16 novembre 2023

L'Advocacia exigeix ​​una política migratòria de la UE “integral, humana i sostenible a llarg termini”

Blas Jesús Imbroda Ortiz, president de la Subcomissió d'Estrangeria i Protecció Internacional del Consejo General de la Abogacía Española; Manuel Mata Pastor, degà del Col·legi d'Advocats de Castelló; Begoña Carrasco García, alcaldessa de Castelló; Victoria Ortega Benito, Presidenta del Consejo General de la Abogacía Española i Juan Fernando López Aguilar, president de la Comissió de Llibertats, Justícia i Interior del Parlament Europeu.
D'esq. a dreta: Blas Jesús Imbroda, president de la Subcomissió d'Estrangeria i Protecció Internacional del Consell; Manuel Mata, degà del Col·legi de Castelló; Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló; Victoria Ortega, Presidenta del Consejo General de la Abogacía Española i Juan Fernando López Aguilar, president de la Comissió de Llibertats, Justícia i Interior del Parlament Europeu.

La presidenta de l'Advocacia, Victoria Ortega, va reclamar aquest dijous, a les XXXI Jornades d'Estrangeria i Protecció Internacional, que la Unió Europea implementi una política migratòria unificada per fer front als desafiaments actuals.

“Amb 110 milions de desplaçats forçosos al món, xifra que puja dia a dia, la situació migratòria suposa un veritable desafiament mundial i Espanya és un dels principals receptors. Tot això fa més que necessària una actuació des de la UE, que implementi una política integral, sostenible, humana i efectiva a llarg termini per fer front als desafiaments actuals”, va afirmar Ortega a la inauguració d'aquestes Jornades que se celebren avui i demà a Castelló.

L'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar, president de la Comissió de Llibertats, Justícia i Interior del Parlament Europeu, va intervenir precisament per explicar les negociacions per aprovar el nou Pacte de Migració i Asil de la UE i va expressar la seva esperança que s'aprovi abans que acabi la presidència espanyola.

Noemí Alarcón Velasco, presidenta del Comitè de Migracions del CCBE, i l'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar.

“Sense solidaritat no hi pot haver acord. Estem avançant amb moltes dificultats No perdo l'esperança que aconseguim un acord raonable a la presidència espanyola”, va explicar. Després de relatar les negociacions difícils -“aquest és de lluny l'assumpte més divisiu de l'agenda europea”- va assenyalar com a principals dificultats “l'absència de solidaritat i, per tant, la sobrecàrrega als Estats de primera línia, (com Espanya, Itàlia, Malta, Xipre i Grècia), i l'incompliment de les regles vinculants”.

I va destacar la urgència d'implementar "un mecanisme europeu de salvament" - "si no hi ha coordinació entre les guàrdies costaneres i Frontex els resultats seran catastròfics des del punt de vista humanitari"- així com d'obrir vies legals i segures d'accés a la UE .

“Sense vies segures les persones que estan disposades a tot per intentar una vida millor no tindran més opció que posar-se en mans de traficants i perdre la vida a l'afany. La gent arriba a El Hierro, a la ruta més difícil, perquè estan intentant evitar les guàrdies costaneres de Mauritània i Senegal i si es passen d'El Hierro moren tots”, va afirmar.

I després d'assegurar que no es pot aspirar a una “migració zero”, va reclamar una “mirada positiva del fet migratori”: “La migració no és una amenaça ni contra la nostra seguretat ni la nostra identitat. La UE envelleix i necessitem treballadors estrangers per sostenir el nostre model social”.

Sota el lema “Defensa i protecció dels migrants” durant dos dies s'està analitzant a la trentena primera edició d'aquestes jornades les darreres novetats en dret d'estrangeria, amb l'assistència de més de 300 lletrats i lletrades arribats de tot Espanya.

"El vostre paper és clau en les arribades marítimes i la gestió de l'arrelament", va afirmar l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, a la inauguració.

El president de la Subcomissió d'Estrangeria i Protecció Internacional del Consell, Blas Jesus Imbroda, va destacar també el compromís i la dedicació dels lletrats i lletrades d'estrangeria: “Esteu a la primera línia de la defensa dels Drets Humans”. I va reclamar més intèrprets i mitjans perquè l'assistència jurídica als migrants es pugui “prestar amb qualitat”.

El primer dia de les Jornades es va abordar també la reforma de l'arrelament, de la mà del magistrat Rafael García Salazar. "La reforma parteix de la filosofia que cal adaptar el mercat laboral per aflorar les situacions d'economia submergida", va explicar, "calia dotar de seguretat jurídica una situació molt elevada de sol·licituds", va afegir.

I es va debatre sobre els perills del recurs de cassació mal plantejat en una taula rodona amb els magistrats Wenceslao Francisco Olea Godoy , del Tribunal Supremo, i, Pedro Escribano Testaut, del Tribunal Superior de Justicia d'Andalusia.

A tallers simultanis es va tractar l'assistència jurídica en arribades marítimes. "És determinant, però hauríem d'assistir molt abans del que estem assistint ara", va afirmar l'advocat Fran Morenilla, un dels autors de la Guia pràctica sobre l'assistència jurídica a les arribades marítimes, Editada pel Consejo General de l'Advocacia.

També es va abordar la situació legal dels teletreballadors internacionals o nòmades digitals, la protecció internacional i el conveni amb l'ACNUR o les crisis matrimonials internacionals.

 

Comparteix: