15 juny 2023

Informe sobre l'Eficiència de la Justícia del 2022 (dades 2020)

 

El Consell d'Europa aplaudeix l'eficàcia del sistema jurídic espanyol, a excepció de la pendència creixent, en el seu informe sobre l'Eficiència de la Justícia de 2022 (dades 2020)

 

La Comissió Europea per a l'Eficiència de la Justícia (CEPEJ) del Consell d'Europa ha publicat el seu informe biennal d'avaluació dels sistemes judicials i ha revelat dades comparatives del 2020 sobre 44 dels 46 països membres del Consell d'Europa juntament amb tres estats observadors.

“Augment del pressupost i nombre de professionals als sistemes judicials europeus i nous reptes pel COVID i les noves tecnologies”

Les principals tendències mostrades a Espanya són:

Estat del pressupost en justícia:  Segons l'informe, el pressupost executat el 2020 per Espanya és de 87,9 per habitant i del 0,37% del PIB, i aquests valors estan per sobre de la mitjana europea.

Accés a la justícia i discriminació: L'informe ressalta la formació de la judicatura per millorar la sensibilitat en qüestions relatives a la discriminació, especialment en l'àmbit de la violència contra la dona iaca el cas únic de la jurisdicció especialitzada en aquesta matèria, així com l'existència de comissions d'igualtat als consells de les professions judicials.

Canvis per les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC): Els Estats i entitats membres del CdE despleguen cada cop més les TIC per donar suport a l'activitat judicial i destinen un percentatge més elevat del pressupost dels tribunals a la informatització en comparació amb anys anteriors. L'ús d'eines tecnològiques a Espanya ha estat puntuat amb un total de 8,94 punts sobre 10, en comparació de la mitjana europea que és de 6,5 punts.

Distribució de gènere:

Pel que fa a la distribució de gènere, les dones representen el 55% dels jutges a les primeres ins, xifra inferior a la mitjana europea que se situa en un 62%. No obstant això, la seva representació disminueix als nivells superiors, on només arriben al 27% en comparació del 38% de la mitjana europea.

Nous reptes pel Covid:

"El CEPEJ ressalta l´eficàcia dels tribunals d´apel·lació espanyols malgrat l´impacte del COVID"

La Comissió per a l'Eficiència de la Justícia (CEPEJ)acaal seu informe l'eficàcia dels tribunals d'apel·lació i els procediments penals en segona instància a Espanya. Segons les dades presentades, aquests tribunals han aconseguit una taxa de resolució que supera el 100% en assumptes civils i comercials, així com en matèria penal, i arriba al 94% en casos administratius. L'informe revela que el sistema judicial espanyol sobrepassa la mitjana dels països membres del Consell d'Europa pel que fa al seu exercici en aquesta segona instància.

La situació és diferent en primera instància on el rendiment d'Espanya se situa per sota de la mitjana europea en la resolució d'assumptes en termes generals.

La pandèmia de COVID-19 ha tingut un impacte significatiu a totes les instàncies i categories d'assumptes judicials a Espanya. Aquesta situació s'ha agreujat especialment en l'àmbit dels assumptes civils i mercantils al Tribunal Supremo, on s'ha experimentat un impacte més pronunciat.

La superació dels reptes derivats de la pandèmia esdevé, per tant, una prioritat per assegurar el funcionament òptim del sistema de justícia a Espanya.

En relació amb el nombre de professionals legals a Espanya, continua existint un nombre més gran d'advocats de mitjana per 100 mil habitants que a la resta d'Europa, passant el cas contrari per a jutges i fiscals.

font: Enllaç

 

Comparteix: