18 abril 2024

L'Advocacia demana màxima participació per consensuar la nova Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta

  • El Ministeri de Justícia anuncia l'inici imminent de l'elaboració d'aquesta norma
  • Les VIII Jornades d'Assistència Jurídica Gratuïta, que se celebren avui i demà a Valladolid, posaran les bases per a la nova llei

L'Advocacia va reclamar dijous, a les VIII Jornades d'Assistència Jurídica Gratuïta, la màxima participació de tots els sectors per consensuar una nova llei que millori les condicions en què es presta aquest servei essencial.

Conrado Íscar, president de la Diputació Provincial de Valladolid; Javier Martín, degà del Col·legi de Valladolid; Luis Miguel González, conseller de la Presidència de la Junta de Castella i Lleó; Victoria Ortega, presidenta de l'Advocacia; Sofia Puente, secretària general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic de Justícia; Julio Sanz, president del Consell de l'Advocacia de Castella i Lleó i Antonio Morán, president de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta i Funció Social de l'Advocacia.

En aquestes jornades, que se celebren avui i demà a Valladolid, s'establiran les bases per a aquesta nova norma, el contingut de la qual ja està negociant l'Advocacia amb el Ministeri de Justícia.

“Cal comptar amb una nova llei d'Assistència Jurídica Gratuïta, perquè la llei del 1996 no dóna cobertura a les necessitats actuals. Aquest és el tema que tractarem en aquestes jornades. És una necessitat urgent”, va afirmar a la inauguració la presidenta de l'Advocacia, Victoria Ortega.

Per això, va assenyalar Ortega, s'està fent i es farà en aquestes jornades un “exercici d'escolta el conjunt dels professionals, l'advocacia jove, les associacions implicades en Justícia Gratuïta i la classe política”.

A la inauguració va intervenir Sofia Puente Santiago, secretària general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic de Justícia del Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, que va confirmar que el Ministeri s'ha compromès a redactar aquest any una nova Llei d'Assistència Jurídica Gratuïta.

"Tenim les fitxes preparades i aviat començarem el tràmit d'informació pública per a aquesta norma. Comptarem amb el Consejo General de l'Advocacia, no només amb el vostre auxili i patrocini. També tindrem molt en compte les conclusions d'aquestes jornades a l'hora d'elaborar una llei que hem de fer necessàriament entre tots”, va afirmar Puente.

A més, Puente va recordar que en el projecte de Llei de Dret de Defensa, en tramitació parlamentària, es recull una esmena que inclou la defensa de les persones jurídiques, que era una llacuna de la llei del 1996 i una de les reivindicacions de l'Advocacia.

A la inauguració van intervenir, d'altra banda, Conrado Íscar Ordóñez, president de la Diputació Provincial de Valladolid i Luis Miguel González Gago, conseller de la Presidència de la Junta de Castella i Lleó, que va reclamar que per elaborar aquesta llei “hi hagi un procés de escolta i negociació previ” perquè “surti consensuada i tothom se senti còmode”.

"Si fem una bona llei a partir d'ara podrem tenir una justícia gratuïta com es mereix la ciutadania, que sí que rep els serveis però el tracte als professionals no és l'adequat", va assegurar Javier Martín, degà de Valladolid i secretari general del Consell de l'Advocacia.

Ortega va assegurar que l'actualització dels barems que cobren els professionals del torn d'ofici tindrà lloc sense esperar els pressupostos generals de l'Estat. “Per part del Ministeri se'ns ha dit que ben aviat es tractarà aquest tema”, va afirmar.

D'esq. a dreta: Àfrica Calleja, vicepresidenta de l'Associació de Lletrats i Lletrades per un Torn d'Ofici Digne; Juan Sebastián Morales, vocal de CEAJ, Amparo Martínez Marián, presidenta de DEFENDA; Antonio Morán, president de la Comissió de Justícia Gratuïta de l'Advocacia; Gorka Vellé, secretari de l'Associació Lliure d'Advocades i Advocats i Belén García, secretària general del sindicat VENIA.

Dijous a la tarda va tenir lloc una taula rodona amb representants de les associacions professionals per recollir les seves propostes, amb la participació de Juan Sebastián Morales, vocal de CEAJ, Amparo Martínez Marián, presidenta de DEFENDA, Belén García, secretària general del sindicat VENIA, Àfrica Calleja, vicepresidenta de l'Associació de Lletrats i Lletrades per un Torn d'Ofici Digne i Gorka Vellé, secretari de l'Associació Lliure d'Advocades i Advocats.

I divendres al matí tindrà lloc un debat amb responsables de Justícia al Congrés dels Diputats (Mercè Perea, del PSOE, Ferran de Rosa Torner, del PP i Javier Ortega Smith, de Vox) per demanar les seves opinions sobre la futura llei .

A més, en aquestes jornades, a les quals assisteixen prop de 200 professionals, s'estan abordant detalladament les qüestions fonamentals de l'assistència jurídica gratuïta com els requisits, les competències i els procediments per al reconeixement d'aquest dret, els serveis d'assistència lletrada, les subvencions i el paper de l'advocat i el procurador en els serveis del Torn d'Ofici.

Angel Méndez, degà de Cartagena, va repassar els requisits que cal tenir per sol·licitar assistència jurídica gratuïta i va reclamar que s'inclogui entre els beneficiaris els sol·licitants a la llei de la segona oportunitat, i també la conciliació prèvia laboral i la reclamació prèvia administrativa.

Luis Nieto, ex degà de Salamanca, va assegurar que “procedeix ampliar el contingut material del dret per a una protecció més gran dels col·lectius vulnerables. Però tota l'ampliació del contingut ha de tenir cobertura pressupostària”. Per part seva, Ildefonso Seller, degà de Badajoz, ha afirmat que “el criteri econòmic per a la concessió de la justícia gratuïta no pot ser el mateix per a tots els territoris”.

També es va parlar de les actuacions realitzades a persones a les quals finalment no es concedeix el benefici de justícia gratuïta. En aquest sentit, Lourdes Carballo, degana de Vigo, va afirmar: "M'agradaria que l'administració es preocupés per recuperar de la persona a qui se li ha prestat el servei i no té dret a justícia gratuïta la despesa que ha suposat".

Comparteix: