capçalera

El III Congrés de Drets Humans de la Abogacía Española va estar dedicat a la protecció internacional de sol·licitants d'asil a causa de la crisi que afecta la ciutadania que fuig de la persecució i les conseqüències tràgiques de les guerres.

El III Congrés es va celebrar el 14 i 15 de desembre de 2016 en el Ateneu de Madrid (Carrer de l'Prat, 21), en el marc de les activitats que la Abogacía Española dedica a commemorar l'aprovació de la Declaració Universal de Drets Humans.

Els diferents panells que van compondre el Congrés de Drets Humans 2016 van analitzar l'actual situació des de l'òptica dels drets humans, el que implica situar el col·lectiu de persones afectades en el centre de la qüestió com a titulars de drets i no només com a mers receptors d'atenció i acompanyament.

En aquest sentit, l'esdeveniment va congregar principalment a advocats i advocades per ser actors clau en la garantia de el dret de defensa de la ciutadania i la protecció dels drets fonamentals. No obstant això, també va comptar amb la participació i intervenció de professionals i entitats expertes provinents de diversos àmbits, de manera que el Congrés va suposar un punt de trobada entre diferents agents socials i institucionals.

Les anteriors edicions de Congrés de drets humans van estar dedicades a la prevenció de la tortura ja la detecció i defensa de víctimes de tracta.

PROGRAMA (per veure els vídeos, clica en els títols de les ponències)

OO

09:30-10:15

diàleg entre Antonio Garrigues Walker, Advocat i president d'honor d'Espanya amb ACNUR y Francesca Friz-Prguda, Representant de ACNUR a Espanya, moderat per Victoria Ortega, Presidenta de l' Fundació Abogacía Española.
O1

10.15 a 11.00

"IDOMENI, SINREFUGIO"
Projecció del documental "Idomeni, sense refugi", Comentat pel periodista Dani Campos i la ciutadana d'origen sirià Maisda Turki.
pausa cafè
O2

11.30 a 13.30

Amb la participació de Marta Hirsch-Ziembinska, Cap d'unitat de l' Defensor de el Poble Europeu; Paloma Favieres, Coordinadora de Serveis Jurídics de la Comissió Espanyola d'Ajuda a l'Refugiat-CEAR; i Immaculada Arnáez, Oficial de Drets Fonamentals de FRONTEX (Per videoconferència). Moderat per Nicolau Castellà, Periodista de la Cadena SER.
pausa dinar
O3

16.00 a 18.00

Amb la participació de Viviana Waisman, Presidenta & CEO de Women 's Link Worldwide; José Díaz Lafuente, Professor de Dret Constitucional de la Universitat Jaume I de Castelló; i Isabel Gómez-Reis, Advocada i vocal de la Subcomissió d'Estrangeria i Protecció Internacional de l' Consejo General de la Abogacía Española. Moderat per Elena Arce, Cap de l' Àrea de Migracions i Igualtat d'Defensor de el Poble. Comptarem amb la col·laboració de UNICEF, Que oferirà la projecció de l'curtmetratge "La història de Ivine i Coixí", Presentada per Sara Collantes.
O4

10:00-11:30

logo-fundacio-smallTestimoni de persones refugiades, com Sam Safadi, Refugiat sirià, i Ali, Refugiat centreafricà, i de professionals que treballen en tasques d'assistència en situacions d'emergència, com el Capità de Navata Juan Pérez Puig, Cap de la Secció de Plans de Definició de Capacitats de l'Estat Major de la Armanada, i l'advocada Fadoua Arfaoui Hakim. Aquest panell serà coordinat per la periodista de RNE, Minerva Ós.
pausa cafè
O5

12.00 a 13.30

Intervenen Marta García, Oficial de protecció de Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats-ACNUR; Sonia Gumpert, Degana de l' Col·legi d'Advocats de Madrid; Oriol Rusca, Cap de la delegació espanyola en el Consell de l'Advocacia Europea (CCBE); i un representant de la Direcció general de Política Interior de l'Ministeri de l'Interior. Moderat per Blas Jesús Imbroda, President de la Subcomissió d'Estrangeria i Protecció Internacional de l' Consejo General de la Abogacía Española.
O6

13.30

Carles McCragh, Vicepresident de la Fundació Abogacía Española, I Carlos Carnicer, President d'honor de la Fundació Abogacía Española.