13 juny 2023

Coral Vega Ocaña: "Els advocats del torn d'ofici ens mereixem més respecte"

Justícia Gratuïta

Fa 12 anys que és al torn d'ofici del Col·legi d'Advocats de Granada, on també presideix la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta. Qualifica el seu treball al Torn com a molt dur però, alhora, molt enriquidor.

Per què va decidir adscriure's al torn d'ofici?

El Torn d'Ofici i sobretot les guàrdies d'assistència al detingut us fan estar en contacte amb el món jurídic “en viu”; coneixes el funcionament dels centres de detenció, dels jutjats de guàrdia i apliques estratègies processals amb agilitat, de manera molt diferent de com es fa des del despatx, on tot és una mica més pausat. En una guàrdia has de prendre decisions ràpides per establir la millor defensa del teu client. I a més coneixes assumptes que potser altrament no arribarien al despatx. És una experiència molt dura, però molt enriquidora.

Com creu que els ciutadans en general perceben la feina? I els clients de la Justícia Gratuïta?

Els clients, en certa manera, senten que estan a les nostres mans. Dipositen tota la seva confiança en nosaltres i els clients del torn, encara més, sobretot en les detencions, perquè ets la seva clau a l'exterior. Ens posem en contacte amb les seves famílies, els oferim informació de què en la majoria dels casos no tenen. I cal assenyalar que segueix havent-hi molt desconeixement sobre el dret a tenir assistència jurídica gratuïta, molta gent no ho sap.

Heu canviat la tipologia de casos que atenen els advocats d'ofici?

A grans trets, no, però és cert que hi ha una gran novetat a què s'estan acollint molts dels beneficiaris de Justícia Gratuïta que és la interposició de concursos de persona física i altres supòsits de la Llei de segona oportunitat.

Quin cas d'ofici ve al cap quan repassa la seva trajectòria?

Vaig haver d'anar a la Guàrdia Civil d'un poble de Granada i m'hi acompanyava un company en pràctiques. El client, un senyor d'uns 70 anys, parlava contínuament al company en pràctiques (que era la primera vegada que anava a una guàrdia), li preguntava a ell, en lloc de mi, i ho feia per ser ell un home i jo una dona, evidentment.

Penseu que els casos en què intervé un advocat d'ofici reben la mateixa atenció per part dels jutjats que la resta de casos? 

Encara que no és gaire habitual, de vegades sí que hi ha diferència de tracte, sobretot en assenyalaments o declaracions, en què s'intenta substituir el lletrat del Torn per qualsevol altre. A la jurisdicció de menors és habitual que pretenguin que qualsevol lletrat assisteixi al menor si el seu no ha pogut comparèixer per algun motiu justificat (que en la majoria dels casos sol ser la manca de notificació per part del mateix jutjat), cosa que deixa als justiciables indefensos, ja que no pot tenir qualsevol el coneixement del cas com el lletrat que li ha preparat i porta coneixent-lo força temps.

A més d'una remuneració més d'acord amb el treball realitzat, què troba a faltar en la seva tasca com a advocada d'ofici? 

Un major respecte per part de jutjats i centres de detenció per la nostra feina. Els lletrats i lletrades no som substituïbles entre nosaltres; s'ha de fer càrrec de l'assumpte la persona que n'ha tingut coneixement. També s'ha posat de manifest aquesta manca de respecte a la pandèmia, a la qual no ens deixaven accedir i se'ns tractava com si no fóssim també operadors jurídics necessaris a l'equació que suposa qualsevol procediment judicial. Igualment, amb les vagues dels Lletrats de l'Administració de Justícia i ara amb la de funcionaris, estem sent la darrera baula de la cadena. Crec que ens mereixem més respecte.

 

 

 

Comparteix: