19 juliol 2022

El ple de la Abogacía Española debat el III Informe sobre l'Estat de Dret de la UE

El ple del Consell de l'Advocacia ha debatut el tercer informe anual sobre l'Estat de dret, recent publicat per la Comissió Europea respecte als resultats que dóna per a l'Advocacia. L'informe s'inscriu al context de la invasió russa d'Ucraïna, que ha posat de manifest la importància de defensar els valors democràtics, els drets humans i l'Estat de Dret.

L'informe, publicat el 13 de juliol, comprèn una visió general de les tendències al conjunt de la UE i 27 capítols per països on s'examinen les novetats en la matèria produïdes a cada Estat membre des de juliol de 2021. L'informe de aquest any inclou per primera vegada recomanacions específiques formulades a cada Estat membre. Les recomanacions tenen per objecte animar els Estats membres a fer avançar les reformes en curs o previstes i ajudar-los a determinar els àmbits en què calen millores.

L‟informe examina l‟evolució en quatre àmbits clau en matèria d‟Estat de Dret: els sistemes judicials, la normativa en matèria de lluita contra la corrupció, el pluralisme i la llibertat dels mitjans de comunicació i altres qüestions relacionades amb el sistema de contrapoders institucionals .

Pel que fa al capítol dedicat a Espanya, la justícia espanyola ha continuat experimentant importants novetats, i la Abogacía Española ha estat molt present en el seu desenvolupament, tal com esmenta l'informe sobre el paper que exerceix per garantir el accés a la Justícia de les persones amb discapacitat, amb cursos formatius a advocades i advocats i la petició que es creï un torn d'ofici específic per a persones amb discapacitat.

L'informe esmenta així mateix el paper que representen els col·legis de l'Advocacia a l'hora de garantir el funcionament correcte del sistema judicial a Espanya, assumint el sistema de assistència jurídica gratuïta. S'esmenta a la Abogacía Española com a membre del grup de treball que prepara la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal i com a part interessada amb comentaris rellevants a la petició de reforma del CGPJ.

Igualment, linforme assenyala que el projecte de llei sobre el dret de defensa incorpora els suggeriments de la Abogacía Española, i referint-se a l'assumpte Pegasus, cita una declaració feta per l'Advocacia referent a això.

Pel que fa a les recomanacions que la Comissió Europea fa a Espanya a l'informe, són les següents:

  • Reforçar l'estatut del fiscal general, en particular pel que fa a la separació dels mandats del fiscal general i del govern, tenint en compte les normes europees sobre la independència i l'autonomia de la fiscalia.
  • Procedir a la renovació del CGPJ amb caràcter prioritari i iniciar, immediatament després de la renovació, un procés amb vista a adaptar el nomenament dels seus jutges-membres, tenint en compte les normes europees.
  • Continuar els esforços per presentar la legislació sobre els grups de pressió, incloent-hi un registre públic obligatori d'aquests.
  • Abordar els reptes relacionats amb la durada de les investigacions i els judicis per augmentar l'eficàcia en la tramitació dels casos de corrupció d'alt nivell.
  • Garantir els recursos adequats perquè l'autoritat nacional reguladora dels mitjans audiovisuals en reforci les operacions, tenint en compte les normes europees sobre la independència dels reguladors dels mitjans de comunicació, en particular pel que fa a l'adequació dels recursos.
  • Continuar treballant per reforçar l'accés a la informació, en particular mitjançant la revisió de la Llei de Secrets Oficials.

 

Font i documents rellevants:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_22_4467

Comparteix: