11 gener 2024

L'Advocacia demana ser un actor principal en la transformació digital de l'Administració de Justícia

Victoria Ortega ha manifestat la satisfacció per la recent aprovació del Reial Decret Llei 6/2023 i ha sol·licitat ser un actor principal en aquesta gestió de la transformació digital de l'Administració de Justícia.

“Si volem avançar cap a una justícia de qualitat, hem de saber gestionar-la. Per això l'Advocacia ha sol·licitat –i esperem aconseguir-ho- poder participar a totes les taules que hi hagi per seguir desenvolupant aquesta transformació digital que serà fonamental si entre tots i totes sabem fer-ho bé”.

Així ho ha manifestat la presidenta de la Abogacía Española a la inauguració de la Jornada que s'està desenvolupant avui i demà a Barcelona “Reformes processals del RDL 6/2023: judicis telemàtics, procediment testimoni, expedient judicial electrònic i altres novetats” per analitzar-ne el contingut.

Ortega es va referir a aquest RDL com un text "de transcendència gran per a l'Advocacia en la seva relació amb Administració de Justícia, tant als actes processals o vistes". Però també per a l'Advocacia institucional “en les obligacions que s'imposen al Consejo General i als Col·legis, sobre les quals hem de reflexionar”.

I va apuntar que la qüestió que ha causat una reacció més gran és com enfocar aquesta transformació digital. “No és la fi en si mateixa, és l'eina per aconseguir allò que pretenem: una justícia més eficaç i de qualitat, vet aquí l'enfocament. Hem d'aconseguir que tingui aquest punt just de consideració”.

La presidenta va fer una observació: “Aquestes reformes que ens trobem avui pateixen de la part organitzativa”. Per això, va animar a continuar treballant a la resta de les normes d'eficiència.

La jornada ha estat inaugurada també per Jesús Sánchez García, degà del Col·legi de Barcelona; Cristina Lorenzo Pérez, de la Direcció General de Transformació Digital de l'Administració de Justícia (Ministeri de Justícia) i Iolanda M. Aguilar Juncosa, secretaria per a l'Administració de Justícia del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya.

El degà de Barcelona ha recordat lʻexigència dʻuna formació de qualitat i actualització de lʻAdvocacia per aconseguir lʻexcel·lència i la importància de lʻadvocacia per assistir a la ciutadania i garantir el dret de defensa. “Tinc la convicció que per això el Ministeri de Justícia està treballant, per poder aconseguir una Administració de Justícia del Segle XXI, completament moderna. Puc dir que estic convençut que abans que acabe el mandat d'aquesta Junta ho podem veure”, ha assegurat.

Més de 3.000 persones inscrites, de les quals prop de 300 de forma presencial, i la resta on-line, seguiran aquesta formació impartida pel Colegio de la Abogacía de Barcelona

Al llarg d'aquestes dues jornades s'abordaran els aspectes jurídics de la reforma del RDL, i es posarà un èmfasi especial en l'expedient judicial electrònic, la carpeta justícia, la reforma de la LEC des del punt de vista de la Fiscalia, la reforma de la LECRIM, la llei reguladora de la Jurisdicció Social, la Llei de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa i els aspectes a tenir en compte per garantir el procés judicial en els actes telemàtics.

A l'anàlisi d'aquest RDL hi participaran més de 20 ponents de primer nivell.

Comparteix: