20 desembre 2023

Departaments de Comunicació de la Guàrdia Civil i Policia Nacional: Els guardians d'internet

Cap Ramon Cuevas

Un de cada cinc delictes a Espanya ja es comet a internet. Segons un informe recent del Ministeri de l'Interior, el 2022 es van registrar més de 374.000 ciberdelictes, un 22% més que l'any anterior. La majoria van ser fraus informàtics, seguits d?amenaces i coaccions.

“Els delictes que més detectem són l'estafa i el frau, sobretot. En el cas de les estafes les tècniques que utilitzen són els SMS fraudulents o els correus electrònics fraudulents, el que es coneix com Smishing o Phishing. I també estem detectant el frau del fill en problemes o l'estafa de l'amor”, explica el caporal Ramón Cuevas, del departament de Comunicació de la Guàrdia Civil.

Les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat han adaptat la seva manera de treballar per combatre la ciberdelinqüència. A través dels seus Equips @, la Guàrdia Civil investiga tots aquells delictes que es cometen a través d'Internet i atén les denúncies pels delictes informàtics.

“El nostre principal consell: cal denunciar, és molt important fer-ho, per molt malament que ens sentim com a víctimes. Si nosaltres denunciem podem parar que aquest estafador segueixi i podem ajudar altres possibles víctimes”, explica el cap Cuevas.

Subinspectora Laura Garaboa.

Especialment vulnerables a Internet són els menors. I per això la Policia Nacional va llançar el programa Ciberexpert@ el 2013 per promoure un ús segur i responsable d'Internet i conscienciar sobre els seus riscos a través de xerrades a escoles, organitzades per la unitat de Participació Ciutadana.

“Els riscos neixen moltes vegades de la inconsciència, de no conèixer el modus operandi d'alguns delictes com el lavabo, en què un adult es fa passar per un menor per demanar-li imatges íntimes. Quan el menor sap en què consisteix pot detectar-ho i evitar enviar aquestes imatges. Però és cert que les xarxes socials van molt ràpid, i els menors moltes vegades no s'aturen a reflexionar què estan fent quan naveguen a les xarxes”, explica la subinspectora Laura Garaboa, de l'equip de Xarxes Socials de la Policia Nacional.

I és que els departaments de comunicació de Guàrdia Civil i Policia Nacional han desenvolupat una reeixida estratègia en xarxes socials per promoure un ús segur i donar consells sobre seguretat. Les dues institucions ja tenen milions de seguidors: més de quatre la Guàrdia Civil i gairebé set la Policia Nacional, convertida en un veritable referent internacional en xarxes socials.

“Hi ha moltes raons per tenir tants seguidors, però és cert que als ciutadans espanyols els agraden els nostres perfils a les xarxes. La nostra estratègia passa per acostar-nos als ciutadans i ser útils amb els nostres consells de seguretat, tot allò que pugui servir al ciutadà per protegir-se, evitar ser víctima d'un delicte o saber com actuar si ha estat víctima d'un”, explica la subinspectora Garaboa.

Per arribar a tothom, inclosos els més joves, llancen missatges diferents a cadascuna de les xarxes socials, inclosa Tik Tok. “És una xarxa més atractiva per als joves, que busquen entreteniment, així que no ens va quedar més remei que embarcar-nos en aquesta aventura i adaptar els nostres missatges”, explica la subinspectora.

També la Guàrdia Civil ha adaptat els seus missatges perquè càpiguen als vídeos curts d'aquesta xarxa social. "La difusió d'aquest tipus de vídeos de 20, 30 segons a Instagram oa TikTok està sent la nostra millor aliada", afirma el cap Cuevas.

I si alguna cosa tenen clara és que la prevenció i l'educació en ciberseguretat són importantíssima.

"El nostre objectiu és sempre que el nostre missatge arribi abans que el de l'estafador", afirma el caporal.

Comparteix: