Morad sempre va sentir que els seus pares s'avergonyien d'ell. Només ho volien perquè portava diners a casa des que als 19 anys va deixar els estudis i va començar a treballar.
Un dia, a la frontera, quan tenia 26 anys, un noi jove va començar a insultar-davant la mirada complaent dels policies. Va passar només dos dies al calabós perquè gràcies a un conegut la causa que va constar per escrit va ser "escàndol públic". Aquesta vegada va tenir sort, però va començar a viure amb por i va pensar que potser no hauria propera vegada.
Per això va decidir demanar asil a Espanya. A Melilla, va compartir habitació amb unes 20 persones en un CETI que albergava 1.500 encara que estigués dissenyat per 480. Allà també va ocultar la seva homosexualitat per no buscar-se problemes.
Recorda bé que el dia que va rebre la trucada de la Teresa, l'advocada, era dijous. Va passar un temps de sol·licituds, impresos i esperes, que calmava amb la música de Najwa Karam, Hosam Jnid o Haifa Wahbi, sempre en els seus auriculars.
Ara, dos anys després d'aquella detenció, viu a València, on estudia un cicle formatiu d'atenció sociosanitària. Diu que no va venir a Espanya a buscar feina, ni per no poder menjar al seu país. Va venir per sentir-se lliure. Vol treballar, casar-se, tenir fills. Viure la seva vida sense molestar ningú, sense que ningú li molesti. Vol ser ell, sense por a res. Perquè l'amor no és un delicte.
Els textos "Jo acuso" han estat sol·licitats pel Consejo General de la Abogacía Española i s'han assignat aleatòriament
Al Marroc l'homosexualitat és un delicte que es castiga amb condemnes de tres mesos a tres anys de presó. A l'Afganistan, mantenir relacions sexuals fora de el matrimoni es pena fins amb quinze anys entre reixes. Encara que l'amor es faci amb la persona que més es vol. Si no està beneït per Déu, és un crim.
Fins a 1978 l'adulteri també va estar penat a Espanya, i resultava tot un escàndol que una parella aparegués besant a la boca en públic. No obstant això, es considerava normal veure una pel·lícula bèl·lica o que els nens juguessin "a matar" amb pistoles de plàstic. En l'actualitat al nostre país ja no ens incomodamos per veure una parella besant-se, però seguim tan acostumats a la violència que sovint ens mostrem indiferents davant els refugiats. És igual que fugin de la guerra, per ser lliures o de la misèria. Els fiquem al mateix sac.
Mònica Bernabé, periodista freelance. Premi Drets Humans de l' Consejo General de la Abogacía Española 2013