10 setembre 2024

Fernando Rodríguez Santocildes: “Hem d'incrementar els recursos per al seguiment i la protecció de les víctimes de violència”

El president de la Subcomissió de Violència sobre la Dona del Consell, Fernando Rodríguez Santocildes, demana que s'augmentin els recursos per evitar que segueixin sent assassinades dones que estan sota el sistema de protecció VioGén. I també destaca la importància de la denúncia, tant per les víctimes com per testimonis, per activar els recursos de protecció. Tot això serà objecte de debat a les XII Jornades de Violència de Gènere que tindran lloc el 26 i 27 de setembre a Toledo.

Què segueix fallant al sistema si, fins i tot amb denúncies prèvies i el sistema VioGén, continuen morint dones?

Encara hi ha moltes barreres, ja siguin socials, familiars o econòmiques, que dificulten o retarden la denúncia. En alguns casos, les víctimes només denuncien quan la situació és insostenible. Per això, és fonamental que les dones denunciïn com més aviat millor, ja que això activa el procés judicial i els recursos de protecció. També és vital que la societat entengui la seva responsabilitat per denunciar qualsevol indici de violència, ja sigui que el presenciïn veïns, familiars o testimonis.

Tot i que el 35% de les víctimes el 2022 havien denunciat prèviament, el sistema ha de millorar. Quan una denúncia és presentada, es realitza una avaluació del risc, i sobre la base d'aquesta, els jutges adopten les mesures de protecció. A cada nivell de risc se li assignen diferents graus de seguiment i protecció, però, de vegades, aquestes mesures no són suficients.

Hem d'augmentar els recursos per al seguiment i la protecció de les víctimes, així com desenvolupar sistemes de detecció primerenca que donin respostes més immediates i eficaces. I no hem d'oblidar la importància d'educar nens i adolescents en la igualtat i contra la violència de gènere, ja que aquesta violència és el reflex més extrem de la desigualtat entre homes i dones.

En molts casos, és difícil presentar proves que tinguin prou garantia legal. Com es pot donar suport a aquestes víctimes?

L'advocacia exerceix un paper clau en aquest àmbit. És cert que molts delictes de violència de gènere ocorren en contextos privats, sense testimonis, cosa que complica la presentació de proves. Sovint, la declaració de la víctima és l'única prova disponible, encara que també hi ha proves digitals com a missatges en xarxes socials, correus electrònics, o WhatsApp.

Els advocats estan formats específicament per reunir i presentar proves adequades en els procediments judicials, i saben com invocar la declaració de la víctima com a prova suficient per contrarestar la presumpció d'innocència de l'acusat quan sigui necessari.

Fa 20 anys de la Llei Orgànica contra la violència de gènere. Quina valoració en podem fer?

Va ser un avenç decisiu en la lluita contra la violència masclista. Va representar un enfocament integral, transversal i multidisciplinari, i ha estat reconeguda a nivell internacional, tant a Europa com per les Nacions Unides, que la citen com a exemple de bona pràctica legislativa. Va ser un punt d'inflexió per trencar amb la impunitat de la violència de gènere i generar una consciència social més gran sobre el greu problema que representa.

La seva implementació va permetre identificar algunes mancances corregides amb el temps. El Conveni d'Istanbul, ratificat per Espanya el 2014, i la Llei orgànica 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual, juntament amb el Pacte d'Estat contra la violència de gènere, han complementat i actualitzat el marc legal. Tot i que el balanç general és positiu, no podem parlar de satisfacció plena en una societat on, des del 2003, han estat assassinades 1.278 dones per les seves parelles o exparelles. Des de començament del 2024, ja vam comptabilitzar 34 víctimes, amb 24 nens orfes. La lluita contra la violència continua sent un desafiament vigent.

Quin ha estat el rol de l'advocacia a la defensa de les víctimes durant aquests anys?

L'advocacia ha estat fonamental en la protecció de les víctimes de violència de gènere, no només des de la Llei orgànica, sinó fins i tot abans, quan el 2003 es va aprovar l'Ordre de protecció de les víctimes de violència domèstica. Des d'aleshores, s'han establert serveis d'assistència i assessorament als Col·legis de l'Advocacia a Espanya, molts impulsats per associacions de dones advocades.

Amb la Llei orgànica es va consolidar la formació contínua i especialitzada per als advocats que assessoren les víctimes, cosa que s'ha reforçat amb la Llei orgànica 10/2022, enfocada a la llibertat sexual. És important reconèixer el treball d'aquests professionals que, malgrat l'alta qualitat de la seva tasca, reben una retribució mínima, com ara el conjunt de l'advocacia d'ofici, una situació que cal resoldre amb urgència.

Per què cal una llei específica contra el tràfic i un torn especialitzat per atendre aquests casos?

El tràfic i l'explotació d'éssers humans és una realitat que sovint passa desapercebuda, però és molt més present del que solem imaginar. El Govern està treballant en una futura llei orgànica integral contra el tràfic i l'explotació d'éssers humans, que és essencial. Aquest avantprojecte no sols aborda l'aspecte punitiu, sinó que també garanteix la protecció i l'assistència especialitzada a les víctimes, adaptant-se al seu perfil ia la forma d'explotació soferta.

Fins ara, el nostre Codi Penal contempla el delicte de tracta, però no el dexplotació, cosa que es corregirà a la nova llei amb la inclusió dun article que ampliarà les modalitats dexplotació penalitzades. A més, es preveu l'assistència jurídica gratuïta per a les víctimes, cosa que requerirà la creació de torns especialitzats dins dels col·legis d'advocats per garantir el millor servei possible.

CONSULTA EL PROGRAMA

INSCRIU-TE

Comparteix: