Advocacia i art urbà per a la Igualtat

Lloc: Passeig de Recoletos (passeig central, a l'altura de la Biblioteca Nacional)

Horari: L'acció es va realitzar el dimarts 12 de desembre entre les 11:00 i les 17: 00h

Context

Cada 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans. Al voltant d'aquesta data, el Consejo General de la Abogacía Española - que representa els 83 col·legis d'advocats de tot Espanya porta a terme diverses iniciatives per commemorar aquest aniversari. Els dies 13 i 14 de desembre es van celebrar el IV Congrés de Drets Humans de l'Advocacia i la Conferència Anual de l'Advocacia. Així mateix, es va fer entrega dels Premis Drets Humans que cada any es concedeixen en les categories de persones, institucions i mitjans de comunicació que destaquin pel seu treball en defensa dels drets humans arreu del món. En 2017, els premis es van centrar en la lluita per la igualtat de gènere, Tema en el qual el Consell està treballant de manera transversal.

Desenvolupament

En aquest context, es va dur a terme una acció artística a l'aire lliure que va tenir com a tema central la Igualtat de gènere . Durant la jornada del 12 de desembre, 10 artistes urbans de reconeguda experiència, 5 dones i 5 homes, van realitzar 10 obres en què van abordar, cadascun dins del seu estil, el tema de la igualtat entre homes i dones.

A més, la creació d'aquestes 10 obres va estar acompanyada per una activitat participativa en la qual qualsevol persona va poder aportar, de manera creativa, la seva visió de la igualtat entre homes i dones. Aquesta activitat es va desenvolupar de manera simultània a la creació de les 10 obres i en el mateix espai.

Es va propiciar que els visitants poguessin gaudir de l'procés de creació de les obres i de la feina dels artistes i generar una activitat oberta en la qual l'art, la igualtat de gènere i per extensió els drets humans, van ser els protagonistes. Posteriorment, les obres es van traslladar a la sala d'actes de la Casa d'Amèrica per a ser exposades durant la Conferència Anual de l'Advocacia.

artistes

Hyuro | hyuro.es

Artista de origen argentino afincada en Valencia, es conocedora del entorno y posee una gran relevancia a nivel nacional e internacional, así como una trayectoria marcada por la dedicación de gran parte de su obra a la figura de la mujer y su posición en el mundo. El trabajo de Hyuro parte de la investigación de la calle como un espacio de reflexión, de liberación de nuestros propios miedos, conflictos e inquietudes que mantenemos con nosotros mismos y con el entorno en donde vivimos. Busca generar un vínculo entre la pintura y el público, contribuyendo a la búsqueda del enfrentamiento del espectador con la obra, despertando de esta manera la curiosidad y reactivando el diálogo interno que mantenemos con nosotros mismos, con lo que somos y el lugar que ocupamos en el mundo. Entre muchos de los temas tratados, destaca la figura de la mujer, no solo desde su condición de género asignado dentro de un mundo patriarcal, sino además como sujeto sometido a diferentes presiones y sobrecargas impuestas por un sistema capitalista.

Aly Carrer | alycalle.wixsite.com/alycalle

Artista multidisciplinari que aborda diferents branques de l'art com la pintura, el dibuix, el collage, la instal·lació o el vídeo, combinant tècniques i suports. La seva obra explora el món de la dona per mitjà de l'estereotip i el fetitxe com els constituents en la creació de sexe, rol i gènere, el seu treball juga al voltant de el temps: passat, present i futur.

En els últims anys ha realitzat diverses exposicions com: EN LLUITA COMÚ. De dones i homes feministes, a la Biennal Mirades de Dones 2016; WallPaper a la "Galeria Art & Design", Barcelona; XX Certamen de Dibuix Gregorio Prieto; XII Certamen de Pintura Vila de Valdemoro; Contigus a la "Fundació Aliança Hispànica" a Madrid o al "Centre Cultural Isabel de Farnesio", Aranjuez, entre d'altres. Al seu torn ha col·laborat amb la Fundació ONCE, dins el programa d'activitats culturals i amb el fanzine Document rata.

En 2017 ha participat en Pinta Malasaña, CARRER, El Gran Embotit Fabulós i la realització d'el projecte Vincle irrompible, editat per Nocapaper.

Susie Hammer | susiehammer.com

Zuzia Mlotek, o Susie Hammer, ve de l'est. Des de fa uns anys viu i crea a Madrid. Va per la vida sempre amb un llapis a la mà. Es dedica a la il·lustració, però de vegades canvia el full de paper pel format més gran de el mur.

Ze Carrión | instagram.com/zecarrion

Ze Carrion es un artista multidisciplinar insaciable, urbano y guerrillero. Licenciado en Bellas Artes, ha realizado intervenciones en todos los países europeos. Un obrero del aerosol y la plástica. Incansable trabajador, su obra desprende espíritu reivindicativo y luchador, reflejando sus terrores e inquietudes. Está en el punto intermedio entre el grafiti y el arte urbano, con materiales y formas típicamente utilizados en grafiti pero con un concepto de lo pictórico casi academicista. En ocasiones, al ver su obra no se sabe dónde acaba el artista y donde empieza el arte.

Dic Diego | digodiego.org

Dic Diego converteix la seva obra en processos de comunicació afectiva on el gest com a símbol de representació, adquireix gran significat d'allò en el que es fixa i tracta de transmetre o denunciar a través d'ell. Geometries d'un llenguatge emocional derivat de les relacions de l'ésser amb un mateix, entre nosaltres i amb el medi.

Dos Jotes | dosjotas.org

Dos Jotes és el pseudònim sota el qual treballa aquest artista, que després del seu pas pel graffiti ens regala obres en nombroses formes d'intervenció a la ciutat. Totes les seves intervencions estan carregades de crítica als poders establerts amb l'ús de l'humor o la ironia, incidint en aspectes com el bombardeig publicitari i el consum, la videovigilància pública i criminalització de l'vianant. En les seves intervencions utilitza cartells, adhesius i plantilles, entre d'altres, practicant la tècnica de l'apropiacionisme en la qual es modifica parcialment una imatge o logotip canviant així el seu significat destapant el significat que amaga.

Cinta Arribas | cintarribas.es

Va estudiar Belles Arts a Salamanca entre 2003 i 2008, i va completar la seva formació a Kassel (Alemanya). Cofundadora de l'estudi Crispis a Madrid, des del qual publiquen fanzines i projectes com Bababum. Col·labora, entre altres mitjans, amb Agència Sinc, Magazine Fashion & Arts (La Vanguardia), Gràffica, El Asombrario & Co (eldiario.es), Experience (Airline Passenger Experience Association), la revista Eco i El Espanyol. També ha creat cartells per Cidade dóna Cultura de Galícia i Injuve i materials per a grups de música com Novetats Carminha ...

NSN997 | nsn997.tumblr.com

Originalment, NSN997 era una crew de grafit fundada per un grup d'adolescents a Nàpols el 1997. Posteriorment, van portar el seu art a Milà, Roma, Venècia, Barcelona i Sao Paulo. Actualment, el col·lectiu té la seva seu a Madrid i treballa en diversos sectors: disseny, pintura, tipografia, il·lustració, còmics i street art entre d'altres.

Animaland | animalitoland.com

AnimalitoLand és l'univers de Graciela Gonçalves, artista argentina. En els últims 10 anys ha treballat en animació, videojocs, joguines i disseny gràfic, experimentant, conreant un llenguatge visual propi amb el qual dóna forma de criatures a tot el que sent. Fa uns anys va decidir traslladar el seu imaginari al carrer, sense saber quant impactaria això tant en l'artístic com en el personal. Des de llavors viatja, pinta i creix a partir de l'experiència amb els altres.

Antonio Feliç parsec! | grupoparsec.blogspot.com.es

Antonio Feliç (Zamora, 1978) és pintor, il·lustrador i dibuixant de còmics. Va començar a desenvolupar el seu projecte de street art parsec! a partir de 2006, fent murals o intervencions urbanes de diversa índole a nivell nacional i internacional. També ha col·laborat en el món literari, com a dramaturg, produint textos pel grup de teatre onomatopeia i diferents revistes literàries i, el 2012, amb la publicació de l'poemari il·lustrat "Història de el Camp".

La roda invertida (dinàmica participativa) | laruedainvertida.com

La Roda Invertida és un col·lectiu dedicat a la producció cultural ia l'educació artística contemporània.

L'any 2014 van començar a treballar fonamentant i solidificant, amb cada acció realitzada, les bases d'actuació col·lectiva.

Entenen l'art com un vehicle generador de diàlegs i reflexions tant individuals com col·lectives. Creuen en el potencial de l'art com un catalitzador capaç de forjar vincles sòlids dins d'una societat líquida i inestable.

Des dels seus pràctiques artístiques aposten per una democràcia cultural, creant ponts que connectin a les persones amb la cultura i activin la seva participació en accions socioculturals. Al llarg de la seva trajectòria, han generat dues línies d'actuació:

Accions artístiques, educatives i col·laboratives. On creen un espai per i per a les persones, treballant des del pensament artístic contemporani i la creació col·lectiva.

Galeria d'obres