12 setembre 2024

L'Advocacia demana una assistència legal integral i homogènia per als menors a tot Espanya

José Carlos Arias, president de la Subcomissió de Menors de l'Advocacia; José Antonio Nieto, conseller de Justícia de la Junta d'Andalusia; Salvador González, president de l'Advocacia; Rubén Pérez, secretari d'Estat de Joventut i Infància; José Adolfo Baturone, degà del Col·legi de Cadis; i Federico Fernández, president del Consejo Andaluz de Colegios de Abogados.

El Consejo General de la Abogacía Española considera imprescindible impulsar polítiques que dotin el sistema públic de Justícia d'una assistència integral i homogènia per als menors a tot Espanya. A la inauguració de les I jornades Nacionals de Menors i Adolescència que se celebren avui i demà a Cadis, el president de la Abogacía Española, Salvador González, ha reclamat que les diferents autoritats polítiques i judicials estenguin l'atenció integral als menors d'edat a tots els territoris, dotant de jutjats especialitzats aquells llocs encara no existeixen.

González ha demanat la creació de Torn d'ofici especialitzats en menors allà on encara no s'han creat i que s'hi estableixi una retribució equiparable a la resta de Torns especialitzats, com el d'assistència a les víctimes de violència de gènere.

“Els advocats, en el nostre compromís amb la justícia i la millora de la convivència ciutadana, mirarem de front com protegim els menors, què podem fer per millorar la seva situació, quins problemes hi ha i quines solucions hi caben”, va expressar González. secretari d'Estat de Joventut i Infància, Rubén Pérez, i el conseller de Justícia d'Andalusia, José Antonio Nieto, entre d'altres autoritats.

En la seva intervenció, el màxim representant de l'advocacia va apuntar de manera explícita a una sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que estableix que, en els casos penals, els menors tenen dret a l'assistència lletrada d'ofici des del primer interrogatori.

González també va fer al·lusió al greu problema dels menors migrants que està afrontant Canàries des de començament d'any, així com a les alertes llançades per la Fiscalía General del Estado en la memòria de l'any passat, en què adverteix sobre el volum creixent de “problemes de conducta” entre els menors i de la facilitat per accedir a tot tipus d'estupefaents.

Durant les jornades que arrenquen avui i conclouran demà, els principals experts en la matèria abordaran qüestions com la violència contra menors, la constitucionalitat de la declaració de desemparament, el conflicte de llei, la discapacitat, els drets transversals de la infància i els desafiaments legislatius als diferents àmbits d'aplicació de les lleis sobre els menors. A més dels aspectes estrictament formatius, l'objectiu de les Jornades és contribuir a l'elaboració dels continguts que formaran part del proper Congrés Mundial de Justícia i la Infància que està previst per a l'any que ve a Espanya.

A l'acte inaugural també hi han participat el president de la Subcomissió de Menors del Consejo General i degà el Col·legi de Còrdova, José Carlos Arias; el president del Consell Andalús de Col·legis de l'Advocacia i degà de Jerez, Federico Fernández; i el degà de Cadis i amfitrió de les jornades, José Adolfo Baturone, que ha manifestat la seva satisfacció que aquestes I jornades nacionals se celebrin a Cadis.

Arias López ha destacat que la importància d'aquestes jornades és que "són pioneres" perquè la problemàtica s'estudiarà des de quatre punts: la reforma, la protecció, la violència de gènere i la discapacitat. “No s'havien tocat mai aquests quatre sectors que regulen els drets de la infància”, va assegurar.

Federico Fernández ha recordat que aquesta trobada ha de servir perquè “des de l'advocacia seguim lluitant pels drets dels menors, una matèria –que va assegurar– té nous desafiaments socials”.

José Antonio Nieto ha recalcat la importància de “la justícia juvenil”. ”Ens ocupem dels més joves, que han comès errors i els dotem de les eines socials i legals per no tornar-hi a caure. Una democràcia es mesura per la qualitat de la justícia”, va dir.

En el mateix sentit va coincidir Rubén Pérez: "En matèria de protecció de menors cal aplicar sempre el criteri de l'interès superior del menor i la percepció del menor com a subjecte de drets, independentment de la situació administrativa".

ABORDATGE INTEGRAL DE LA VIOLÈNCIA I MENORS AMB DISCAPACITAT

A la primera taula Susana Gisbert, fiscal especialitzada en violència de gènere, va assenyalar que és imprescindible detectar totes les formes de violència que pateixen els menors per protegir-los millor, sense limitar-se a la violència física a l'entorn familiar i que cal tipificar-les, en particular , la violència econòmica. També va incidir a reforçar l'àmbit educatiu des de la infància. Per la seva banda, Carolina Macías, membre de la Subcomissió de Menors de la Abogacía Española, va manifestar la necessitat de crear un torn d'ofici especialitzat en menors violentats a tots els Col·legis, com el recentment implantat al Colegio de la Abogacía de Màlaga, per “evitar la revictimització, aconseguir una assistència immediata per personal especialitzat i una millor coordinació de tots els agents implicats”.

Gregorio Savaria, delegat del CERMI, va instar a l'eliminació de barreres per garantir l'accés a la justícia de menors amb discapacitat en igualtat de condicions, “establint les garanties del dret a entendre i ser entesos, amb la possibilitat de comptar amb un facilitador processal, promovent un nombre suficient de professionals qualificats i generant eines que permetin als professionals facilitadors fer la seva feina”. Fernando Santos, fiscal de la Audiencia Provincial de Còrdova, va reivindicar un estatut jurídic de les persones amb discapacitat. I Nuria Orellana, magistrada de la Secció 5a de la Audiencia Provincial de Cadis, va demanar que es capaciti de la formació necessària a l'Administració de Justícia, policies, pèrits, advocats i tots els agents que intervenen en processos amb menors amb discapacitat.

MENORS- CONFLICTE DE LLEI I CONSTITUCIONALITAT DE DECLARACIÓ DE DESEMPARAMENT

Luis Rabasa, magistrat jutge titular del Juzgado de Menores únic de Còrdova, va exposar experiències al sistema de reforma juvenil. Tomás Montero Hernanz, jurista del Cos Superior de Tècnics d'Institucions Penitenciàries, va expressar que la derivació de casos al sistema de mediació juvenil no ha de ser discriminatòria. “Cada situació s'ha de sotmetre a una anàlisi prèvia i només s'han de contemplar aquells casos en què el menor reconegui la seva participació en els fets i expressi la voluntat de reparar-los”. En aquest sentit, Valentín Aguilar, advocat de Còrdova, ha manifestat que els centres de reforma de menors han de ser gestionats per l'Administració, garantint un acompanyament jurídic adequat. "Per això, és fonamental crear un Servei d'Orientació i Assistència Jurídica específic en aquests centres, que es podria integrar en el marc de la justícia gratuïta".

A la darrera taula del primer dia de jornada es va debatre sobre si és constitucional o no el sistema de la declaració de desemparament dels menors, amb la intervenció d'Alberto Campomanes fiscal delegat de menors de la Fiscalia Provincial d'Huelva i Silvia Giménez-Salinas, degana emèrita d'ICA Barcelona, ​​que va demanar blindar els menors d'una seguretat jurídica, garantint la possibilitat de comparèixer davant un jutge per atorgar-li la responsabilitat de decidir si un nen o nena i la seva família han de ser separats o no. "La decisió d'enviar un nen o nena a un centre de protecció ha de ser presa només quan totes les altres opcions per a la seva protecció i benestar han estat esgotades, com el suport familiar, serveis d'orientació o intervenció primerenca", va assenyalar.

Comparteix: