04 juliol 2018
Ana Llum Ungla, advocada d'ofici: "Crec que hi ha una visió distorsionada de l'Torn d'Ofici, molt influenciada pel cinema"
Ana Llum Ungla és una advocada col·legiada al Colegio de la Abogacía de Biscaia des de l'any 1992. Aquesta lletrada reivindica la important tasca dels advocats que presten assistència dins el Torn d'Ofici dels diversos col·legis, subratllant l'experiència i formació que actualment s'exigeix als col·legiats per poder accedir a aquest servei. En el seu temps lliure, desconnecta de la feina gaudint de la natura.
Pregunta.- Per què està en el Torn d'Ofici? Què li aporta, professional i personalment, que no tingui en el seu exercici professional?
Resposta.- Estar donada d'alta en el Torn d'Ofici en matèries com Penal ordinari o Estrangeria i realitzar les guàrdies en aquests torns em permet intervenir en procediments judicials que, molt rarament, portaria si actués exclusivament com a advocada particular.
D'altra banda, el Torn d'Ofici tant en aquestes matèries com a Família, Violència de Gènere, Menors, etc. m'ajuda a tenir més consciència de les diferències a nivell econòmic, formatiu, d'habilitats socials, etc. de les persones, per afrontar les dificultats de la vida i de la necessitat que la Justícia, sigui accessible per a totes, en les màximes condicions possibles d'igualtat.
P.- Recorda algun cas que l'hagi marcat especialment?
R.- Me impactó muchísimo un asunto penal que tuve hace casi 20 años, de violencia intrafamiliar, en el que los denunciados procedían de un país africano. Un matrimonio, ejemplar durante los varios años que había vivido aquí, al traer a sus hijos de su país de origen fue denunciado por las lesiones que había infligido a uno de ellos, de unos 8 años. Los padres creían que estaba embrujado y que podía acabar con la vida de toda la familia. No habiendo curanderos en nuestro país que pudieran sanarlo, pensaban que solo se le quitaría el mal con castigos físicos. La intervención de Médicos del Mundo fue muy importante para alcanzar una solución.
P.- Quant de temps porta exercint l'advocacia? I el Torn d'Ofici?
R.- Formo part de l' Colegio de la Abogacía de Biscaia des de juliol de 1992 i des de llavors estic donada d'alta en el Torn d'Ofici. Entre setembre de 1991 i juliol de 1993 vaig assistir a l'Escola de Pràctica Jurídica en la modalitat exclusiva -horari de matí i tarda-, al meu Col·legi. Advocats / es, jutges i fiscals de gran prestigi professional ens plantejaven casos pràctics. També vam fer pràctiques en despatxos, assessories jurídiques d'ajuntaments, bancs ...
P.- En què torns està inscrita?
R.- En Penal Ordinari (sol·licitud de penes fins a 6 anys), Civil-Mercantil, Família, Penitenciari, Estrangeria, Menors, Violència de Gènere, Intrafamiliar i delictes contra la llibertat sexual, així com Internaments Involuntaris Urgents.
P.- Ha rebut per part del seu Col·legi alguna formació específica? Quin?
R.- A més dels cursos de formació que s'imparteixen de forma periòdica per l'Escola de Pràctica Jurídica per a les diferents matèries, per accedir als torns d'Estrangeria, Menors i Violència de Gènere, Intrafamiliar i delictes contra la llibertat sexual, cal realitzar, també a través de l'Escola, cursos d'accés així com tots els anys cursos avançats de formació, que són gratuïts. A partir d'aquest any també es van a exigir en el torn Penitenciari.
P.- ¿Dedica el mateix temps i els mateixos recursos a un cas que li arriba pel Torn d'Ofici que a un privat?
R.- Quan em assignen un assumpte, sigui particular o d'el Torn d'Ofici, intento aconseguir la millor solució possible per als meus clients. L'única diferència està en el fet que a l'comportar la intervenció per Torn d'Ofici, en la majoria de les ocasions, Justícia Gratuïta, hi ha menys riscos, pel que fa a les costes, en el plantejament de les pretensions, excepcions, etc.
P.- Com a actiu en el Torn d'Ofici, ¿sent que se li valora socialment?
R.- Crec que a més de que la nostra feina és reconegut en la majoria de les ocasions pels clients designats per Torn d'Ofici, també és valorat per aquelles persones que s'informen i mostren interès en saber en què consisteix el nostre treball.
P.- Per què creu que la Justícia Gratuïta i el Torn d'Ofici estan menys valorats socialment que altres serveis públics com sanitat o educació?
R.- Crec que hi ha una visió distorsionada de l'Torn d'Ofici, molt influenciada pel cinema. No són poques les persones que pensen que exercim l'Advocacia o com a advocats / es particulars o com a advocats / es de l'Torn d'Ofici, aquests últims, de forma gratuïta, però amb escassa formació. Però també crec que en els últims anys, a causa de la crisi econòmica, la necessitat que han tingut de sol·licitar Justícia Gratuïta persones que mai haurien pensat que haurien d'acudir a aquest servei ha fet que el Torn d'Ofici estigui sent més conegut i valorat socialment .
P.- Creu que la ciutadania entén la importància de l'Torn d'Ofici? Per què?
R.- Com he indicat en l'apartat anterior, crec que com més es coneix el funcionament de l'Torn d'Ofici més es valora la seva importància i en els últims anys s'han anat ampliant els sectors de la població que s'han vist obligats a accedir a aquest servei o que tenen familiars, amics, coneguts, que l'han fet, i són conscients de la seva importància.
P.- Com li explicaria als ciutadans el que significa el Torn d'Ofici?
R.- El Torn d'Ofici i la Justícia Gratuïta, íntimament lligats, tenen com a finalitat que tota la ciutadania pugui accedir a la justícia en condicions d'igualtat.
Permet, d'una banda, que en els supòsits en què es compleixen els requisits econòmics que exigeix la Llei d'assistència jurídica gratuïta, es designi advocat / ai, si és el cas, procurador / a per a defensar pretensions, com ara reclamar un deute, sol·licitar el divorci, oposar-se a un desnonament, etc., a persones que no disposen de mitjans per contractar els serveis de professionals particulars.
Permet també l'assistència gratuïta per aquests professionals en supòsits previstos per la Llei en els quals no es tenen en compte els recursos econòmics: treballadors i beneficiaris de la Seguretat Social en procediments sobre aquestes matèries, víctimes de tracta, terrorisme, violència de gènere, menors o persones amb discapacitat intel·lectual, en procediments relacionats amb aquesta condició de víctima, etc.
Finalment garanteix l'assistència lletrada, i si és el cas de procurador / a, a aquelles persones a les quals els professionals particulars als quals es dirigeixen no desitgen defensar o representar (assumptes penals, etc.).
En contra de la creença estesa que els i les professionals de l'Torn d'Ofici són joves amb poca experiència i formació, actualment per accedir a l'Torn d'Ofici cal estar col·legiat / a com exercent durant 3 anys i, en concret, al Colegio de la Abogacía de Biscaia, per accedir a torns especials com Estrangeria, Violència de Gènere, Menors, han de realitzar cursos específics d'accés, i cursos de formació contínua, anualment, per romandre en el mateix.
Com en el meu cas, molts companys i companyes compatibilitzen la seva feina en despatxos particulars amb el Torn d'Ofici durant tota la seva vida professional, amb la mateixa dedicació.