03 setembre 2024
Susana Gisbert: “És crucial detectar totes les formes de violència contra els menors”
La protecció integral dels menors i una adequada assistència legal són fonamentals per salvaguardar les víctimes de maltractament infantil. Susana Gisbert, fiscal especialitzada en violència de gènere, abordarà aquest tema a les I Jornades Nacionals de Menors i Adolescència que se celebraran el 12 i 13 de setembre a Cadis.
Com podem protegir millor els menors en contextos de maltractament?
El primer i més important és detectar totes les formes de violència que pateixen, sense limitar-se a la violència física a l'entorn familiar, que és la més visible i evident. Hi ha molts altres escenaris, especialment quan els agressors són altres menors o quan les víctimes són especialment vulnerables a causa de la seva situació personal.
Quines són les fórmules per combatre-la?
Les fórmules van des de la prevenció a la punició, encara que aquesta última hauria de ser el recurs final. L'ideal seria una educació i formació que eradicés aquestes conductes, i no tant un càstig exemplar per a qui les comet.
Quins canvis legals calen?
Més que canviar les lleis existents, caldria introduir noves normatives que complementin les actuals. L'objectiu és cobrir tots els escenaris on els menors poden ser víctimes, incloent-hi delictes d'odi, ja que l'edatisme és un motiu de discriminació que sovint passa desapercebut. A més, és essencial reforçar l'àmbit educatiu i formatiu des de la infància, tant per a la ciutadania en general com per a aquells que participen directament a l'educació dels menors.
De quina manera es pot detectar millor la violència als menors en entorns digitals?
D'una banda, calen més mitjans i eines tecnològiques que permetin combatre-la i localitzar els autors. De l'altra, és fonamental conscienciar la societat sobre la importància de denunciar aquests comportaments quan se'n tingui coneixement, acudint a la instància adequada en cada cas.