04 juliol 2018
Fede Cambrer, advocat d'ofici: "El Torn d'Ofici és la garantia d'accés a la Justícia per a molts ciutadans"
Federico Cambrer, col·legiat al Colegio de la Abogacía de Biscaia, porta 21 anys exercint com a advocat, amb despatx obert a Bilbao, un despatx col·lectiu petit. Entre les seves aficions hi ha la bicicleta i la muntanya (procuro escapar-tot el que el treball i la conciliació familiar li permeten), la fotografia i la història i el romànic.
pregunta- Per què està en el Torn d'Ofici? Què li aporta, professional i personalment, que no tingui en el seu exercici professional?
Resposta.- Entenc primordialment el Torn d'Ofici com el compromís amb els drets fonamentals dels ciutadans i, en aquest sentit, com la responsabilitat personal, des de la tasca que tenim assignada els advocats, a aquesta funció social i de salvaguarda dels drets.
La satisfacció d'haver pogut ajudar en determinades qüestions a persones que ho necessiten i de poder avançar, en determinats casos, en la construcció d'un dret millor per a tothom.
P- Recorda algun cas que l'hagi marcat especialment?
R.- En realitat record bastants, des del primer, amb les seves complexitats per trobar-me al començament de l'exercici professional. Els casos en què hi ha situacions personals complexes, per exemple amb menors implicats. Però recordo un assumpte especialment, relacionat amb una persona gran que va celebrar un contracte d'aliments amb una residència, cedint un habitatge a favor de la mateixa i que a el cap d'un temps va resultar expulsat de la residència, quedant-se amb l'habitatge. Després de pensar a acudir a la via penal, vam decidir interessar la nul·litat de l'contracte, però es va desestimar en instància. Recorrem i es va proposar vista, ja que es va aconseguir localitzar un testimoni a través de xarxes socials i vaig acudir a l'audiència. A la vista, el primer que em van dir va ser que fos breu, perquè ja havia dit prou en el recurs. A l'acabar la vista una de les magistrades em va trucar i quan jo pensava que anava a tornar a reprotxar l'extensió de el recurs, em va felicitar per la feina, malgrat que es tractava d'un Torn d'Ofici. A més, ens van estimar el recurs d'apel·lació.
P.- Quant de temps porta exercint l'advocacia? I el Torn d'Ofici?
R.- Porto exercint 21 anys i el mateix temps en el Torn d'Ofici.
P.- En què torns està inscrit?
R, - Em trobo inscrit en Dret Civil, Penal, Família i en les especialitats de Violència de Gènere i Menors.
P.- Ha rebut per part del seu Col·legi alguna formació específica? Quin?
R.- Sí, per descomptat. Començant per la formació a l'Escola de Pràctica Jurídica, on vam començar a estudiar la recentment aprovada Llei d'assistència jurídica gratuïta i la seva aplicació. Posteriorment, he rebut els cursos específics d'accés als torns especials, els de manteniment en aquests cursos i els cursos particulars i periòdics que es van realitzant pel Col·legi en diferents matèries d'interès.
P.- Dedica el mateix temps i els mateixos recursos a un cas que li arriba pel Torn d'Ofici que a un privat?
R.- Mai he entès aquesta distinció o distribució de el temps o la dedicació per la classe d'assumpte o per la remuneració que es va a obtenir d'ell mateix. Per descomptat que és important la gratificació que s'obté d'un determinat assumpte, però jo entenc aquesta gratificació en el sentit ampli, en el de la feina ben feta. Per això, dedico a cada assumpte el temps que requereix segons la complexitat del mateix.
P.- Com a actiu en el Torn d'Ofici, ¿sent que se li valora socialment?
R.- Crec que hi ha una imatge estereotipada de l'Torn d'Ofici o de l'advocat d'ofici, portada en moltes ocasions de cinema i, que no es correspon amb la realitat, assenyalant a l'advocat d'ofici com un mal advocat, amb escassos recursos jurídics. No obstant això, crec que aquesta imatge es dissipa en que el client rep els serveis de l'advocat d'ofici. A partir d'aquí crec que es valora aquest treball. Es valora la professionalitat de tants i tants advocats i advocades que els 365 dies de l'any es troben disponibles 24 hores per assistir als clients de torn d'ofici.
P.- Per què creu que la Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici estan menys valorats socialment que altres serveis públics com sanitat o educació?
R.- Crec que és per desconeixement i perquè no és un servei a què s'acudeixi majoritàriament. En la comparació, els serveis públics de sanitat o educació són utilitzats per la generalitat dels ciutadans, però el de la Justícia Gratuïta és puntual i no van a la mateixa tots els ciutadans. Ara bé, com els anteriors, és absolutament essencial. És la garantia d'accés a la Justícia per a molts ciutadans.
P.- Creu que la ciutadania entén la importància de l'Torn d'Ofici? Per què?
R.- Crec que sí, que s'entén que tothom ha de tenir dret a una defensa. Ningú s'imagina una detenció sense assistència lletrada i per això, qui no compta amb mitjans és assistit per un lletrat / a del Torn d'Ofici. De la mateixa manera en tots aquells assumptes en què es tractin els diferents conflictes davant un tribunal, els ciutadans podran comptar amb la necessària assistència de professionals que els assisteixin en els seus drets. Crec que la consciència sobre els drets que assisteixen als ciutadans s'ha arrelat de tal manera que no s'entendria l'Administració de Justícia sense el Torn d'Ofici.
P.- Com li explicaria als ciutadans el que significa el Torn d'Ofici?
R.- D'una forma molt sintètica, el Torn d'Ofici és el servei que es presta a la ciutadania per a aquells supòsits en què es necessita l'assistència de lletrat i / o procurador i, bé per no tenir mitjans, o bé per voler designar un particular , no es pot comptar amb un professional de designació privada. En aquests casos, el professional, amb la seva assistència, amb llibertat i independència de criteri, ja que no és un funcionari públic ni es troba sota les directrius de cap organisme, realitza l'assistència a l'ciutadà.
Aquestes assistències es duen a terme tant per designació com per assignació durant el curs d'una guàrdia. És a dir, perquè el justiciable ho sol·licita, a través del corresponent servei per a la tramitació de l'Assistència Jurídica Gratuïta ja que té intenció d'interposar una reclamació o ha estat cridat a un procediment, o bé perquè, amb caràcter urgent, s'ha requerit la assistència d'un lletrat. En aquest cas, se li assisteix durant un torn de guàrdia.
Sense l'assistència per Torn d'Ofici, gran part de la població que no té recursos, veuria vedat i limitat l'accés a la Justícia i la possibilitat de garantir els seus drets, creant amb això una Justícia de dos nivells. Aquesta és la garantia perquè això no passi.