Traductor Google

Uneix-te
Exposició 11 vides 11 maletes - Zainab © Amnesty Internacional / Olga Stefanou

Zainab

Síria

La vida és una manta grisa

Vidas_08-01

Les bombes van destruir la seva casa i totes les del voltant a Damasc (Síria) després de set dies de terror en què tenien por fins i tot de dormir. Zainab i els seus quatre fills van pagar molts diners a contrabandistes perquè els portessin a l'altre costat de la frontera, a Esmirna (Turquia). Van trigar cinc dies a arribar. Després, una llanxa carregada amb 70 persones, en la que van creure morir quan el motor es va aturar al mig de la nit, els va portar fins al camp de refugiats de Moira, a Lesbos.

Van gastar gairebé 3.000 euros en uns passatges de ferri fins a Atenes i uns bitllets d'autobús que havien de portar-los fins Idomeni, a la frontera amb Macedònia. El seu objectiu era arribar a Alemanya, on els espera el pare de família. Però aquest autobús mai va arribar. Ja no els queda res: ni diners, ni arracades, ni anells, però somriuen perquè estan vius. I agraeixen a Déu seguir junts.

recorregut

Els governs europeus els van respondre el 8 de març tancant totalment les fronteres i ells, juntament amb els veïns amb els que viatgen i milers de persones més, han quedat atrapats en el brut i pudent recinte d'una terminal de transbordadors del Pireu, el principal port d'Atenes, Europa.

Zeinab, mestra a Síria, i els seus quatre fills "viuen" a sobre d'una manta grisa, envoltats d'estranys, menjant, dormint, sense intimitat i sense saber què serà d'ells.

Els nens passen el temps jugant a la pilota o dibuixant cors i princeses. I somriuen i fan bromes. Encara que, de sobte, els ulls blaus de Sham, la petita, de sis anys, s'omplen de llàgrimes. Troba a faltar a la seva àvia, que s'ha quedat a Síria. Zeinab, la seva mare l'abraça i vessa també algunes llàgrimes. No tenen ni un lloc en el qual descansar.

 

La mirada d'un nen:

La mirada d'un nen - Amnistia Internacional

®Carla, 7 anys

 

JO ACUSO: JON SISTIAGA

Els textos "Jo acuso" han estat sol·licitats pel Consejo General de la Abogacía Española i s'han repartit aleatòriament

Jon Sistiaga

No t'adones que en una maleta entra tota la teva vida fins que no has de sortir fugint de casa teva. Els refugiats no van carregats. Tot just una maleta per persona. Prou per caminar molts quilòmetres, de vegades sortejant als que et volen exterminar. El just per creuar filats o tirar-te a la mar en un vaixell pastera. El necessari per pujar-te a un tren i travessar de nit una altra frontera. Tota una vida en una maleta perquè quan el que has de salvar és la teva vida i la dels teus, tot sobra. Un parell de mudes, una mica de roba per a la pluja o el fred, els teus documents, diners solt o joies per negociar, i les claus de casa teva per si algun dia tornes. He estat a les llars que abandonen molts refugiats i tots s'assemblen. Lúgubres espais on el sopar sol estar posada i rovellada a la cuina. Fotos d'un casament o del primer dia d'escola dels nens, plenes de pols i tirades sobre un aparador. Una televisió moribunda. Brutícia. Llits revoltes i calaixos oberts pels milicians o soldats que els van fer fugir. Sempre és igual. A l'Iraq, a Síria, a Palestina, a Rwanda, a Kosovo, a Colòmbia. A l'fugit només li queda la seva vida, el seu nom i la seva dignitat. Darrere deixa la seva història i el seu passat. A l'refugiat només li queda trobar asil i bondat, o seguir fugint. Amb la seva maleta, amb la seva vida a coll ...

Jon Sistiaga, periodista

icona-twitter

Twitter

icona-facebook

Facebook

icona-linkedin

LinkedIn

icona-mail

Email