Traductor Google

Uneix-te
Exposició 11 vides 11 maletes - Llibertat © Daniel Santamaría

llibertat

Espanya

Per què repetim la història?

Vidas_05-01

Llibertat va passar els seus primers anys tancada entre filats. Les primeres van ser les de el camp de refugiats de Magnac-Laval a què va arribar en braços de la seva mare a les tres setmanes de néixer en 1939; després les de Gurs, al país basc francès, i finalment Rivesaltes, als Pirineus Orientals, on va donar els seus primers passos.
Fins als quatre anys i mig no va poder conèixer el seu pare, a qui havien reclòs a Argelès juntament amb 100.000 espanyols més fugits en acabar la Guerra Civil.

Després de la caiguda de Barcelona, ​​on va néixer Llibertat de pares asturians, mig milió de persones van buscar refugi a França. Els seus pares van caminar portant-la en braços durant dies a través d'el pas fronterer de la Jonquera. Després, a dones, ancians i mutilats els van ficar en un tren i als homes vàlids se'ls van endur a una altra banda.

I van arribar la fam, el fred i les malalties. Llibertat i la seva mare van contreure el tifus i quan van desnonar a la nena, la seva mare li va donar la vida per segon cop donándole la seva sang en contra de l'criteri dels metges. Llibertat no va perdre la vida, però va començar a perdre el seu nom. Unes ànimes caritatives van anotar en un paper que es deia M. Luisa perquè no se li tanquessin les portes de el cel.

I després va arribar una altra guerra, aquest cop mundial. La segona. I el camp de Rivesaltes es va omplir de jueus, comunistes i altres gents a qui cridaven "els indesitjables". Llibertat-Mª Luisa creixia amb el so dels avions i les bombes i jugava amb el seu primer i únic joguina: una roda de fusta que va rebre de la Creu Roja suïssa.
Diu Llibertat que en els seus gairebé 80 anys de vida mai ha deixat de ser refugiada. I no entén que la història s'estigui repetint. Que Europa no hagi après, que segueixi tancant les portes i confinant en camps plens de filats dels drets de persones que fugen d'una guerra.

 

recorregut

La mirada d'un nen:

La mirada d'un nen

JO ACUSO: JORGE REVERTE

Els textos "Jo acuso" han estat sol·licitats pel Consejo General de la Abogacía Española i s'han assignat aleatòriament

Jorge M. Reverte

EL REFUGIAT Nº 14

Jo vaig sortir d'Espanya creuant els Pirineus al gener de 1939. Recordo que el meu pare es va ajupir i va agafar un grapat de terra que es va guardar a la butxaca dreta de la jaqueta, i que se li va anar perdent pel camí perquè la butxaca estava desfondat. Els moros que ens esperaven ens van tractar com si fóssim negres. Al nostre costat anava una altra família també sense mare que havia mort, igual que la meva, en un bombardeig. El pare es deia Amadeo Gracia i tenia una cama de fusta, com els pirates. Portava a la seva filla a coll, perquè no podia caminar, ja que li faltava també una cama. Quan vam haver de accelerar el pas, els deixem enrere perquè no ens podien seguir. Ja no els vam veure més. Aquesta nit dormim tapats per una lona, ​​i vam menjar algunes sardines que ens van donar els moros. Després vam estar diversos mesos anant d'un camp de concentració a un altre. Vam menjar molt malament i vam dormir pitjor. Ara, quan han passat tants anys, penso que el meu pare tenia raó quan deia que la culpa era nostra per haver nascut pobres, i en un mal lloc. Com tants espanyols, que hem estat emigrants i refugiats.

Jorge M. Reverte, escriptor

icona-twitter

Twitter

icona-facebook

Facebook

icona-linkedin

LinkedIn

icona-mail

Email