INSTITUCIONS
-
Unitat de Gestió de la Diversitat de la Policia Municipal de Madrid
La lluita contra l'odi i la discriminació des de la policia
La Unitat de Gestió de la Diversitat de la Policia Municipal de Madrid ha estat guardonada amb el Premi Drets Humans a la categoria de "Institucions", pel seu assessorament a les persones que han patit o presenciat fets discriminatoris. Aquesta unitat disposa d'un lloc físic a què la ciutadania pot dirigir-se per denunciar actituds intolerants i treballa de forma especialitzada en aquest tema i aborda la investigació d'aquest tipus de fets responent a totes les denúncies sobre prejudicis motivats per l'odi i la discriminació, donant suport a la víctima i li tota la informació dels serveis que té a la seva disposició i investigant totes les denúncies interposades sobre la comissió de qualsevol delicte d'odi de les que té competències Policia Municipal.
PERSONES
-
Adela Cortina
Un referent de l'ètica
El Premi Drets Humans 2018 en la categoria de "Persones" ha recaigut en Adela Cortina, un dels referents mundials en ètica i filosofia jurídica. De fet, és catedràtica d'Ètica i Filosofia Jurídica, Moral i Política de la Universitat de València des de 1986, a més de directora de la Fundació ÉTNOR, per l'ètica dels negocis i les organitzacions. Els seus últims treballs han tingut com a objecte la lluita contra la discriminació dels més pobres, com demostra la seva última obra, "Aporofobia, el rebuig a el pobre" publicada Paidos l'any passat. S'ha implicat també en altres institucions de la societat civil, sent directora de la Fundació ÉTNOR (per a l'ètica dels negocis i les organitzacions), vocal de Consell Assessor de l'Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, membre de l'Board de la International Development Ethics Association i de la Human Development and Capability Association. És doctora honoris causa per vuit universitats nacionals i estrangeres i ha rebut diferents reconeixements com a professora "Ad Honorem". És Premi Nacional d'Assaig 2014 pel seu llibre Per a què serveix realment l'ètica? En reiterades ocasions ha format part de l'jurat dels Premis Príncep d'Astúries de "Comunicació i Humanitats" i de "Ciències Socials".
MITJANS DE COMUNICACIÓ
-
Jon Sistiaga
Els delictes d'odi comptats des de la primera línia
El Premi Drets Humans de l'Advocacia 2018 en la categoria de "Mitjans de Comunicació" ha recaigut en el periodista Jon Sistiaga, especialitzat en delictes d'odi i conflictes armats. Ha treballat en zones en guerra i en desastres naturals en els últims 25 anys. Les seves cròniques i reportatges des de l'Iraq, Afganistan, Rwanda, Congo, Líban, Kosovo, Palestina o Colòmbia s'han publicat en diferents mitjans de comunicació com Telecinco, Cadena Ser o El País. Ha estat en nombrosos campaments de refugiats en els cinc continents. La seva experiència i compromís l'ha portat a participar en seminaris i congressos com la Primera trobada internacional sobre delictes d'odi a Espanya promogut per Acció Social i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
PREMI NACHO DE LA MATA
-
Mercedes Jiménez Álvarez
La veu dels menors no acompanyats des marroc
Mercedes Jiménez Álvarez, presidenta de la Asociación Al-Khaima, ha sido galardonada este año con el Premio “Nacho de la Mata”. Parte activa del mundo asociativo tangerino, trabaja especialmente con menores no acompañados en distintas situaciones de exclusión. Ha sido fundamental para la defensa de los niños migrantes frente a las vulneraciones de derechos que sufrían por parte de la Administración española. Su trabajo consiguió que, entre el 2006 y el 2009, se paralizaran las repatriaciones sin garantías que se hicieron durante años desde el territorio español a Marruecos. Ha ayudado a muchos jóvenes que han fracasado en su proyecto migratorio, que han sido expulsados a Marruecos desde Europa, acompañándoles en el proceso de adaptación, orientándoles y asesorándoles en la búsqueda de formación y trabajo en Marruecos, así como dando apoyo emocional y psicológico.
Els XX Premis de l'Advocacia
En aquesta edició s'han presentat 52 candidatures, 15 en la categoria de persones, 25 a la d'institucions i 9 a la de mitjans de comunicació i 3 a el Premi "Nacho de la Mata". La cerimònia de lliurament de guardons dels XX Premis Drets Humans de l'Advocacia, tindrà lloc el 13 de desembre a Madrid, en el transcurs de la Conferència Anual de l'Advocacia.
El Jurat va estar compost per Victoria Ortega, Presidenta del Consejo General de l'Advocacia; Ramón Jáudenes López de Castro, secretari general de l' Consejo General de la Abogacía Española; Álvaro Cuesta Martínez, vocal de l' Consejo General del Poder Judicial (por delegación de Carlos Lesmes, presidente del CGPJ y el Tribunal Supremo); Ana Gallego Torres, directora general de Cooperació Jurídica Internacional i Relacions amb les Confessions i Drets Humans (per delegació de Dolors Delgado, ministra de Justícia); Francisco Fernández-Marugán, Defensor el Poble; Enrique Alonso García, conseller permanent i president de la Secció 8a de el Consell d'Estat (per delegació de Maria Teresa Fernández de la Vega, presidenta de el Consell d'Estat); Juan Carlos Estévez, president de l' Consejo General de Procuradors; Mara Monreal, presidenta de la Confederació Espanyola de l'Advocacia Jove; Carles McCragh, vicepresident de la Fundació de l' Consejo General de la Abogacía Española; Neus Santomé Couto, patrona de la Fundació Abogacía Española; Lourdes Reyzábal, presidenta de la Fundació Arrels i Luis Delgado de Molina, representant de l'Capítol Espanyol de la Federació Interamericana d'Advocats FIA.
Kathrine Switzer i Chika Oduah, premiades l'any passat, van excusar la seva assistència però van enviar el seu vot per correu. Per la seva banda, el Projecte Capre dels Salesians de Medellín va estar representat per Pilar Ponce, mentre que Albert Parés, Premi "Nacho de la Mata" 2017 va delegar el seu vot en la presidenta de la Fundació Arrels, Lourdes Reyzábal.