13 setembre 2024

L'Advocacia demana una tipificació de la violència econòmica contra els menors que en permeti l'eradicació

Maria Pastor, vicesecretària general del Consejo General de la Abogacía Española; Carlos Arias, president de la Subcomissió de Menors del Consejo General i José Adolfo Baturone, degà del Col·legi de Cadis

La Abogacía Española ha demanat una tipificació de la violència econòmica contra els menors que permeti la seva eradicació, ja que no n'hi ha prou que sigui considerada com un delicte de coaccions, sinó que la seva complexitat exigeix ​​una qualificació jurídica específica.

Aquesta ha estat una de les principals conclusions d'I Jornades Nacionals de Menors i Adolescència, que s'han celebrat ahir i avui a Cadis, sota el lema “Protegint infància, defensant drets”.

“El problema de la violència vicària s'ha d'abordar des de la prevenció i evitar que els casos es coneguin quan és massa tard. Hem de ser conscients de l'ampli espectre que abraça la violència contra els menors. Mereixen atenció els delictes d'odi i l'assetjament escolar. Els mitjans de comunicació han d'assumir el compromís del tractament adequat de les notícies que afecten els menors”, han dit les conclusions.

També s'ha recomanat que la separació del nen de la família i el trasllat a un centre de menors sigui considerat com l'últim recurs en la protecció infantil, i mai la primera opció. "El sistema és prepotent quan una administració treballa sense que un jutge de garanties intervingui".

A més, es va assenyalar que cal una revisió processal de la declaració de desemparament. “Les resolucions de l‟administració no estan garantint en aquest moment la igualtat de parts. El procediment ha de ser més àgil, amb l'adopció de les mesures cautelars oportunes mentre se substanciï el procés principal. Es proposa la substanciació del procediment a través de la Llei de jurisdicció voluntària i que assumeixi la competència pels jutjats de primera instància, no necessàriament jutjats de família”.

Membres de la Subcomissió de Menors del Consejo General de la Abogacía Española

El document final destaca la importància de fer accessible la justícia als menors discapacitats, doblement vulnerables, no només eliminant les barreres físiques sinó també usant un llenguatge comprensible, garantint que els nens i adolescents comprenen el que passa.

També es va sol·licitar fomentar la figura del facilitador familiar en els processos que afecten els menors amb discapacitat, que complementa la figura del facilitador processal. I es va demanar que els centres de reforma de menors siguin gestionats per l'Administració, garantint un acompanyament jurídic adequat. Per això, és fonamental crear un Servei d'Orientació i Assistència Jurídica específic en aquests centres, que es podria integrar en el marc de la justícia gratuïta.

CONSULTA LES CONCLUSIONS COMPLETES

L'objectiu de les Jornades és contribuir a l'elaboració dels continguts que formaran part del proper Congrés Mundial de Justícia i la Infància que està previst per a l'any que ve a Espanya.

Aquestes conclusions van ser llegides pel president de la Subcomissió de Menors de l'Advocacia, José Carlos Arias; el degà de Cadis i amfitrió de les jornades, José Adolfo Baturone i María Pastor, vicesecretària general de la Abogacía Española.

 

 

 

Comparteix: