20 de març 2024

La IV Trobada Nacional de Dones Professionals reclama un món més sostenible i més igualitari

Victoria Ortega i Begoña Suárez
Victoria Ortega i Begoña Suárez
Dina Garzón
Dina Garzón

La IV Trobada Nacional de Dones Professionals, organitzada per Unió Professional i el Consell de l'Advocacia, va reclamar un compromís més gran per avançar cap a un món més sostenible i més igualitari.

La quarta edició d´aquesta trobada està dedicada a la igualtat de gènere il´acció climàtica. "En molts àmbits anem avançant però el ritme és una mica lent", va assenyalar Victoria Ortega, presidenta de l'Advocacia i d'Unió Professional. "Un món amb futur ha de ser sostenible i la sostenibilitat es conjuga en femení", va recalcar.

Ortega va destacar que actualment el 80% dels refugiats climàtics són dones i nenes i va reclamar que s'avanci per a “planeta que ens ofereixi un futur d'esperança, més just més lliure i més net”.

Begoña Suárez, subdirectora general de l'Institut de les Dones, va assenyalar que “a l'hora de cuidar el planeta les dones tenen més conscienciació” i va denunciar que en tots els àmbits hi ha bretxes de gèneres.

I Dina Garzón, cofundadora i coordinadora de la Xarxa Ecofeminista, va afirmar que “cal establir mesures que ens allunyin d'escenaris distòpics i ens condueixin a escenaris desitjables per a les dones”.

“Hi ha profundes relacions entre la subordinació de les dones i la dominació de la naturalesa que ens ha portat a aquesta crisi ecosocial”, va explicar.

D'esquerra a dreta: Alicia Torrego, directora de la Fundació Conama; Ana Barreira, directora general de l'Institut Internacional de Dret i Medi Ambient; Nieves Sánchez, vicepresidenta del Col·legi de Geòlegs; Maribel Santos, vocal zona Madrid del Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques i Rosa Arroyo, vicepresidenta del Consejo General de Metges.

A la taula rodona posterior, amb Nieves Sánchez, vicepresidenta del Col·legi de Geòlegs, Rosa Arroyo, vicepresidenta del Consejo General de Metges-Aliança Mèdica contra el Canvi Climàtic, Maribel Santos, vocal zona Madrid del Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques i Ana Barreira, directora general de l'Institut Internacional de Dret i Medi Ambient, es va incidir en la necessitat d'adaptar-se al canvi climàtic i de desenvolupar una mateixa línia de treball entre totes les professions.

Barreira va destacar el paper del Dret per fer front a la degradació del planeta. “La resposta al problema del canvi climàtica ha estat sempre jurídica, es troba als convenis internacionals. Aconseguir el desenvolupament sostenible ha d'anar de la mà de la bona governança i de l'Estat de dret”. I va recordar que és a l'aplicació d'aquest dret on hi ha el dèficit.

Santos va remarcar que estem davant del repte més gran de la humanitat, el de la prevenció de la degradació climàtica. “Per treballar-la cal entendre que no només són coses d'institucions i administracions públiques, sinó de les persones. Cal tractar a l'educació aquesta idea de projecte col·lectiu entre homes i dones per resoldre aquest gran problema”.

Santos va fer una crida a reduir les tres principals bretxes que hi ha actualment: la digital, de gènere i la climàtica. I va recomanar la implantació d'una enginyeria restaurativa. “Hem de promoure des de la ciència infraestructures que siguin vistes amb perspectiva de gènere i que tinguem una actitud responsable per causar el menor dany mediambiental”.

emiliana Vicente

La trobada va ser clausurada per Emiliana Vicente, presidenta del Consejo General de Treball Social i tresorera d'Unió Professional, que va assenyalar que "la igualtat de gènere i la preservació del planeta estan relacionades, cal apel·lar a l'acció per poder comptar resultats".

Comparteix: