05 juliol 2023

Yolanda Mompel: “La gent no sap què és el Torn d'Ofici”

Justícia Gratuïta

Lletrada del Col·legi d'Advocats de Saragossa i del Torn d'Ofici des del març de 1988.

 Què us va animar a formar part del Torn d'Ofici?

Acabava de començar, no tenia antecedents familiars a l'advocacia i en aquells anys, et podies col·legiar i l'endemà inscriure't al Torn d'Ofici. Era una manera de captar assumptes, però amb la meva trajectòria s'ha convertit en una cosa vocacional. Per mi és la funció social de l'Advocacia.

Des que forma part del Torn, ha canviat la tipologia de casos?

En temes penals han aparegut delictes a mesura que la societat ha anat avançant, als furts, estafes, robatoris, etc., s'hi han afegit delictes informàtics que al 88 eren “ciència ficció”. A partir del 2004 i després de l'entrada en vigor de la Llei Integral, més delictes de violència de gènere, que no estaven tipificats al codi penal quan em vaig inscriure.

En matèria civil els casos han anat canviant segons les crisis econòmiques, a partir del 2008 execucions hipotecàries i desnonaments per manca de pagament. Hi va tornar a haver un recés i han tornat a ressorgir actualment. A mercantil, vam trobar molts casos de concurs de persona física que abans no vèiem.

Sempre hi ha casos que marquen més que altres i, en 35 anys, quin cas d'ofici ve al cap quan repassa la seva trajectòria?

Hi ha assumptes en què has guanyat i has perdut. Casos en què t'has sentit malament defensant una persona, però tota persona té dret a una defensa digna. Sempre recordaré la designació en un assassinat. Quan exercim la defensa per Torn d'Ofici no podem renunciar-hi i havia de defensar una persona que n'havia assassinat una altra. Va ser un cas mediàtic i dolorós per a mi, però ho vaig haver de fer i vam exercir la defensa arribant fins al Tribunal Supremo. Va ser el primer recurs que va arribar al Tribunal Supremo amb la Llei del Menor.

Però també hi ha casos satisfactoris com el de fa tot just un mes en què, juntament amb una companya de Madrid, guanyem Movistar, reconeixent el Tribunal Supremo una clàusula abusiva als seus contractes.

D'aquests anys al Torn d'Ofici, què és el més gratificant?

Quan et donen les gràcies i veus situacions de vulnerabilitat als “gràcies” a l'Assistència Jurídica Gratuïta. És molt gratificant que una advocada del Torn d'Ofici que exerceix la defensa davant d'un banc aconsegueixi que una família no es vegi al carrer.

Com creu que els clients de la Justícia Gratuïta perceben la feina?

La majoria pensa que som funcionaris i com a tals estem al vostre servei. La gent no sap què és el Torn d'Ofici, la feina que desenvolupa l'advocat adscrit, ni la infraestructura que hi ha al darrere. En alguna ocasió, atens una trucada en dissabte i et contesten que és la teva obligació perquè et paguen amb els impostos.

Per tant, caldria fer pedagogia?

Sí, hauríem d'explicar a la ciutadania què fem i com els hi podem ajudar. No ens sabem vendre.

Els casos on intervé un advocat d'ofici reben la mateixa atenció per part dels jutjats que la resta dels casos?

No noto la diferència. Moltes vegades no saben que vas designat per Torno de Oficio. Per part del funcionariat he trobat empatia.

A més d'aquesta necessitat de divulgació sobre què és el Torn, què caldria millorar de cara a la societat, però també de cara als lletrats?

Demanaria que se'ns tractés, sobretot per part de les administracions, amb més dignitat. Ja no només pel que fa als pagaments, la majoria dels adscrits al Torn d'Ofici ho és per vocació, perquè per diners no ho fem, el que es cobra és irrisori. Des del punt de vista econòmic hauríem de tenir més reconeixement per part de ladministració.

En aquests mesos, amb les vagues, ens estan menyspreant. No et diuen si un judici està suspès fins que ets al jutjat i tenim constància que a otros organismos que estan citats com a testimonis sí que els avisen amb anterioritat. Demano més valoració del treball que realitzem, dignitat i reconeixement des del punt econòmic.

Comparteix: