29 novembre 2022

La presidenta de l'Advocacia demana “redoblar esforços” per assolir la igualtat real

La presidenta de l'Advocacia, Victoria Ortega va instar aquest dimarts, a la X Cimera de Dones Juristes, a “redoblar els esforços” per “accelerar el camí” i assolir com més aviat millor la igualtat real, que no ha de ser un desig de futur, va assenyalar, sinó una “exigència democràtica ”.

"Anem a poc a poc, com si ens fes una mica de por de vegades", va lamentar Ortega a la clausura d'aquesta Cimera organitzada pel Colegio de la Abogacía de Madrid (ICAM).” La igualtat, com a dret que és, no és conjuntura; és estructura. Hem de normalitzar estructuralment la igualtat en cadascun dels sistemes de funcionament, i per això és imprescindible un esforç compartit”, va afegir.

En aquesta trobada de dos dies es va posar de manifestar que a pesar dels avenços aconseguits en els darrers anys, la igualtat només serà efectiva quan homes i dones assumeixin les mateixes responsabilitats i obligacions, de manera que la maternitat, la creació d'una família o la cura de gent gran i dependents no suposin un fre a les carreres professionals de les dones.

“La coresponsabilitat és la revolució pendent”, va afirmar Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, després de denunciar la bretxa salarial i la presència minoritària de dones a les cúpules judicials.

En una taula rodona sobre el paper de l'advocacia institucional impulsant la igualtat, es va posar en relleu la necessitat imperiosa de reformes legislatives per garantir el dret a conciliar dels professionals de l'advocacia.

“Em nego a demanar favors perquè em suspenguin un judici o un termini. És un dret, i perquè aquest dret estigui reconegut hi ha d'haver reformes legislatives”, va afirmar Marga Cerro, degana del Col·legi de Talavera i presidenta de la Comissió d'Igualtat del Consell de l'Advocacia.

“Seguim esperant que un projecte de llei reculli allò que la legislació laboral contempla des de fa temps. Si la Llei d'Eficiència Processal surt d'una vegada es reconeixerà la paternitat, la maternitat, la malaltia de l'advocat… i el Nadal inhàbil, que encara no sabem com els podrem gaudir aquest any”, va afegir.

Jesús Sánchez, degà de Barcelona, ​​va relatar els “casos kafkians” de dos advocats a Barcelona, ​​que s'havien vist obligats a acudir una vista perquè no se les van suspendre malgrat estar de baixa per embaràs de risc, en un cas, o rebent quimioteràpia, en un altre. “Ens demanen que ens substitueixi un company, però la relació advocat-client és sagrada, el client vol que li assisteixi el seu advocat de confiança”, va afirmar.

Tot i això, tant Ortega com Batet es van mostrar optimistes. “Queda camí per recórrer, però tinc esperança. Tot i els obstacles i retrocessos sé que ho aconseguirem perquè el feminisme és sinònim de llibertat i justícia”, va dir Batet. "A les nenes d'avui els deixarem un món més igualitari", va assegurar Ortega.

Comparteix: