20 desembre 2023

L'Advocacia, al capdavant del debat sobre Drets Humans i Empreses

  • la Fundació Abogacía Española presenta l'informe sobre el marc aplicable a la diligència deguda, inclosa la futura Directiva Europea.

La Fundació de la Abogacía Española ha presentat l'informe sobre Empreses i Drets Humans, resultat de la investigació encarregada a Víctor Pascual Planchuelo, doctor en Dret Internacional Públic.

L'informe, que porta per títol “La abogacía española, actor clau en el compliment de la diligència deguda i el respecte als Drets Humans per part de les empreses” ha estat presentat pel mateix Víctor Pascual, que va afirmar a la seva exposició: "La UE està demostrant ser avantguardista en matèria de protecció de Drets Humans” i que “l'important és que aquest poder suau es transposi a una normativa obligatòria”.

Seguint l'esquema de l'índex de la pròpia investigació, Pascual Planchuelo va començar emfatitzant el paper clau que l'advocacia ostenta a la societat per fer veritablement efectius els Drets Humans. En la seva principal missió de defensa de drets i interessos, el professional de l'advocacia incideix directament tant davant de clients particulars, variades companyies i les pròpies administracions públiques. Per això, quan es tracta de Drets Humans i principis rectors sobre empreses, resulta ineludible posar al centre d'aquest esquema la figura de l'advocat/da.

El que es va obrir pas sota un paraigua jurídic internacional, cristal·litzant als principis Ruggie i les línies directrius de l'OCDE, ha anat creant obligacions polítiques àmpliament conegudes com el Pacte Mundial o els Objectius de Desenvolupament Sostenible articulats a través de l'Agenda 2030.

En línia amb la tendència universal, el Consell d'Europa ha anat adoptant diverses decisions i recomanacions en matèria d'empreses i drets humans, ja que el Conveni europeu de drets humans recull nombrosos drets humans que directament es poden veure afectats per l'activitat de les empreses. Això ha provocat condemnes pel TEDH a aquells estats que no han creat les condicions propícies per al respecte dels drets esmentats.

En aquesta presentació també va participar José Alberto Navarro Manich, soci d'Uría Menéndez especialitzat en RSC i Dret Administratiu i patró de la Fundació Professor Uría, que va abordar el paper crucial que l'advocacia tindrà arran de la recent aprovada Directiva sobre diligència deguda – que pendent el procés de transposició, amb l'ampli camp d'exercici que es podria obrir en obrir-se la legitimació per denunciar les empreses que incompleixin la normativa. Igualment es va parlar del naixement de noves oportunitats amb la creació del Human Rights Protection Officer o delegat de protecció de DDHH, similar a la figura del delegat de protecció de dades.

En aquest acte també es van recalcar les diverses llacunes que deixa la nova Directiva, com ara la no inclusió del mercat financer i la convenció contra la corrupció

Troba l'informe complet aquí:

INFORME EMPRESES I DDHH

 

Comparteix: