Formació

Curs Drets de les Persones Majors 2024

Comparteix:

  • MAIG 2024
  • Online
  • Gratuït
  • Online

Consulteu el calendari de cada mòdul.
Bases per a la participació
Les sol·licituds es poden presentar des del 15 d'abril a les 12.00 fins al 22 d'abril del 2024 a les 23:59 (hora peninsular).

Inscripció

Contacte

Introducció

És conegut per tots i totes que l'augment de l'esperança de vida és un dels triomfs més grans de la humanitat, però comporta una conseqüència inherent que és l'envelliment poblacional convertint-se, alhora, en un dels grans reptes a què ens enfrontem. com a part de la societat civil.

Espanya és un dels països més afectats per aquesta tendència demogràfica ja que el 2050, un de cada tres espanyols tindrà 65 anys o més, i per cada persona en aquesta franja d'edat només hi haurà 1,7 persones entre els 16 i els 64 anys .

La Justícia i el Dret juguen un paper fonamental per garantir els drets de la gent gran. Són moltes les necessitats que tenen actualment les persones d'edat avançada, cosa que comporta que els professionals de l'advocacia hagin d'estar preparats per als perfils professionals emergents en relació amb aquelles obrint un panorama nou per al professional de l'advocacia.

El “Tractat de Dret i Envelliment” que va desenvolupar el 2021 Escola de Pensament, Fundació Mutualitat va néixer per respondre de forma integral a aquest buit, així com examinar els drets i llibertats de la gent gran per oferir al món jurídic una visió de conjunt sobre els seus necessitats normatives específiques. Aquesta Fundació, creada el 2003 com una extensió del propòsit social de Mutualitat, avui dia té el propòsit de construir un ecosistema col·laboratiu i solidari per tal d'impactar positivament a la societat i en aquelles persones que més necessitats tenen, com és el cas de persones d'edat.

D'altra banda, Fundació Advocacia Futura té per objecte la millora i capacitació dels professionals de l'Advocacia en tots els aspectes jurídics que afecten la societat, centrant la seva atenció en el desenvolupament d'habilitats a professions per a la defensa de sectors més vulnerables, a aquest sentit, la Fundació ha desenvolupat diferents cursos adreçats a formar la professió en la defensa de menors, migrants, persones amb discapacitat, permetent que la nostra professió pugui donar cobertura a entorns vulnerables o necessitats de defensa especialitzada.

L'accés a la justícia de la gent gran està exigint als professionals de l'Advocacia conèixer nous conceptes jurídics derivats de modificacions legislatives i noves eines del mercat específic d'aquest sector cada dia més números i amb necessitats específiques.

La persistència d'impediments i condicionants específics en la realització dels drets de la gent gran converteix l'advocacia en una peça essencial per a la seva veritable protecció jurídica. El coneixement profund per part d'aquests professionals sobre la realitat biopsicosocial de les persones d'edat avançada, el context sociològic que els caracteritza, la normativa relacionada, així com la seva aplicació a les diferents jurisdiccions i àmbits de la vida és un requisit indispensable per a una adequada assistència legal i protecció jurídica.

El Consejo General de la Abogacía Española a través de la seva Fundació Advocacia Futura i Fundació Mutualitat a través de la seva Escola de Pensament han comptat per al disseny d'aquest curs amb el suport i la participació d'entitats socials destinades a protegir els drets de la gent gran, així com gran part de els autors del Tractat de Dret i Envelliment.

Aquest curs té com a finalitat eradicar pràctiques edadistes en l'exercici de la professió de l'advocacia, facilitar-ne la identificació en altres contextos de la vida, així com reforçar la qualitat de la defensa dels drets de totes les persones independentment de l'edat que tinguin.

El 2023 Fundació Mutualitat a través de la seva Escola de Pensament i el Consejo General de la Abogacía Española ja van impartir el primer curs de protecció jurídica de les persones grans en què es van formar de forma en línia més de 350 professionals de l'Advocacia, convertint-se en un èxit tant d'assistència com de participació. Aquest èxit ens impulsa i anima a tornar a convocar aquesta nova edició adreçada novament a les professions de l'Advocacia amb interès a conèixer aquest nou camp de recerca i actuació professional.

El curs està basat en 11 mòduls amb continguts teòric pràctics repartits de la següent manera:

  • 23 sessions teòriques editades (en format vídeo) de lliure consum que pujaran a la plataforma formativa de la Fundació Advocacia Futura atenent el calendari previst, tots els dilluns a les 12:00 hi que estaran a disposició de l'alumnat fins al 25 de juny per a la seva visionat i realització de les proves d'avaluació corresponents.
  • 13 sessions teòriques en format streaming (online i en directe) en horari de tarda els dimecres en horari de 16 a 18h segons calendari.

Totes les sessions en format streaming que s'imparteixin seran pujades a la plataforma formativa juntament amb els materials i referències bibliogràfiques complementàries i estaran disponibles des de la seva gravació fins a la finalització del curs. Tots els recursos serviran per capacitar l'alumnat i adquirir els coneixements essencials per defensar els drets de la gent gran. Cada unitat inclou les proves davaluació que versaran sobre les matèries impartides en cadascuna de les sessions (editades i en directe).

El curs disposa d'un sistema d'avaluació on es tindran en compte tant els tests de respostes múltiples de cada unitat didàctica del programa, com la visualització de les classes editades i l'assistència en directe a les sessions.

Per superar el curs i obtenir certificat acreditatiu, caldrà assistir en directe al 75% de les sessions, així com visualitzar el 100% dels vídeos teòrics editats i obtenir una qualificació de 6 a cadascun dels tests. Els tests que no hagin obtingut una qualificació mínima de 6 es podran repetir una vegada més.

Les proves davaluació són de caràcter obligatori per a la consecució del certificat del curs. El termini per a la realització serà des del mateix dia que es planifiqui la seva impartició/visionat fins al dia 26 de juliol, data de cloenda del curs.

El certificat acreditatiu de la realització del curs serà expedit per Fundació Advocacia Futura i Fundació Mutualitat a aquells alumnes que aconsegueixin superar el curs de manera satisfactòria, podent sol·licitar-ho a partir d'un correu electrònic enviat per Fundació Advocacia Futura i previ abonament de 50 € per costos d'emissió.

Tots aquells alumnes que vulguin fer alguna consulta relativa al desenvolupament d'aquest apartat metodològic podran fer-ho a través de correu electrònic al següent compte: secretària@formacionabogacia.es.

El sistema davaluació està compost per test de respostes múltiples de cada unitat didàctica del programa, visualització del 100% de les classes editades i lassistència en directe a les sessions.

Per superar el curs i obtenir certificat i diploma acreditatiu, caldrà assistir en directe al 75% de les sessions i obtenir una qualificació de 7 a cadascun dels tests. Proves que es poden repetir com a màxim dues vegades, per cada unitat del programa impartida i visualitzada.

El certificat acreditatiu de la realització de el curs serà expedit pel Consejo General de la Abogacía Española a aquells alumnes que aconsegueixin superar el curs de manera satisfactòria, amb petició prèvia i abonament de 50 € per costos d'emissió.

Les pràctiques professionals són la darrera etapa de la formació i, alhora, un dels períodes més importants de qualsevol procés d'assimilació de continguts. Conscients del valor capital que té l'experimentació en l'assimilació i la fixació de competències i conceptes impartits, des de Fundació Mutualitat i en el marc de col·laboració que aquesta té amb Creu Roja Espanyola ofereix l'oportunitat a l'alumnat que ho desitgi a realitzar pràctiques professionals reals a través del programa de Bons Tractes d'aquesta entitat social mitjançant dues modalitats d'activitat: impartició de xerrades informatives a persones grans i estudi del mètode del cas.

L'alumnat que vulgui sol·licitar la reserva d'una pràctica professional, quan formalitzi la seva inscripció al portal d'amics de Fundación Mutualidad, ho haurà d'indicar al formulari que es facilita.

 

Programa

 

MÒDUL 1. ASPECTES SOCIOLÒGICS DE L'ENVELLIMENT

7 MAIG DIMARTSCLASSE GRAVADA

1.1.1 La realitat social, sociològica i personal de la gent gran a Espanya ia Europa I

  • Situació familiar, social i econòmica actuals.
  • Població urbana i rural. Espanya despoblada.
  • La bretxa digital: Solucions pluridimensionals.

1.1.2 La realitat social, sociològica i personal de la gent gran a Espanya ia Europa II

  • Apunt inicial sobre diversitat de perfils i necessitats a l'envelliment.
  • Mobilitat i dependència: Variació a l'estat funcional de la persona.
  • Comunicació amb gent gran: Importància d'adaptar-nos a les vostres necessitats i evitar l'edatisme en la comunicació.
  • Participació social i foment del lleure col·lectiu associatiu: la importància dels entorns saludables i amigables amb la gent gran.

8 MAIG DIMECRESCLASSE ONLINE

1.2.1 L'exercici professional en l'àmbit de drets de gent gran I

Dret substantiu:

  • Defensor Judicial / Curatela / Guarda de fet JUDICIALITZADA.
  • Breu apunt de les mesures voluntària.
  • Guarda de fet i autoritzacions regulades al 287 Cc

1.2.2 L'exercici professional en l'àmbit de drets de gent gran II

Dret Processal:

  • Procediments regulats a la LEC i la LJV

1.2.3 L'exercici professional en l'àmbit de drets de gent gran III

  • Internaments involuntaris
  • Adaptacions i suports a la comunicació en la relació advocat – client. Interprete Vital.
  • Mediador comunicatiu, etc.

 

MÒDUL 2. EDADISME I VULNERABILITAT

9 MAIG DIJOUSCLASSE GRAVADA

2.1. L'edatisme i les seves conseqüències per a la vida quotidiana de la gent gran I

  • El concepte de persona gran, els graus i les repercussions legals.
  • Què entenem per edadisme?
  • Desconeixement dels seus drets i el seu reconeixement com a ciutadans en ple exercici.

2.2.1 Situacions que generen vulnerabilitat I

  • Discriminació, estigmatització.
  • Aïllament i abandó.
  • Soledat, avorriment i depressió.

21 MAIG DIMARTSCLASSE GRAVADA

2.2.2 Situacions que generen vulnerabilitat II

  • Gènere.
  • Maltractament intrafamiliar i violència masclista.
  • Quarta edat.
  • Vulnerabilitat derivada de la manca daccessibilitat.

22 MAIG DIMECRESCLASSE ONLINE

2.3 Sessió teoricopràctica.

 

MÒDUL 3. ELS DRETS DE LES PERSONES MAJORS

23 MAIG DIJOUSCLASSE GRAVADA

3.1.1 Marc Jurídic I.

  • Constitució i drets fonamentals. Instruments jurídics supra i internacionals.
  • Especial referència a alguns drets i la seva incidència a la gent gran.
  • Accés a la Justícia. La contribució de l'advocat.
  • Nous drets: drets digitals, integritat de lespai digital, ciberseguretat i ciberdelictes.

28 MAIG DIMARTSCLASSE GRAVADA

3.1.2 Marc Jurídic II.

  • Capacitat jurídica de la persona gran (Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en lexercici de la seva capacitat jurídica).

  • Llei d'Igualtat (Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no-discriminació).
  • Cap a una carta dels drets de la gent gran. Iniciatives dorganismes internacionals. Accions possibles des de l'Advocacia (CGAE i MA).

3.2 La jurisprudència constitucional i TEDH.

29 MAIG DIMECRESCLASSE ONLINE

3.3 Ministeri Fiscal

  • Funcions

3.4. Sessió teòrica-pràctica

  • Casuística.
  • Revisió pràctica dels drets fonamentals de la gent gran.
  • Disseny duna carta de drets de la gent gran.

 

MÒDUL 4. RELACIONS FAMILIARS

30 MAIG DIJOUSCLASSE GRAVADA

4.1. Atenció familiar II

  • Rol de la gent gran a la família.
  • Nous models familiars: matrimoni i altres relacions de convivència.
  • La persona cuidadora: familiar i professional.
  • Atenció familiar: assumpció de responsabilitats i conseqüències jurídiques.

4.2 Sessió teòrica-pràctica

  • Mesures voluntàries.
  • Poders preventius.

 

MÒDUL 5. RELACIONS LABORALS

4 JUNY DIMARTSCLASSE GRAVADA

5.1. Vida laboral

  • Discriminació per raó d'edat a la feina.
  • Jubilació i prolongació de la vida laboral.

5.2.1 Sistemes retributius després de la jubilació I

  • Pensions contributives i no contributives.

  • Altres ingressos públics no vinculats a prestacions laborals

5 JUNY DIMECRESCLASSE ONLINE

5.2.2 Sistemes retributius després de la jubilació II

  • Aspectes pràctics sobre les pensions a l'assessorament jurídic.

5.3 Sessió teòrica-pràctica

 

MÒDUL 6. ASSEGURANCES I MUTUALITATS

6 JUNY DIJOUSCLASSE GRAVADA

6.1 Assegurances i mutualitat

  • Seguretat Social; tràmits; jubilació; subsidi d'atur; ajudes; incapacitats graus.

  • Les mutualitats: la seva funció.
  • Assegurances de vida i llar; automòbil; altres. Principis i eines per a lavaluació de riscos. Adequació de cobertures.

6.2 Sessió teòrica-pràctica

 

MÒDUL 7. RELACIONS SUCCESSÒRIES

11 JUNY DIMARTSCLASSE GRAVADA

7.1 Preparació per al final de la vida

  • Defunció.
  • Decisions anticipades.

7.2 Variants del dret successori

  • Drets successoris vinculats a les legítimes.
  • Successió testamentària.

12 JUNY DIMECRESCLASSE ONLINE

7.3 Preparació per al final de la vida. Sessió teoricopràctica

 

MÒDUL 8. GESTIÓ PATRIMONIAL

13 JUNY DIJOUSCLASSE GRAVADA

8.1 Capacitat patrimonial

  • Estalvi en fase de desacumulació.
  • Liquació del patrimoni immobiliari.
  • Inversions.
  • Préstecs i donacions.

8.2 La gestió patrimonial

  • Aspectes fiscals: dret comú i especificacions CC.AA.
  • Figura del geriatre financer.

19 JUNY DIMECRESCLASSE ONLINE

8.3 Sessió teòrica-pràctica

 

MÒDUL 9. SALUT I PRESTACIONS SOCIALS

18 JUNY DIMARTSCLASSE GRAVADA

9.1 Salut, assistència clínica i prestacions socials (dependències)

  • Drets dels pacients.
  • El dret a ser informat ia no ser-ho.
  • Consentiment.

9.2.1 Disminució o pèrdua de la capacitat biopsicosocial

  • Longevitat i envelliment. Cronicitat.
  • Pèrdua de capacitat. Dependència.
  • Edadisme en sanitat.
  • Conclusions.

20 JUNY DIJOUSCLASSE ONLINE

9.2.2 Disminució o pèrdua de la capacitat biopsicosocial

  • Substitució de la discapacitat: règim actual (estatut).
  • Pèrdua de la capacitat cognitiva i les seues conseqüències legals.
  • Testament vital i eutanàsia. Procediment, protocols i comissió de garanties.

19 JUNY DIMECRESCLASSE ONLINE

9.3 Sessió teòrica-pràctica

 

MÒDUL 10. HABITATGE

20 JUNY DIJOUSCLASSE GRAVADA

10.1 Habitatge

  • Domicili familiar.
  • Propietari i arrendador i viceversa.
  • Problemàtica actual de les residències per a gent gran.

  • Noves fórmules habitacionals: cohousing, coliving i altres.

26 JUNY DIMECRESCLASSE ONLINE

10.2 Sessió teòrica-pràctica

 

MÒDUL 11. LA PERSONA MAJOR COM A CLIENT

25 JUNY DIMARTSCLASSE GRAVADA

11.1. La persona gran com a client

  • La persona gran com a consumidor.
  • Drets dels consumidors i usuaris amb especial atenció a la persona gran.

26 JUNY DIMECRESCLASSE ONLINE

11.2 Sessió teòrica-pràctica

  • Exposició i anàlisi de casos de vulneració de drets del consumidor en persones grans.

Ponents / Professors

Maria Ganguita

Responsable de drets humans i incidència política. HelpAge International Espanya.

Raül Vaca

Coordinador tècnic. Fundació Edat i Vida.

Ángel Bravo Del Valle

Advocat de el Col·legi d'Advocats de Madrid, especialista en penal i discapacitat.

Carlos Fernández

Advocat del Col·legi d'Advocats de Madrid, especialista en discapacitat.

Mercedes Villegas

Fundadora i directora de l'ONG Grans Amics.

Begonya Daurat

Programa de gent gran i cuidadores. Àrea de Coneixement dInclusió Social.

Ana Higuera Garrido

Directora de la Fundació Fernando Pombo. Advocada i professora de dret del treball i la Seguretat Social de la Universitat Pontifícia de Comillas.

Patricia Fita Rios

Advocada i responsable de projectes de la Fundació Fernando Pombo.

Luis Azúa

Associat Senior d'Alae Advocats, especialitzat en assessorament mercantil i civil, processal, protecció de dades i energies renovables.

Isolina Dabove

Investigadora principal del Conicet a la facultat de dret de la Universitat de Buenos Aires.

Mª Carmen Barranco Avilés

Directora institut de drets humans Gregorio Peces-Barba. Universitat Carlos III de Madrid.

Irene Vicente

Gestió de Recerca i relacions internacionals IDHBCGestió de recerca i relacions internacionals IDHBC. Universitat Carlos III de Madrid.

Fernando Flores

Professor titular de dret constitucional. Director de l'institut de drets humans. Universitat de València.

Rosa Rubio Ramos

Fiscal delegada de l'Especialitat Civil i de Provisió de Suports a les Persones amb Discapacitat per a la Comunitat Autònoma de Canàries.

Iraia Aguirregabiria

Formadora de persones cuidadores de familiars i Psicologia a Matia Institut al programa Sendian, de suport psicoemocional a persones cuidadores de manera individual i grupal.

Jessica Peón

Notària de Vitigudino i Delegada de la Fundació Æquitas al Col·legi de Castella Lleó.

Alberto Godino

Advocat Associat a Sagardo i Advocats.

Felix Benito Osma

Professor de dret mercantil, advocat i Secretari General de Seaida a la Universitat Carlos III de Madrid i Conseller d'Aida Mundial.

Eva Blázquez

Catedràtica acreditada de dret del treball i de la Seguretat Social. Universitat Carlos III de Madrid.

Pilar López Asensio

Sòcia dret del treball i Seguretat Social a Vaciero.

Beatriz Rúa

Advocada. Sòcia Dret Processal i Concursal a Vaciero Advocats.

Carlos Romeo

Catedràtic emèrit de dret penal d'UPV/EHU i membre del Consell Científic d'Escola de Pensament, Fundació Mutualidad Advocacia.

Pedro Serrano

Professor associat de finances a la Universitat Carlos III de Madrid.

Ignacio Marqués

Expert en fiscalitat, dret financer i tributari. Tax Lawyer a AFI (Analistes Financers Internacionals).

Ignasi Blasco

Consultor a l'àrea d'assegurances i professor a l'Escola AFI (Analistes Financers Internacionals).

Esteve Sola

Catedràtic de dret penal a Universitat de la Llacuna i advocat.

Diana Molina

Sotsdirectora d'infermeria a l'Hospital Gregorio Marañón.

María José Ruano Barroso

Advocada especialista a l'àmbit de la discapacitat, mecanismes de suport en matèria civil, famílies i successions. Plena Inclusió Madrid.

Luis Manuel Jara

Soci director a ALAE advocats.

Jorge Daniel Mora

Advocat del col·legi d'advocats de Madrid, especialista en consum i comunicació.