05 novembre 2021

El Govern accepta que tot el període nadalenc sigui inhàbil judicialment

  • A més, durant el permís de maternitat i de paternitat es pot sol·licitar la suspensió dels terminis processals. 
  • Aquests avenços en conciliació es materialitzaran a través de la Llei d'Eficiència Processal, que podria arribar al Congrés al gener

Els dies de Nadal que transcorren entre el 24 de desembre i el 6 de gener seran inhàbils amb caràcter general a la Justícia espanyola quan es materialitzi l'acord assolit dimarts passat entre el Ministeri de Justícia i totes les professions jurídiques representades en el grup de treball sobre conciliació que va ser sol·licitat pel Consejo General de la Abogacía Española.

Aquest grup de treball, que compta amb representants no només de l'Advocacia, sinó també de Procuradors i Graduats Socials, ha aconseguit una postura comuna entre ells i amb el Ministeri, i ha incorporat les seves peticions al text de l'avantprojecte de llei d'eficiència processal.

Aquest text es traslladarà ara al Consell d'Estat, que emetrà el corresponent informe en un termini màxim de dos mesos, per la qual cosa l'avantprojecte de llei podria arribar al Congrés el gener del 2022, per tramitar-lo definitivament a Corts.

Entre les seves principals incorporacions, el text recull també que, per als casos de naixement i cura de menor, les persones professionals de l'advocacia intervinents que disposin de la baixa per maternitat o paternitat podran sol·licitar la suspensió del procediment –i per tant de tots els actes i terminis processals en curs- per al període de descans laboral obligatori establert segons la legislació laboral i de seguretat social. Aquesta suspensió afecta tots els procediments en què intervingui.

A més, s'amplia al període nadalenc la inhabilitat del mes d'agost, en modificar-se la Llei d'Enjudiciament Civil, a l'art. 130.2, que establiria que “són dies inhàbils a efectes processals els dissabtes i diumenges, i els dies que hi ha entre el 24 de desembre i el 6 de gener de l'any següent, ambdós inclosos, els dies de festa nacional i els festius a efectes laborals a la comunitat autònoma o localitat respectiva».

Finalment, en els casos de malaltia greu i/o defunció d'un familiar del professional de l'advocacia, s'hi inclou ara la suspensió de 3 a 5 dies (segons necessitats de desplaçament).

L'Advocacia ha vist així com la gran majoria de les seves reclamacions sobre conciliació eren tingudes en compte. Això no obstant, durant la tramitació de l'avantprojecte continuarà sol·licitant que quan concorri malaltia greu del professional de l'advocacia es va plantejar un període de suspensió dels procediments suficient per traslladar, amb les garanties degudes, els detalls de l'assumpte a un altre professional.

El Consejo General de la Abogacía Española es mostra a més satisfet amb la mecànica de cerca de consensos previs establerta en aquest grup de treball entre el Ministeri de Justícia i els professionals que treballen davant l'administració de Justícia, tot esperant que es pugui estendre a futurs projectes legislatius.

Es tracta d'un text que permet enfortir l'administració de Justícia del segle XXI dins una societat democràtica, avançada i igualitària, en sintonia amb les necessitats dels professionals, i que demostra el compromís i la capacitat d'acord entre els actors intervinents.

Comparteix: