20 gener 2022

Mediació, l'aposta decidida de l'Advocacia com a alternativa a la via judicial

SETMANA DE LA MEDIACIÓ

L'Advocacia i el món judicial coincideixen que cal impulsar la mediació com a alternativa a la via judicial. Coincidint amb el dia de la Mediació, que se celebra el 21 de gener, Advocacia i CGPJ han demanat que es potenciï aquest mecanisme de solució de controvèrsies, que ha anat guanyant terreny, i cada cop s'utilitza en més àmbits, però que encara no està molt arrelat al nostre país.

Malgrat els seus múltiples avantatges, sobretot reduir la litigiositat evitant arribar a judici, l'estalvi de costos i la rapidesa per arribar a una solució, el desconeixement entre la població i fins i tot entre molts professionals fa que aquest mètode no tingui encara el pes que sí que té en altres països.

La mediació no només suposa un estalvi de temps i costos, també té un component emocional que no se sol tenir en compte en un judici, cosa que destaacan tots els advocats que participen en aquests processos. “La ciutadania, quan va a un tribunal, va amb unes expectatives que moltes vegades no es compleixen perquè el que necessita és una cosa que va més enllà del que és jurídic, però aquesta cosa sí que es pot aconseguir a través de la mediació”, assenyalava Rosalía Fernández Alaya, presidenta de GEMME Europa i Secció Espanyola, en una jornada celebrada al Col·legi d'Advocats de Granada.

La Llei de Mesures d'Eficiència Processal, l'aprovació de la qual és imminent, pot donar-li l'impuls necessari a la mediació, ja que inclou els mitjans adequats de solució de controvèrsies (MASC) com un dels seus eixos principals per a un servei de Justícia sostenible. En concret, se'n regula la implantació en civil i mercantil, establint com a obligatori haver intentat negociar abans d'acudir a la via judicial.

En aquesta línia, el CGPJ ha demanat que es fomenti la mediació intrajudicial i es potenciïn els mitjans adequats per a la solució de les controvèrsies per avançar en la modernització, l'agilització processal i la millora de la qualitat de la Justícia. Creiem que és el moment d'establir fórmules per incentivar la mediació des del punt de vista social, professional, econòmic i fiscal, i reconèixer l'ús d'aquesta eina en la valoració i el reconeixement de la càrrega de treball, els rendiments i l'activitat professional dels membres de la carrera judicial”, que faciliten la solució concertada de les controvèrsies, mitjançant acords i resolucions judicials d'homologació o subsegüents als acords de mediació”, afegeixen.

A més de l'impuls des del Ministeri de Justícia, des de l'Advocacia també s'han fet nombroses iniciatives per potenciar l'ús de la mediació, com ara els convenis signats amb el CGPJ, renovats anualment des del 2016, o amb GEMME Espanya amb aquest mateix objectiu. El Consejo General de l'Advocacia té entre els seus objectius estratègics el suport a la mediació estructurada de qualitat per aconseguir una advocacia gestora integral de conflictes. També compta amb una subcomissió de mètodes alternatius de resolució de conflictes.

Molts col·legis d'advocats tenen comissions o centres propis de mediació que s'encarreguen de potenciar aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes. El Centre de Resolució de Conflictes del Col·legi d'Advocats de Madrid compleix 10 anys i en aquest temps s'han tramitat 4.817 expedients i s'han atès i informat sobre mediació 8.160 ciutadans. Durant aquesta setmana, el Col·legi ha celebrat diverses ponències sobre mediació que s'han pogut seguir en línia. Les xifres presentades pels Col·legis de A Corunya, Tarragona o Huelva demostren que una gran part dels expedients de mediació que s'inicien acaban en acord.

També altres Col·legis han celebrat diferents conferències i taules rodones i han organitzat taules informatives, sessions de cinema o entregues de premis, com ara Barcelona, València, Alacant, Elx, Burgos o Santa Creu de Tenerife. El Col·legi de Burgos, a més, n'ha elaborat una Guia sobre Mediació Intrajudicial Social

Comparteix: