Migracions i Drets Humans

Promovent l'enfocament de drets humans en l'atenció lletrada a les persones migrants i refugiades a la seva arribada a Espanya

La frontera sud espanyola és actualment la tercera via d'entrada a Europa de persones migrants i refugiades pel mar Mediterrani. El 2020, Segons dades de l'ACNUR, s'ha produït un creixement d'aproximadament el 30% de les entrades irregulars enfront de 2019. La xifra ascendeix a 41.000 entrades enfront de les 33.261 de l'any anterior. aquest augmentar s'explica principalment per la reactivació de la ruta canària, Una de les més perilloses de tot Europa, a causa de el reforç dels controls de fluxos migratoris al nord del Marroc.

Homes, dones i nens es veuen obligats a abandonar els seus països d'origen per diverses circumstàncies. El dret internacional recull el dret a migrar i a l'asil com un dret humà, així com el principi de no devolució, que estableix la prohibició dels estats de retornar a les persones que arriben com a refugiades al seu territori a un país considerat no segur.

Aquest context presenta importants reptes per a Espanya en matèria d'accés a l'procediment de protecció internacional, acollida, identificació i tractament específic de col·lectius especialment vulnerables. La tasca de l'advocacia és fonamental per prevenir les vulneracions de drets fonamentals que es puguin produir a les fronteres. Per això, el Consejo General de la Abogacía Española promou l'enfocament de drets humans a l'assistència jurídica a migrants, i proporciona, a través de la seva Fundació, l'especialització necessària als lletrats i lletrades que intervinguin en les fronteres.

En els últims anys, s'han desenvolupat nombroses activitats en l'àmbit de l'atenció a refugiats a causa de la ineficàcia i manca de voluntat política de la Unió Europea i els seus membres per atendre adequadament les persones que arriben a territori europeu.

la Fundació concentra els seus recursos en promoure un enfocament de drets humans en l'atenció lletrada a les persones migrants i refugiades a la seva arribada a les costes espanyoles. A l'efecte:

  • Col·laborem en la organització d'unes jornades anuals a Motril (Granada), amb l'objectiu de visibilitzar els drets humans dels migrants.
  • Contribuïm a la millora de l'assistència jurídica i acollida a dones, Potencials víctimes de tràfic, i als menors que vénen al seu càrrec a través del projecte Odos.