19 abril 2024

L'Advocacia reclama que la nova Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta reculli un sistema homogeni de retribucions

L'Advocacia reclama una nova Llei d'Assistència Jurídica i Defensa Universal que contempli el pagament homogeni a totes les comunitats de totes les actuacions realitzades pels advocats del torn d'ofici per designació col·legial o requeriment judicial.

A les VIII Jornades de Justícia Gratuïta, celebrades ahir i avui a Valladolid, s'han establert les bases per a la futura norma que substituirà l'actual del 1996 i el contingut de la qual ja està negociant l'Advocacia amb el Govern per millorar les condicions en què es presta aquest servei essencial.

A les conclusions s'assenyala que la nova norma "ha de respectar el model actual d'assistència jurídica gratuïta i tenir en compte principalment l'Advocacia que gestiona i presta el servei". I destaca la necessitat d'“homogeneïtzar per a tot el territori nacional un elenc mínim de les actuacions processals i extraprocessals en què intervenen els professionals de l'advocacia en matèria de justícia gratuïta que són susceptibles de contraprestació econòmica”.

A més, es reclama que es fixin "criteris suficients, sostenibles i equilibrats, sobre el finançament d'aquest servei públic, de manera que comptin amb cobertura pressupostària els costos del mateix".

I en aquest sentit es demana que s'introdueixi “el criteri de pagament universal al professional de l'advocacia pel qual es garantiria la contraprestació en totes les actuacions realitzades per designació col·legial –a través del torn d'ofici– o per requeriment judicial, i això tot i que el justiciable no sigui creditor del dret a la justícia gratuïta, o li sigui denegat –i aquest no hagi abonat els honoraris del professional–“.

La qüestió de l'increment dels barems també es recull, ja que es demana que s'introdueixin criteris “per a l'actualització de les compensacions i pagaments que almenys contemplin les modificacions de l'IPC anual”.

Foto 1: D'esquerra. a dreta.: Javier Manuel Martín García, degà del Colegio de la Abogacía de Valladolid, secretari general del Consejo General de la Abogacía Española i membre de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta i Funció Social; Julio Sanz Orejudo, president del Consell de l'Advocacia de Castella i Lleó i Antonio Morán Durán, president de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta i Funció Social de l'Advocacia.

Així mateix, es reclama que s'ampliïn els serveis d'assessorament jurídic inicial i gratuït a determinats sectors, com les dones davant de qualsevol supòsit de violència, presos, immigrants i supòsits de protecció internacional.

Aquestes conclusions han estat elaborades després de dos dies d'intensos debats, en què han participat 200 professionals de l'advocacia i en què s'han abordat detalladament les qüestions fonamentals de l'assistència jurídica gratuïta com els requisits, competències i procediments per al reconeixement de aquest dret, els serveis dassistència lletrada, les subvencions i el paper de ladvocat i procurador en els serveis del Torn dOfici.

A la inauguració, Sofia Puente Santiago, secretària general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic de Justícia del Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, va confirmar que el Ministeri s'ha compromès a redactar aquest any una nova Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta. “Tenim les fitxes preparades i aviat començarem el tràmit d'informació pública per a aquesta norma. Tindrem molt en compte les conclusions d'aquestes jornades a l'hora d'elaborar una llei que hem de fer necessàriament entre tots”, va afirmar Puente.

A més dels debats entre els professionals de l'advocacia, amb nombroses ponències, dijous a la tarda va tenir lloc una taula rodona amb representants de les associacions professionals per recollir les seves propostes, amb la participació de Juan Sebastián Morales, vocal de CEAJ, Amparo Martínez Marián, presidenta de DEFENDA, Belén García, secretària general del sindicat VENIA, Àfrica Calleja, vicepresidenta de l'Associació de Lletrats i Lletrades per un Torn d'Ofici Digne i Gorka Vellé, secretari de l'Associació Lliure d'Advocades i Advocats.

D'esq. a der.: Mercè Perea, presidenta de la Comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo i vocal del Grup Parlamentari Socialista a la Comissió de Justícia; Javier Martín, secretari general del Consell; Fernando de Rosa, vicepresident segon de la Comissió de Justícia, Grup Parlamentari Popular; i Francisco Javier Ortega Smith-Molina, portaveu del Grup Parlamentari VOX a les Comissions de Justícia i Interior.

I divendres va tenir lloc un debat amb responsables de Justícia al Congrés dels Diputats (Mercè Perea, del PSOE, Fernando de Rosa Torner, del PP i Javier Ortega Smith, de Vox) que van coincidir en la necessitat d'aprovar com més aviat millor una nova llei i es van comprometre a treballar per assolir un consens.

De Rosa va assegurar que ha de ser una norma “adaptada als temps actuals i que reconegui els drets dels professionals; la llei del 1996 no admet més pegats”. Perea va detallar que la norma “haurà de millorar les disfuncions en els requisits requerits per a la condició d'aquest dret, donar resposta als col·lectius vulnerables, millorar les condicions en què advocats i advocades presten el servei, adequar les noves actuacions i estudiar que la remuneració sigui eficaç i convenient”. I Ortega Smith va demanar que reculli “uns barems dignes amb retribució digna i que garanteixi que qui treballa en un servei públic té una retribució digna, garantida per l'Estat”.

També hi va haver divendres una taula rodona sobre el finançament de l?assistència jurídica gratuïta. Marisol Cuevas, directora de serveis a la ciutadania del Col·legi de Madrid, va denunciar els retards en els pagaments per part del Ministeri: “S'ha d'establir un sistema perquè aquesta subvenció es pagui a compte de quantitats avançades i que després se'n justifiqui la destinació fons”. I en aquest sentit el degà de Gipuzkoa, Gerardo Fernando López Sánchez-Sarachaga, va reclamar que en una nova llei s'estableixi "una participació més gran de l'Advocacia en la fase d'elaboració del pressupost".

CONCLUSIONS COMPLETES

Comparteix: