19 desembre 2023

María José Segarra: “Hem de dissenyar les nostres eines digitals perquè puguin ser accessibles per a tothom”

Des de novembre de 2020 María José Segarra és la Fiscal de Sala de la unitat coordinadora per a la Protecció de Persones amb Discapacitat i Majors de la Fiscalía General del Estado.

La que va ser Fiscal General de l'Estat coordina l'actuació dels fiscals que, a tot el territori espanyol, treballen per a la defensa de les persones amb discapacitat. Amb un objectiu clar: impulsar l'accessibilitat universal, clau de la Llei 8/21, que el juny del 2021 va reformar la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica.

Per aconseguir que aquesta accessibilitat sigui una realitat, la fiscalia ha dut a terme diverses actuacions, com ara col·laborar en l'elaboració d'un document per proporcionar informació d'interès en format de “lectura fàcil”. “Això no només afecta l'àmbit judicial, transcendeix i arriba a l'àmbit de qualsevol empresa. Totes les persones tenim el mateix dret de poder accionar els nostres drets”, explica.

També ha fomentat la inclusió financera, en col·laboració amb les entitats bancàries. "Necessitem molts canvis, tant en matèria informàtica com en lʻatenció al ciutadà per part de les entitats", afirma. “L'esforç ha de ser continu i hem de donar no només formació a la gent gran sinó dissenyar les nostres eines digitals perquè puguin ser accessibles per a totes les persones. És un tema de drets i un tema de recursos, només cal posar-se a desenvolupar-los”, afegeix.

Actualment al nostre país la bretxa digital afecta el 45% de les persones amb discapacitat. I un 27% dels més grans de 65 anys no ha fet servir mai Internet. "Estem vivint en una societat on els canvis informàtics són d'extraordinària velocitat i el que avui una persona integrada digitalment considera normal, d'aquí a 10 anys és molt possible que es descavalqui d'aquesta velocitat a què van els canvis digitals", afirma .

Però Segarra està convençuda que la tecnologia, ben dissenyada, pot afavorir la inclusió i no deixar ningú enrere.

“Potser hem viscut una època d'estrès perquè la tecnologia no estava tant al nostre servei, sinó gairebé nosaltres al servei de la tecnologia”, explica.

“Però ara, amb elements d'Intel·ligència Artificial (IA), no ha de ser tan complicat haver d'acreditar-nos a cada lloc, recordar unes claus impossibles quan el reconeixement visual ja és un fet. Podem utilitzar molt la IA perquè la comunicació digital estigui securitzada però alhora pugui ser utilitzada per totes les persones. És un tema de dedicar recursos perquè això sigui una realitat”, assegura.

Comparteix: