capçalera

 

INSTITUCIONS

  • Ciutat Don Bosco - Salesians Medellín. projecte Capre

    Projecte Capre. Ciutat Don Bosco -Salesianos Medellín

    construint somnis

    En la categoria d'Institucions, s'ha concedit a Ciutat Don Bosco -Salesianos Medellín. Projecte Capre. Té com a objectiu principal l'atenció i suport a adolescents i joves desvinculats de grups armats organitzats a l'marge de la llei i bandes criminals (entre 14 i 18 anys, provinents de zones rurals i sobretot afro descendents i indígenes), amb especial èmfasi en la atenció a dones.

    El programa se centra en l'atenció a aquests joves, formant-los i preparant-los per a la reinserció a la societat i reintegració familiar, educativa, formativa i laboral, a través del procés administratiu de restabliment de drets i el sistema preventiu de Don Bosco. El programa Capre Construint Somnis, atén i dóna suport als seus beneficiaris des de l'inici del seu procés fins a la seva reintegrament a la xarxa social, familiar i laboral, a través de la implementació d'estratègies enfocades en l'acompanyament integral, la psicologia, pedagogia, medicina i nutrició; amb vinculació a l'educació formal i la formació per al treball. Des de 2003 s'han atès més de 600 nenes.

PERSONES

  • Kathrine Switzer

    Kathrine Switzer

    Una foto icònica per la igualtat en l'esport

    En la categoria de Persones, el Premi Drets Humans de la Abogacía Española ha recaído en Kathrine Switzer, maratoniana en una época en la que las mujeres aún estaban consideradas demasiado débiles o frágiles como para competir en igualdad con los hombres, fue la primera mujer en colgarse un dorsal en el maratón de Boston de 1967. Lo hizo en secreto, utilizando sus iniciales (K. V. Switzer) para ocultar su verdadera identidad, y adelantándose cinco años al reconocimiento oficial de la maratón de Boston para con las mujeres. La foto intentando ser apartada por la fuerza de la competición es un icono de la igualdad en el deporte. Finalmente, gracias a la ayuda de otros corredores que la protegieron para que no la apartaran, logró acabarla, con el ya mítico dorsal 261 y cruzó meta en 4 horas y 20 minutos. Cinco años más tarde, el maratón de Boston cambió su normativa para admitir la participación de mujeres.

    Switzer, que ara és comentarista de televisió, ha escrit diversos llibres i apadrina esdeveniments esportius, presideix una fundació sense ànim de lucre, 261 Fearless, dedicada a que centenars de dones s'uneixin a través de la creació de clubs de corredores, oportunitats d'educació , plataformes de comunicació i esdeveniments esportius.

MITJANS DE COMUNICACIÓ

  • Oduah

    Chika Oduah

    La lluita contra Boko Haram i el masclisme ancestral des de dins

    El Jurat ha concedit el premi en la categoria de "Mitjans de Comunicació" a la periodista nigeriana, que ha recorregut les zones de país africà controlades per Boko Haram per conèixer el veritable abast dels seus segrestos i amenaces a les nenes de la regió, i denúncia amb el seu treball el masclisme de la societat del seu país.

    Oduah, llicenciada en Periodisme i Antropologia, va tornar a Nigèria després d'haver sortit d'allà als dos anys, quan els seus pares van emigrar als Estats Units, i ho va fer per informar el món sobre les misèries però també la vitalitat de Nigèria. És una de les poques reporteres que han recorregut l'estat de Borno, a nord-est de Nigèria, on s'amaga la guerrilla. Els seus reportatges han estat publicats per 'The New York Times', 'The Atlantic' o 'A l'Jazeera'. Visita diferents ciutats per parlar sobre la situació de la dona a Nigèria, marcada per un ancestral masclisme, les lleis dels islamistes que la condemnen a una vida d'esclavitud i la captació de joves per ser explotades sexualment a Occident. Un país on, com relata Oduah, els cambrers només saluden l'home quan entra en un restaurant i en el qual, si una dona és bufetejada en un cinema, la gent li pregunta què li ha fet al seu marit o al seu nuvi per merèixer tal maltractament, que succeeix en públic sense que ningú es posi mai de part de la víctima.

PREMI NACHO DE LA MATA

  • Albert Parés

    Albert Parés

    Un advocat compromès amb la infància immigrant

    Albert Parés, Premi "Nacho de la Mata" en 2017, és un advocat social defensor dels drets de la infància i en especial dels menors no acompanyats migrants i creador de l'Associació Noves Vies per vetllar per la defensa i promoció dels drets humans. Des d'aquesta entitat sense ànim de lucre tracten de millorar la situació dels menors immigrants no acompanyats, que després de complir la majoria d'edat es veuen abandonats i exclosos per l'administració. L'Associació va ser guardonada amb el Premi Solidaritat 2015 atorgat per l'Institut de Drets Humans de Catalunya. En ella realitza tasques d'advocat, activisme social i polític i tasques de formació.

    Forma parte del colegio de abogados de Barcelona, participa en el turno de oficio de extranjería y asesora en el CIE de Barcelona. Ha destacado por su trabajo de forma desinteresada en la denuncia jurídica de la vulneración de los derechos de los menores no acompañados. Su figura ha sido clave en la defensa de los derechos en las reagrupaciones familiares sin garantías que se llevaron a cabo desde Cataluña principalmente en los años 2005-2006, y luchó para conseguir que los menores pudieran tener un abogado de oficio en todo el proceso jurídico de entrar en el sistema de protección.

Els XIX Premis de l'Advocacia

En aquesta edició s'han presentat 76 candidatures, 30 en la categoria de persones, 27 a la d'institucions i 16 a la de mitjans de comunicació i 3 a el Premi "Nacho de la Mata". La cerimònia de lliurament de guardons dels XIX Premis Drets Humans de l'Advocacia, tindrà lloc el 14 de desembre a Madrid, en el transcurs de la Conferència Anual de l'Advocacia.

El Jurat va estar compost per Victoria Ortega, Presidenta del Consejo General de l'Advocacia; Carlos Lesmes, president de l'CGPJ i el Tribunal Constitucional; Carmen Sánchez-Cortés, secretària d'Estat de Justícia; Francisco Fernández-Marugán, Defensor el Poble; Juan Carlos Estévez, president de l' Consejo General de Procuradors; Cristina Llop, consellera de l' Consejo General de la Abogacía Española (En representació de Mara Monreal, presidenta de la Confederació Espanyola de l'Advocacia Jove); Carles McCragh, vicepresident de la Fundació de l' Consejo General de la Abogacía Española; Enrique Sanz, conseller de l' Consejo General de la Abogacía Española i president de la Mutualitat (en representació de Ramón Jáudenes López de Castro, secretari general de l' Consejo General de la Abogacía Española; Antoni de Simón, assessor de el president de el Consell d'Estat; Lourdes Reyzábal, presidenta de la Fundació Arrels; Sonia Gumpert, patrona de la Fundació Abogacía Española (En representació de Luis Delgado de Molina, representant de l'Capítol Espanyol de la Federació Interamericana d'Advocats FIA); Javier Bauluz (premiat l'any anterior); Viviana Waisman, presidenta de Women Link Worldwide (premiada l'any anterior) i Carlos Carnicer, president d'Honor de la Fundació Abogacía Española (Premiat l'any anterior)

José Palazón, també premiat l'any anterior, no va estar present a la reunió de l'jurat, però va delegar el seu vot en Javier Caballero, conseller de l' Consejo General de la Abogacía Española.