07 juliol 2023

María José LLansol Climent: "La Justícia Gratuïta és un pilar fonamental de l´Estat de Dret"

Justícia Gratuïta

Aquesta advocada valenciana va ingressar al Torn d'Ofici el 1995. Actualment està adscrita al Torn penal general, en violència de gènere. Ha estat coordinadora de guàrdies del Torn del Col·legi, cosa que qualifica com tot un repte, ja que li va donar una altra visió de les guàrdies i del mateix Torn.

Com creu que els clients de la Justícia Gratuïta perceben la feina?

Aquells que el coneixen, que per desgràcia tampoc no és tota la població, tenen una opinió positiva; per descomptat, no tothom estarà content, però sí en general. Tampoc no han de confondre obtenir un resultat contrari als seus interessos amb què l'advocat/da hagi fet una mala feina. De vegades es peca de no explicar amb claredat els assumptes i les seves possibilitats, i tota la feina que hem realitzat. No cal donar res per fet i el justiciable ha de tenir clara la feina feta.

Heu canviat la tipologia de casos que atenen els advocats d'ofici?

 Per descomptat que sí, igual que ha canviat la societat i les lleis, i els diferents torns d'ofici que s'han anat creant, com a violència de gènere amb una enorme quantitat d'assumptes, de diversitat funcional, o de víctimes menors, existint torns cada vegada més especialitzats.

Quan jo vaig començar, per exemple, no existia la llei de Violència de Gènere, i per tant no havia Torn creat a aquest efecte. Els assumptes de família també s'han incrementat i augmentat la problemàtica, així com els assumptes de caire bancari, hipotecari, clàusules abusives, accions preferents, llançaments o desnonaments. Tots aquests temes amb prou feines es veien quan jo vaig començar i tampoc és que hi hagués gaire defensa, ara hi ha més possibilitats de manera que la gent acudeix a sol·licitar assistència lletrada.

En compliment del Conveni d'Istanbul s'han creat nous torns, o s'han ampliat els ja existents, amb assistència a víctimes de tràfic d'éssers humans, dones víctimes d'abusos i agressions sexuals, sense que l'agressor sigui parella seva, o menors víctimes.

La jurisdicció social també ha canviat amb les noves problemàtiques sorgides després de la pandèmia com els ERTES.

Per què va decidir apuntar-s'hi?

És una responsabilitat que tenim amb la societat com a advocats/des, cosa que no vol dir que no mereixi una retribució digna i justa.

Penseu que els casos en què intervé un advocat d'ofici reben la mateixa atenció per part dels jutjats que la resta de casos?

Jo diria que sí que reben la mateixa atenció. De fet, moltes vegades els jutjats ni saben que són justiciables amb Justícia Gratuïta, o se'ls oblida durant el procediment. Tampoc no són iguals totes les jurisdiccions, i cadascuna té la seva particularitat, però que l'advocat/da sigui o no d'ofici no hi té res a veure. Si fos així s'equivocarien i no ens han de subestimar, jo personalment m'esforço el mateix sigui un client particular o del Torn.

 

A més d'una remuneració més d'acord amb el treball realitzat, què troba a faltar en la seva tasca com a advocat d'ofici? quines altres millores són necessàries en el torn?

 La Justícia Gratuïta és un pilar fonamental de l'Estat de Dret i que ha de ser sustentada per l'estat, tal com recull l'art. 24 de la CE. És fonamental la puntualitat estricta en el pagament del Torn, per descomptat incloure totes les actuacions que segueixen sense abonar-se, com en penal els “habeas corpus”, entrades i registres, recursos de reforma, visites a presó, etc., i la resta de jurisdiccions.

També que se'ns tracti amb el respecte degut, cosa que per descomptat no passa, les faltes de respecte són contínues per part de la resta d'operadors jurídics, agreujades diria jo des de la pandèmia, on hi va haver nombrosa problemàtica. La impuntualitat a les celebracions de judicis, declaracions i guàrdies és intolerable, tenim la sensació per part de tota l'advocacia i en concret al del Torn d'Ofici de ser “l'últim mico” dels Jutjats, sensació generalitzada a tot Espanya.

A més, s'ha d'implantar el lliurament als/a les companys/es de torn d'ofici de còpies gratuïtes dels expedients en què es trobin designats, cosa que almenys a València no succeeix. Cal implantar un protocol per a casos d'assetjament, tracte vexatori, denigrant o irrespectuós cap a l'advocat del torn d'ofici. I concedir els serveis d'intèrpret als lletrats d'ofici perquè es puguin comunicar amb el justiciable durant la tramitació del procediment.

El temps treballat per al torn s'ha de considerar temps treballat per a l'administració pública i per tant hem d'estar d'alta a la Seguretat Social, tant en matèria sanitària com en cotitzacions, i que aquest temps es computi també per a les borses de treball de l'administració.

La tramitació de la Justícia Gratuïta ha de tenir una càrrega burocràtica menor. Finalment, igualar el barem del Torn a totes les comunitats autònomes és absolutament necessari, com es va aprovar al recent Congrés de l'Advocacia a Tarragona.

Quin aspecte o especialitat de la formació que s'ofereix als advocats del Torn per part dels Col·legis considera que s'hauria de millorar?

Més cursos gratuïts, sobretot els relacionats amb el torn per als seus membres.

Quin cas d'ofici ve a la ment quan repasses la teva trajectòria?

Recordo un senyor que havia viscut molts anys a Cuba, i necessitava acreditar la mort de la seva dona, espanyola que mai no havia tornat, ia la qual no veia des de feia moltíssims anys, i res en sabia excepte que havia mort, però no en tenia cap prova. Va ser un dels meus primers casos i va suposar tot un repte. Al final tot va sortir bé, i l'home va estar molt agraït, va confiar en mi malgrat la meva joventut.

 

 

 

Comparteix: