05 juliol 2018

Maria Álvarez, advocada d'ofici: "El Torn d'Ofici et dóna un coneixement fidel sobre la societat en què vivim"

Maria Álvarez Lainz està col·legiada al Col·legi d'Advocats de Cantàbria. Porta 22 anys exercint l'advocacia i 19 en el Torn d'Ofici. En el seu temps lliure fa experiments culinaris (des esmussar bonic fins a fabricar cervesa casolana), prepara suaus rutes de muntanya per a la seva societat de muntanyenques i intercanviadores de llibres, i últimament es va dedicar amb un grup d'amics a fer curtmetratges. El primer que van fer - "Hòstia amb Hache", que explica la història d'una dona maltractada que està prestant declaració en comissaria- està basat en una experiència seva en el Torn d'ofici i s'ha portat diversos premis en festivals (es pot veure a l' final de l'entrevista)

Pregunta.-  Per què està en el Torn d'Ofici? Què li aporta, professional i personalment, que no tingui en el seu exercici professional?

Resposta.- El Torn d'Ofici em dóna moltes satisfaccions. Et dóna un coneixement fidel sobre la societat en què vivim. S'arriba a estrats socials que d'altra manera no coneixeria i aprens a discernir quins són els veritables problemes. En l'àmbit professional, és un fantàstic entrenament de les habilitats professionals.

P.-  Recorda algun cas que l'hagi marcat especialment?

R.- Recuerdo varios que, por diferentes razones, me han marcado. Por destacar uno, el primer caso que tuve en el turno de Violencia contra la Mujer, en el que claramente percibí el efecto del maltrato en la victima que en este caso estaba anulada, hasta el punto de que se culpabilizaba de la situación, llegando a reanudar varias veces la relación con su maltratador. Pude ver cómo ella evolucionó y consiguió ser una mujer fuerte e independiente. También me han marcado varios casos en los que te das cuenta que detrás del delito está una enfermedad mental no diagnosticada y un abandono de la sociedad a las personas que la sufren.

P.- Quant de temps porta exercint l'advocacia? I el Torn d'Ofici?

R.- Porto exercint l'advocacia des de 1996 (22 anys) i estic en el torn d'ofici des de 1999 (19 anys)

P.- En què torns està inscrita?

R.- Actualment estic inscrita en els torns Civil i Penal, en les guàrdies d'assistència a l'detingut, assistència a menors i judicis ràpids, i en el Servei d'Orientació Jurídica.

P.- Ha rebut per part del seu Col·legi alguna formació específica? Quin?

R.- Per entrar en el Torn d'Ofici em van exigir tres anys d'experiència i haver passat pel curs de l'Escola de Pràctica Jurídica (2 anys) o pràctiques en un despatx. A més, anualment el col·legi imparteix cursos d'actualització en les diverses matèries que es tracten en el Torn d'Ofici, que són obligatoris per als inscrits en el torn.

P.- Dedica el mateix temps i els mateixos recursos a un cas que li arriba pel Torn d'Ofici que a un privat?

R.- Sí, no distingeixo entre casos privats i casos de l'Torn d'Ofici a l'hora de prestar els meus serveis.

P.-  Com a actiu en el Torn d'Ofici, ¿sent que se li valora socialment?

R.- Sí, cada vegada més, sobretot per les persones que han tingut algun contacte amb advocats de torn.

P.- Per què creu que la Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici estan menys valorats socialment que altres serveis públics com sanitat o educació?

R.- Pels serveis de sanitat o educació ha passat la major part de la població que té un coneixement profund dels mateixos i els valora des d'aquest coneixement. La Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici no tenen la mateixa repercussió ja que és molt menor la població que ha tingut contacte amb aquests serveis i la majoria realment no els coneix. Tot i que la crisi ha ampliat potencialment el nombre de persones que compleixen els requisits per accedir a la Justícia Gratuïta i, que per tant, coneixen el torn i el valoren.

P.- Creu que la ciutadania entén la importància de l'Torn d'Ofici? Per què?

R.- No. Crec que hi ha força desconeixement de en què consisteix el Torn d'Ofici, que és una institució aliena a moltes persones i, per això, en general, no s'entén la seva importància.

P.- Com li explicaria als ciutadans el que significa el Torn d'Ofici?

R.- Habría que hacer un esfuerzo para comunicar el significado del turno, alejándonos de los conceptos generales y abstractos como la igualdad ante la ley, el derecho a la defensa, la tutela judicial efectiva y, realizando una comunicación sencilla y eficaz, basada en la exposición de casos en los que la Justicia Gratuita y el Turno de Oficio ha tenido un papel destacado, en los que se puedan ver identificados los ciudadanos, que sería a mi modo de ver mucho mas efectivo.

MÉS ENTREVISTES ADVOCADES I ADVOCATS DE TORN D'OFICI

 

Comparteix: