06 juliol 2018
Dolça García, advocada de l'Torn d'Ofici: "El Torn d'Ofici ens dóna el batec de cada dia"
Dolça García està col·legiada al Col·legi d'Advocats de Santa Creu de la Palma, a l'illa de la Palma. És autònoma i mare de dos nens petits, així que ja no recorda què és el temps lliure, a més de formar part de la Junta de Govern de el Col·legi. A part de la música i de passejar amb els seus gossos, ara per ara no es puc permetre moltes més aficions.
Pregunta.- Per què està en el Torn d'Ofici? Què li aporta, professional i personalment, que no tingui en el seu exercici professional?
Resposta.- Els advocats exercim una professió que sembla que ens porta a sentir-nos corresponsables en la garantia dels drets i, per tant, en garantir des de la nostra posició l'Administració de Justícia. Suposo que això ens porta a la majoria a exercir en el Torn d'Ofici en algun moment de la nostra carrera professional. El Torn té alguna cosa que alimenta i nodreix als lletrats, ens acosta moltíssim a la realitat, ens dóna el pols i el batec del dia a dia de la societat en la qual ens movem i, això no ho rebem ni el vivim amb tanta intensitat dedicant-nos exclusivament a l'exercici privat.
P.- Recorda algun cas que l'hagi marcat especialment?
R.- Molts, per bé i per mal. Un prefereix guardar a la memòria aquelles vegades en què, des de la nostra posició jurídica, "va triomfar la Justícia", però la realitat és que s'aprèn més i es recorda més aquelles vegades en què no vam poder convèncer el jutge, o simplement, les coses es van torçar.
Perquè són delictes força habituals i, per casualitats de la vida, he assumit la defensa lletrada de bastants acusats en delictes relatius a el tràfic de substàncies tòxiques. Sens dubte, la relació amb els acusats en aquests delictes, en els casos en què ingressen a la presó i, sobretot, la relació amb les seves famílies, és el que, per ara, més m'ha marcat.
P.- Quant de temps porta exercint l'advocacia? I el Torn d'Ofici?
R.- Porto exercint l'Advocacia ja 13 anys. Vaig passar diversos anys estudiant judicatura, de manera que l'Advocacia no era la meva primera opció personal. No obstant això, avui dia crec amb fermesa que no podria haver estat una altra cosa a la vida. Al Torn d'Ofici em vaig apuntar des que l'experiència m'ho va permetre, fa ja 10 anys.
P.- En què torns està inscrita?
R.-Actualment estic inscrita exclusivament en el Torn Penal General d'Assistència a l'Detingut. D'altra banda formo part de l'equip de Servei d'Orientació Jurídica de el Col·legi d'Advocats en la resta de les matèries.
P.- Ha rebut per part del seu Col·legi alguna formació específica? Quin?
R.-El Col·legi des de fa un parell d'anys dedica importants esforços i recursos a la formació dels col·legiats que exerceixen en el Torn d'Ofici. A més dels cursos de reciclatge en Violència de Gènere, darrerament hem rebut cursos especialitzats en relació a l'assistència a víctimes d'accidents de trànsit, així com un curs per a la defensa dels drets dels consumidors de productes bancaris. Sens dubte dues matèries especialment sensibles i demandades en el Torn.
P.- Dedica el mateix temps i els mateixos recursos a un cas que li arriba pel Torn d'Ofici que a un privat?
R.-Per descomptat. Un cop entra per la porta de l'despatx, el client és client, independentment que porti una designació de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta sota el braç. Aquesta és l'única manera de treballar en un despatx en el qual es combinen els dos tipus de clients, des del meu punt de vista.
P.- Com a actiu en el Torn d'Ofici, ¿sent que se li valora socialment?
R.-Si més no en l'àmbit on jo exerceixo, crec que si. Exerceixo el Torn d'Ofici a l'illa de la Palma, l'àmbit geogràfic i de població d'influència de el Col·legi és bastant petit i molts dels advocats exercents estan inscrits en el Torn, de manera que socialment es valora als lletrats amb independència que el seu treball sigui realitzat dins o a l'marge de l'Torn d'Ofici.
Crec que tinc la gran sort d'exercir en un lloc on la qualitat tant professional com personal dels advocats és bastant alta, així ho estima jo, i crec que els usuaris de l'Torn d'Ofici.
P.- Per què creu que la Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici estan menys valorats socialment que altres serveis públics com sanitat o educació?
R.-Crec que el greu problema és que la professionalitat, la disponibilitat i el sacrifici de l'advocat, es donen per fets. No es recompensen. La societat inverteix en educació i en sanitat, dedica esforços i molts mitjans econòmics a formar i compensar econòmicament els professionals d'aquestes branques. Seria impensable que el metge o el professor rebessin, com l'advocat de torn, no un salari, sinó una gratificació. Seria impensable que haguessin de posar els seus propis mitjans, ordinadors, paper, sistemes, programes, pagar-la seva pròpia formació, etc., quan assumeixen no només un servei públic sinó, com l'advocat, la defensa d'un dret fonamental.
Crec que no es valora el que no costa i, socialment, la veritat és que en moltes ocasions no es valora la Justícia Gratuïta perquè surt massa barata.
P.- Creu que la ciutadania entén la importància de l'Torn d'Ofici? Per què?
R.- Crec que, en sintonia amb el que ja he dit abans, la importància l'aprecien únicament aquells que han hagut de fer ús de l'assistència jurídica gratuïta i han pogut comprovar el complicat de la maquinària judicial. Però la veritat és que, el que no costa, costa valorar-ho.
P.- Com li explicaria als ciutadans el que significa el Torn d'Ofici?
R.- Vivim un moment històric en què les garanties, els drets, les llibertats, estan impreses en el nostre ADN. La majoria ni hem viscut ni recordem les èpoques en què els drets i les llibertats calia guanyar-, però a el mateix temps vivim una època de desigualtat. Potser no una desigualtat visible en tots els casos.
Els advocats del Torn d'Ofici ens topem cada dia amb aquesta desigualtat i la nostra feina de normalització, de lluita pels drets i de defensa jurídica de tots per igual serveix per acabar o almenys minimitzar aquesta desigualtat.
Actualment, el país en què vivim sembla que avança a cop de sentència, són els jutges els que semblen haver-se erigit en garants dels drets dels consumidors o en abanderats de la transparència o de la lluita contra la corrupció. Sempre que llegeixo una sentència o escolto a la ràdio o televisió alguna resolució judicial que innova o que suposa un avanç en qualsevol matèria no puc evitar pensar en l'advocat que es va plantejar portar aquesta mateixa qüestió a un Jutjat, que es va asseure a escriure la demanda, tot i no tenir res a favor seu, que va preparar cada vista, cada recurs. En molts dels casos, un advocat de el Torn d'Ofici.