23 gener 2019

Victoria Ortega i Carlos Fuentenebro inauguren la I Jornada de Biblioteques Col·legials

La presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega, I el degà de l' Colegio de la Abogacía de Bizkaia i president de la Comissió de Formació de l' Consejo General de l'Advocacia, Carlos Fuentenebro, han inaugurat la I Jornada de Biblioteques Col·legials que s'ha celebrat a la seu de l' Consejo General de l'Advocacia.

Al costat de assumptes com la col·laboració bibliotecària, els serveis de referència jurídica i la gestió de materials digitals, durant aquesta Jornada s'abordaran els avenços i situació actual de el projecte de Biblioteca Digital, una de les mesures recollides en el Pla Estratègic de l'Advocacia a la que s'està treballant de manera constant.

Respecte a la Biblioteca Digital, la presidenta del Consejo General de l'Advocacia ha admès que sent "especial atracció" pels llibres en paper, però a el mateix temps ha expressat la seva "tremenda il·lusió" per la Biblioteca Digital, un projecte la màxima aspiració és defensar la igualtat d'armes perquè qualsevol col·legiat, sense importar el Col·legi a l' que pertanyin, la mida i la seva localitat de residència, puguin accedir en igualtat de condicions a una cultura jurídica de qualitat. Tant Ortega com Carlos Fuentenebro han agraït a José Luis Corc, anterior degà de Col·legi d'Advocats de Lleó, la seva implicació en aquest projecte. Així mateix, Victoria Ortega també ha expressat el seu agraïment als Col·legis de València, Còrdova, Biscaia i Gijón per actuar com a "conillets d'Índies" en aquest projecte.

Carlos Fuentenebro ha explicat que la Biblioteca Digital, una mesura inclosa en el Pla Estratègic, es desenvolupa des de 2017, quan es va enviar una enquesta als Col·legis sobre la situació de les Biblioteques. A aquesta enquesta van respondre 67 Col·legis, aportant unes dades que han resultat de molta utilitat tant per desenvolupar la Biblioteca Digital com per definir un panorama sobre la situació de les biblioteques col·legials.

Pel que fa a la celebració de les Jornades, Victoria Ortega ha destacado que el col·lectiu bibliotecari -tant el que forma part de les Juntes de Govern com en l'àmbit tècnic- és, per naturalesa, col·laboratiu i obert. Així mateix, ha agraït la bona disposició i col·laboració de totes aquelles persones a les quals ha contactat tant per participar en aquestes Jornades com per al projecte de Biblioteca Digital. En aquestes Jornades es compta amb la col·laboració dels col·lectius que poden aportar alguna cosa en el tema que ens ocupa, com a representants de les administracions públiques, Poder legislatiu, poder judicial, òrgans constitucionals, universitat, despatxos d'advocats o empresa privada, a més dels col·legis d'advocats.

Aquesta Jornada s'ha configurat com un fòrum de debat en què els encarregats de la gestió diària de les Biblioteques puguin posar en comú experiències i disposin d'un espai de coneixement i intercanvi de pràctiques i maneres de treball. A més, es compta amb la col·laboració dels responsables de biblioteques de diferents organismes i institucions.

Durant la Jornada diferents ponents han abordat la col·laboració bibliotecària. Maria concepció Vilariño, sotsdirectora general de Coordinació Bibliotecària de l'Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha explicat la posada en marxa de les comissions tècniques de Biblioteques Especialitzades i els programes d'intercanvi d'activitats de bibliotecaris. Isabel Barri, sotsdirectora general de Publicacions de l'Ministeri de Presidència va analitzar les accions impulsores de l'Administració General de l'Estat, destacando que el 2017 es van realitzar 4.041 publicacions, de les quals el 58% són electròniques i el 80% gratuïtes. Per la seva banda, Alicia Bernaldo de Quirós, cap de la Unitat de la Biblioteca de CGPJ, ha explicat les funcions de l'Cendoj, centre encarregat de les publicacions oficials de jurisprudència, i les activitats de coordinació de la xarxa de biblioteques judicials.

La sessió del matí, va finalitzar amb l'anàlisi dels serveis de referència jurídica que va tenir lloc amb les intervencions de Josefa Fuentes, directora de Documentació de l'Senat; Amparo Sánchez, de l'servei de Biblioteca i Documentació de el Tribunal Constitucional, i Isabel Casas, directora de l'Àrea de Gestió de l'Coneixement de Garrigues.

MÉS INFORMACIÓ

 

Comparteix: