23 de març 2021

El TEDH posa en marxa una nova estratègia per tractar les demandes

El procés de reforma de Interlaken, iniciat el 2010, i conclòs formalment a Atenes el novembre de 2020, ha permès a l'TEDH reduir amb èxit el nombre de casos pendents de 160.000 el 2011 a 65.000 a dia d'avui. Durant el mateix període, s'ha posat en marxa una política de priorització per agilitzar la tramitació i resolució dels casos més importants, greus i urgents. El TEDH ha establert set categories que van des del urgent fins el clarament inadmissible.

No obstant això, els casos importants poden entrar en una categoria intermèdia i poden trigar entre cinc i sis anys a tramitar-se. Es tracta d'assumptes de sala que són especialment importants per al desenvolupament de sistema de protecció dels drets humans i que plantegen importants i plantegen noves qüestions relatives a la interpretació i aplicació de l'Conveni Europeu de Drets Humans. Aquests anomenats "casos d'impacte" són al centre de la nova estratègia iniciada pel TEDH.

Els casos d ' "impacte" s'identificaran en funció de certs criteris predefinits. El maneig de tots els altres casos (ni prioritaris ni d ' "impacte") es basarà en el futur més en comitès de tres jutges, en lloc de sales de set jutges.

La Secretaria ha preparat i publicat al lloc web de l'TEDH un document de síntesi en el qual s'exposen les principals característiques d'aquesta nova estratègia:

https://echr.coe.int/Documents/Court_that_matters_FRA.PDF

Comparteix: