Traductor Google

coneix Lleó

Lleó és la capital de la província de el mateix nom i del Regne de Lleó. El municipi de Lleó compta amb 135.000 habitants distribuïts entre la pròpia ciutat de Lleó i les pedanies de Armunia, Trobajo de l'Cerecedo i Oteruelo.

Els llocs més interessants de Lleó es localitzen en el Casc Antic, on es troben edificis tan emblemàtics com la Catedral de Lleó, la Col·legiata de Sant Isidre, el Palau dels Guzmanes, la Casa de Botines, el Palau de el Comte Lluna, les restes de les Muralles Romanes i medievals que envolten la ciutat vella, l'antic Barri Jueu o el Barri Humit.

llocs emblemàtics

Catedral de Lleó

La Catedral de Lleó és una de les catedrals gòtiques més refinades d'Espanya i el monument més visitat de la ciutat. Es tracta d'una catedral gòtica d'estil francès construïda al segle XIII sobre les ruïnes d'uns antics banys d'origen romà. Predominen els pòrtics tallats, acolorides vidrieres, gloriosos rosasses, un dels més antics cors d'Espanya i escultures d'una gran bellesa, com la Mare de Déu de l'Esperança.

Si us animeu, podeu recórrer la catedral buscant el pell de l'talp, Que segons la llegenda que expliquen els lleonesos, és el culpable dels mals fonaments que té la catedral. Tot i que el veritable problema de fonamentació és l'aigua de les termes romanes sobre les quals es va construir.


Col·legiata de Sant Isidre

La Basílica o Colegiata de San Isidoro es uno de los edificios más históricos y queridos de León, así como una de las construcciones románicas más destacadas en toda la geografía española en este estilo arquitectónico. La colegiata se encuentra en pleno casco antiguo, cerca de la Catedral de León.

Els frescos mostren la vida quotidiana del segle XIII, escenes de la vida de Jesús i el famós Calendari agrícola, decorant el Panteó Real, on es troben les restes dels reis lleonesos. Fa poc es va obrir en una ala d'aquesta col·legiata el Museu Bíblic i Oriental, amb una de les col·leccions sobre de les civilitzacions mesopotàmiques més importants de l'món.


Plaça Major

La Plaça Major de Lleó es troba al Casc Antic de la ciutat, concretament al popular Barri Humit. Va ser un dels mercats més importants que es van instal·lar als afores de la muralla de la ciutat en l'època medieval, on es venien productes cultivats al camp, pa i animals domèstics.

Los meses de verano la Plaza Mayor se convierte en un punto de reunión, los bares sacan sus terrazas a la calle para hacer las delicias de turistas y locales. Hay dos edificios que merecen especial atención, el antic Consistori (Edifici Mirador) i l'edifici de l' Hotel NH Plaza Mayor.


Casa de Botins

La Casa Fernández i Andrés o Casa de Botines és una de les tres obres que va construir l'arquitecte Antoni Gaudí fora de Catalunya. És un edifici d'estil neogòtic amb influències modernistes pròpies de Gaudí que es va construir entre 1891 i 1894 per encàrrec d'una família d'ascendència catalana.

Va ser declarat Monument Històric en 1969 i en l'actualitat és propietat de Caixa Espanya, que el va habilitar com la seva seu central.


muralles Romanes

Les Muralles de Lleó delimiten el que en l'actualitat es denomina com Casc Antic. D'origen romà i amb traces medievals, la muralla de Lleó està considerada com una de les més antigues que es conserven a Espanya. Des de 1931 forma part de la llista de Monument Històric Artístic d'Espanya.

Encara que en l'actualitat la muralla no està completa, els petits trams que es conserven donen una imatge de el contorn quadrangular de casc vell de la ciutat.


Palau del Conde Luna

El Palau de el Comte Lluna és una part important de la història medieval de Lleó i el seu senyoriu. Va ser construït durant el segle XIV i durant la seva llarga història ha acollit una infinitat d'activitats, fins i tot ha passat per un estat lamentable d'abandó.

Finalment s'ha restaurat i actualment acull la seu de la Universitat de Seattle i la seu de el Patronat de la Fundació Lleó Real, on se celebren exposicions temporals de la història lleonesa.


Antic convent de Sant Marc

Amb una façana d'uns 100 metres, l'Antic Monestir de Sant Marc, ara convertit en hotel parador de cinc estrelles, posseeix una bella església consagrada el 1541 i un fantàstic museu arqueològic.

L'actual edifici va ser un regal de Ferran el Catòlic a la ciutat de León, qui va donar una gran quantitat de diners per realitzar aquesta construcció, un dels monuments més importants de l'renaixement espanyol.


Gastronomia

La zona de la Plaça de Sant Martí, al Barri Humit, és la zona de tapes per excel·lència de la ciutat. A més de l'ambient es pot gaudir de productes típics com la cecina, el xoriço, els bolets i per descomptat, els vins de Lleó, amb dues denominacions d'origen: la de Terres de Lleó i el Bierzo. A més a cada bar us sorprendran amb alguna tapa de la seva especialitat.

"La Gitana", "Casa Benito" i "El Besuc", han estat des de fa molts anys llocs de cita imprescindibles per conèixer els secrets de la cuina lleonesa i les seves tapes han estat en consonància amb el prestigi ben guanyat.

Entre los dulces típicos de León destacan las Mantecadas de Astorga, que a día de hoy mantienen su receta y su proceso de elaboración original; los Hojaldres de Astorga, también conocidos como Hojaldres de Miel o “mielecitos”; los Nicanores de Boñar; los Lazos de San Guillerno; o las Rosquillas de San Froilán.


Lleó de Nit

A Lleó a la nit hi ha molt a veure. La il·luminació i les fonts de la gran plaça de vianants que s'obre davant el parador són un imprescindible a la nit.

La Plaça de l'Gra, al casc històric, a la part baixa de l'Barri Humit, és perfecta per visitar de nit i gaudir dels seus bars.

Enllaços d'interès © s

Imatges propietat de: web de turisme de la Diputació de Lleó

organitzen

patrocinen

Patrocinen i col·laboren

JornadesPenitenciari