11 juliol 2022

Els 43.696 advocats adscrits al Torn d'Ofici van atendre gairebé dos milions d'assumptes de Justicia Gratuita el 2021

  • La recuperació de l'activitat va produir un augment en els assumptes del 20,2% respecte del 2020 a nivell nacional.
  • La inversió nacional va pujar un 16,3% respecte del 2020 i va superar els 284 milions d'euros.
  • Al Torn d'Ofici creixen notablement els assumptes socials, per la conflictivitat laboral, i els penals.
  • Un de cada tres advocats està inscrit al Torn d'Ofici.
  • La inversió per ciutadà s?incrementa fins als 6 euros. Però la retribució per assumpte baixa fins als 147 euros.
  • El 82% dels usuaris tenen una opinió positiva del servei.

D'esquerra. a dreta: Antonio Morán, president de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta del Consejo General de l'Advocacia; Victoria Ortega, Presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, José Juan Toharia, president de Demoscòpia; i Cristina Sancho, presidenta de la Fundació Wolters Kluwer.

Els 83 Col·legis de l'Advocacia van atendre 1.923.183 assumptes de Justícia Gratuïta durant el 2021, un 20,2% més que el 2020. Aquestes xifres, recollides al XVI Informe de l'Observatori de la Justícia Gratuïta, reflecteixen la recuperació de l'activitat i es ja apropen les registrades abans de la pandèmia (el 2019 es van atendre 1.996.669 assumptes).

"Darrere d'aquestes dades hi ha persones en situació de vulnerabilitat, persones amb problemes a les quals es facilita l'accés a la Justícia ia la tutela judicial efectiva", va afirmar la presidenta del Consejo General de l'Advocacia, Victoria Ortega, a la presentació de l'Informe, realitzada la vigília del Dia de la Justícia i del Torn d'Ofici.

“Avui és un dia de reconeixement aquests més de 43.000 professionals de l'advocacia que presten el torn d'ofici, però també de reivindicació. Hem de reivindicar la dignitat de les subvencions i la cobertura de la totalitat dels serveis que es presten, així com acabar amb les bretxes i diferències entre territoris”, va afegir Ortega.

Antonio Morán, president de la comissió d'assistència jurídica gratuïta del Consell, va destacar que el nombre de queixes sobre el servei és molt limitat –només es van obrir 297 expedients sancionadors– i va demanar que s'ampliés a altres àmbits, com ara el penitenciari o els sol·licitants de protecció internacional . A més, Morán va reclamar “un tracte digne” per a tots els professionals de l'advocacia que garanteixen aquest servei i porten endavant la defensa dels ciutadans que no tenen mitjans.

A través dels Col·legis, o mitjançant presentació d'escrits als jutjats, els ciutadans van realitzar 988.072 sol·licituds d'Assistència Jurídica Gratuïta, un 20% més que el 2020. Després de la seva anàlisi, van ser remesos a les comissions d'assistència jurídica gratuïta 785.550 expedients, que van donar lloc a més del doble dassumptes a causa de la interposició de recursos oa la presentació dincidents processals. D'aquests expedients se'n van confirmar el 87%. I el 88% van ser tramitats mitjançant expedient electrònic, l'eina desenvolupada per la Abogacía Española per agilitzar l'accés a la justícia i facilitar els tràmits.

El torn d'ofici és ben conegut i ben avaluat pels espanyols, segons es desprèn de les dades obtingudes de l'enquesta entre ciutadans i usuaris de la Justícia Gratuïta realitzada per Metroscòpia per a aquest Observatori.

“Els que han tingut experiència directa amb la justícia gratuïta estan summament satisfets”, va destacar el president de Metroscòpia, José Juan Toharia.

La pràctica totalitat dels espanyols (98%) considera que els que no tinguin recursos econòmics tenen dret a comptar amb l'assistència jurídica gratuïta quan la requereixin, reflecteix l'enquesta. I l'índex de satisfacció amb el servei continua creixent: el 82% dels usuaris tenen una opinió positiva de latenció rebuda. Tot i això, encara hi ha encara un 20% d'espanyols que desconeixen que la Constitució reconeix a totes les persones sense recursos el dret a comptar de forma gratuïta amb l'assistència d'un advocat quan ho necessiti.

Augmenten els assumptes socials a causa dels acomiadaments i ERTEs

Bandera del Dia de la Justícia Gratuïta a la seu de l'Advocacia. D'esquerra a dreta: José Antonio Perales, director general del Consejo General de la Abogacía Española; Cristina Llop, vicesecretària de Comunicació i Màrqueting del Consell; Antonio Morán; José Juan Toharia, Cristina Sancho; Victoria Ortega, Presidenta del Consejo General de l'Advocacia; i Pablo Zapatero, secretari general tècnic del Consell

Després de la paralització que va suposar la pandèmia, la normalització gradual tant de la vida quotidiana com de l'activitat judicial va suposar un augment dels assumptes i dels imports. L'augment més gran d'assumptes es va produir al Torn d'Ofici (un 21% més). I dins d'aquest, el major augment es va donar en l'àmbit social (un 27,1%) a causa, com expliquen els Col·legis, a la conflictivitat laboral provocada per la pandèmia, amb un gran nombre d'acomiadaments i ERTES. També van augmentar les assistències penals (24,4%). Els assumptes dassistència lletrada van augmentar un 18,2% i els de violència de gènere un 15%.

“Cada vegada més persones requereixen els serveis de justícia gratuïta, per això és de vital importància donar-lo a conèixer i el valor que aporta”, va afirmar a la presentació Cristina Sancho, Presidenta de la Fundació Wolters Kluwer.

Andalusia, la comunitat amb més assumptes

Com en anys anteriors, Andalusia va tornar a ser la comunitat autònoma amb més assumptes atesos (més de 420.000, un 21,8% del total), seguida de Catalunya amb 373.433 i València amb 278.128.

Les Canàries va ser la que va registrar l'augment més gran, amb un 28,5% més que l'any anterior. I a l'altre extrem, a Ceuta i Melilla va disminuir el nombre d'assumptes (23,1% i 7,7%, menys, respectivament) a causa del tancament de la frontera amb el Marroc, que va comportar un descens notable dels procediments penals i de estrangeria.

Un 16,3% més dinversió

La inversió en Justícia Gratuïta de les diferents administracions públiques va augmentar un 16,3% respecte al 2020, fins a superar els 284,3 milions d'euros, un milió menys que abans de la pandèmia, el 2019, quan se'n van invertir 285,8.

El 67,5% de la inversió global va destinar-se al torn d'ofici, el 18,9% a assistència lletrada, el 4,6% a violència de gènere i el 9,1% a despeses d'infraestructura.

Catalunya va tornar a ser la comunitat autònoma que va invertir més, gairebé 59 milions d'euros (un 20,7% del total). Balears va ser la comunitat que més va augmentar la inversió (26,5%). A l'altre extrem, Melilla i Ceuta van reduir notablement la inversió (26,1 i 15,9% menys, respectivament), a causa de la disminució d'assumptes.

La inversió mitjana anual per ciutadà s'ha incrementat de 5,16 a 6 euros. Tot i això, va baixar la retribució mitjana que van percebre els professionals per cada assumpte tramitat: 147,87 euros, per sota dels 153,14 del 2020 però superior als 143 que van cobrar el 2019. La baixa remuneració per l'assistència jurídica gratuïta és una de les principals queixes dels professionals que ofereixen aquest servei essencial.

Un de cada tres advocats, inscrit al Torn d'Ofici

Al nostre país hi ha actualment 144.642 advocats exercents, dels quals 43.696 estan inscrits al Torn d'Ofici (dels quals el 52% són homes i el 48% dones). Aquesta xifra suposa un descens del 3,49% respecte de l'any anterior.

Els Col·legis van tramitar 5.234 queixes de ciutadans, un 9% més que l?any anterior. D'aquestes, 3.681 van ser arxivades i només 297 van donar lloc a expedients sancionadors.

Recomanacions dels experts

Remunerar degudament els professionals del Torn d'Ofici, augmentant els barems, però també garantint la retribució de totes les actuacions lletrades realitzades per imperatiu legal. Reforçar la formació dels advocats que ofereixen el servei. O crear guàrdies per atendre presos, immigrants i sol·licitants d'asil. Aquestes són algunes de les recomanacions del Comitè d'Experts de l'Observatori.

VEURE XVI INFORME OBSERVATORI JUSTÍCIA GRATUÏTA

 

Comparteix: