05 juliol 2023
Juan José Martín Gato: "A vegades t'has de desplaçar més de 100 km per realitzar l'assistència"
Aquest lletrat de Zamora ha estat 36 anys al Torn. Ha portat sobretot casos relacionats amb estrangeria, menors i violència de gènere. També ha estat responsable del Torn d'Ofici i del Servei d'Orientació Jurídica del Col·legi. Entre les principals reivindicacions per prestar un millor servei, reclama comptar amb més d'un lletrat al torn de violència de gènere.
Quina va ser la motivació inicial per inscriure's al Torn d'Ofici?
Quan em vaig col·legiar, em vaig incloure a la llista de Torn d'Ofici com una cosa inherent a la professió. Era un ajut al ciutadà i també, al començament de la professió, una manera d'ampliar l'experiència, un aprenentatge.
Quin assumpte recorda especialment?
Recordo el meu primer sumari. Al meu client, que en aquell moment era a la presó, se l'acusava d'un presumpte delicte contra l'autoritat, en modalitat greu. Vaig demanar l'absolució i subsidiàriament una qualificació i una pena menys greus. Va ser un bon judici, i com a resultat del mateix, el meu client va quedar automàticament en llibertat i la condemna va ser per un delicte menor. Ens va suposar gran alegria, tant al meu client, pel resultat com a mi perquè em vaig sentir recompensat per la feina feta. I tot això, tenint en compte que començar a la professió sense suports d'algun familiar que exerceixi a la professió o en algun bufet amb algú que et pugui aportar experiències, suposa un esforç.
A més de les remuneracions, quines propostes creieu que podrien millorar la situació dels advocats que presten el Torn d'Ofici?
Al torn de violència de gènere hi ha un lletrat per a tota la província, fa que en algunes ocasions s'hagi de desplaçar a més de 100 quilòmetres per fer l'assistència. Si us truqueu d'un altre lloc, al temps d'espera del protocol d'estar atenent una víctima, cal afegir el temps d'espera pel desplaçament.
Procedeix que almenys hi hagi un altre lletrat més de guàrdia simultàniament per dividir en dos la província, que és molt extensa, i que el lletrat d'aquesta manera, no acumuli tant retard ni s'hagi de desplaçar a distàncies tan llunyanes. A més, aclarir tots els aspectes que a la pràctica es donen a l'exercici del Torn d'Ofici. Adequar també la legislació a aquests aspectes. Dignificar la prestació del servei, sobretot, en laspecte retributiu. Potser, com a inici, incrementar-los en els propers dos anys, com a mínim en un 60%. Seria fonamental aclarir els diferents aspectes que es puguin donar en un procediment i abonar totes les actuacions.
Ha estat lletrat del torn i responsable del Torn d'Ofici durant més de 30 anys, quines millores organitzatives creu que es podrien fer?
Des que em vaig col·legiar, que aleshores no existia la Llei de Justícia Gratuïta, opino que la gestió del Torn d'Ofici per part dels Col·legis d'Advocats està molt ben feta. També el sistema de justícia gratuïta està ben gestionat i estructurat des dels Col·legis. Com a millora, se'ls hauria de compensar econòmicament per les despeses que això comporta (despeses de gestió, per exemple), així com aclarir les competències. I per altra banda, reconèixer la tasca dels col·legiats que presten el servei.
Pel que fa a la problemàtica del Torn d'Ofici a l'anomenada Espanya buidada, i en concret a la prestació del servei del Torn d'Ofici de Violència de Gènere, quines millores creu que es podrien fer?
Negociar amb el ministeri. A la nostra província, ampliar el nombre d'advocats que prestin el servei del Torn de Violència de Gènere el dia de la guàrdia, ja que un sol lletrat no és suficient per atendre avisos de tota la província. És important destacar la bona capacitat organitzativa dels Col·legis. Regular les compensacions econòmiques de la prestació de la guàrdia, un barem corresponent a les despeses, etc.
Quina és la vostra valoració general del Torn d'Ofici des de la vostra experiència professional?
Es valora fent balanç general i no mirant cap assumpte concret. Sempre hi ha anècdotes, com la que comentava del meu primer sumari, però en general és bona, encara que hi hauria coses a millorar.
En general, com creieu que es valora el Torn d'Ofici per la ciutadania?
El ciutadà valora molt bé la feina de l?advocat del Torn d?Ofici, en general. De fet, així ho reflecteixen algunes enquestes en aquest sentit.
En aquests anys d'experiència professional, ha canviat la tipologia dels assumptes?
Sí, per exemple, en els afers de família. Hi ha menys separacions, més assumptes de règim de visites, guardes i custòdies. Abans no hi havia assumptes en matèria de violència de gènere, i ara sí. També hi havia molts casos de servituds, o qüestions similars. Ara hi ha més assumptes bancaris.
Algú amb la seva experiència, com a responsable del Torn d'Ofici i com a professional que ho realitza, quin consell donaria a un advocat nou?
Professionalitat, seria el principal a tenir en compte i el que ho engloba tot