la salut mental o els drets laborals a la presó són alguns dels temes que s'abordaran a les XXIV Jornades dels Serveis d'Orientació i Assistència Jurídica Penitenciària, que se celebren els dies 3 i 4 de novembre a Albacete sota el lema “El dret: una brúixola a la presó”.

A la inauguració participaran Victoria Ortega, Presidenta de l' Consejo General de la Abogacía Española; Santiago Cabañero, president de la Diputació Provincial d'Albacete; Albino Escribano, degà del Colegio de la Abogacía de Albacete; i Blanca Ramos, presidenta de la Subcomissió de Dret Penitenciari del Consejo General de la Abogacía Española.

La salut mental serà un dels grans blocs de les Jornades. No només per “detectar la problemàtica”, sinó també per “trobar habilitats per tractar amb les persones que estan a centros penitenciarios i que pateixen aquest tipus de problemes”, assenyala Ramos.

La vida a la presó és especialment complicada per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Per això, és important aconseguir l'accessibilitat cognitiva perquè les coses, els espais i els textos siguin comprensibles per a totes les persones. Aquest serà un dels temes que es tractarà a la taula 'Bones pràctiques i habilitats en matèria de salut mental a la presó per l'Advocacia', que comptarà amb la participació de personal especialitzat de 'Plena Inclusión'. També es desenvoluparan dos tallers sobre salut mental, un relacionat amb les llargues condemnes i un altre sobre suïcidis.

Un altre dels temes a debat serà la situació laboral de les persones preses. Tot just un 25% de la població reclusa té una ocupació remunerada. Per això una de les seves principals reivindicacions és una oferta laboral més gran a les presons. Sobre el treball a la presó, quins drets tenen i com es pot avançar en aquesta matèria parlaran Luisa María Gómez Garrido, presidenta de la Sala dels Social del Tribunal Superior de Justicia de Castella-la Manxa i Beatriz Rodríguez Sáenz de Galdeano, professora a la Universitat Pública de Navarra.

En matèria de tecnologia, es tractarà l'accés als centros penitenciarios amb elements digitals -com a portàtils- i les possibilitats que tenen els interns d'utilitzar eines tecnològiques per al seu propi desenvolupament. A més, s'abordarà el protocol amb Institucions Penitenciàries per establir un sistema de videoconferències per fer les assistències lletrades en determinats casos, però deixant clar que “la intenció no és substituir la presència dels advocats i les advocades dins de la presó”, indica Blanca Rams.

A més, s'abordarà la problemàtica del col·lectiu LGTBI a la presó i la situació dels serveis d'orientació i assistència jurídica penitenciària.

CONSULTA EL PROGRAMA

Comparteix: