Una càmera de fotos, el passaport, unes notes amb receptes de cuina, poemes i apunts d'un llarg viatge són tot l'equipatge de, diguem-ne, Karim. Abans d'això tenia una botiga de decoració a Aleppo, que li va treure un dels bàndols contendents a la guerra de Síria. L'altre bàndol el va segrestar durant quatre dies. Quan el seu fill gran, obligat a allistar-se en l'exèrcit, va morir en combat, va decidir sortir del seu país. El seu viatge va començar a Antioquia, Turquia, molt a prop de la frontera amb Síria. Va ser anotant els seus passos en un paper per no perdre el seny i documentant amb fotografies els llocs i persones que s'anava trobant pel camí.
Abans d'això, la matinada de el 27 d'octubre de 2015 va pujar a una embarcació pneumàtica per fer un trajecte que habitualment costa 40 minuts, entre Turquia i Lesbos. Karim va estar 10 hores al mar Egeu. D'aquest capítol no hi ha fotos, només dolor a l'recordar a les 46 persones que viatjaven amb ell. La primera que va morir va ser una nena de sis anys que va inhalar el combustible vessat amb l'onatge. A altres se les va empassar el mar quan nedaven a buscar ajuda o quan es va trencar l'embarcació. Ell ni tan sols s'explica com va poder sobreviure després d'estar a la deriva durant hores.
Ara, a Barcelona, aprèn espanyol i pensa en els seus tres fills: un a Turquia i altres a Bèlgica. Vol començar una nova vida en pau perquè, diu, amb la guerra no hi ha futur.
®Karla, 7 anys
Els textos "Jo acuso" han estat sol·licitats pel Consejo General de la Abogacía Española i s'han ASSIGNAT aleatòriament
Els governs europeus han donat grans lliçons d'hipocresia, cinisme i indiferència davant la crisi humanitària més dramàtica de les últimes dècades. Han estat incapaços d'establir estratègies que evitessin la tragèdia. Com ha passat tantes vegades han tornat a arribar tard i la seva imatge ha quedat seriosament malmesa abans els seus propis ciutadans.
Qui es pot creure que algú en el seu seny fugiria del seu país carregant amb nens petits si no fos per la impossibilitat de continuar vivint en ell? A qui li agradaria deixar una casa decent i un treball remunerat per pur aventurisme ¿Arriscar-se a morir ofegat o espremut per les màfies simplement perquè li interessés viure a Alemanya o Suïssa?
La temptació és pensar que els refugiats són milers de nombres fugint. Però mires als ulls i observes que tots són diferents. La temptació és pensar que tot el que veus ja els has vist anteriorment. Però saps que els d'avui no són els d'ahir ni seran els de demà.
Gervasio Sánchez, periodsita freelance. Premi Drets Humans de l' Consejo General de la Abogacía Española 2009